Pirmadienį Lietuvos rinktinė galėjo įsitikinti, jog net iš kitos ledo ritulio visatos atvykę varžovai turi tiek pat rankų ir kojų, nesispjaudo ugnimi, neavi reaktyvinių pačiūžų ir neišvengia klaidų – trumpai tariant, yra tokie patys žmonės.

Pasaulio čempionato IA diviziono naujokai pralaimėjo 3:4, bet pirmame kėlinyje jiems pavyko užklupti baltarusius.

Ir pirmasis tai padarė juos „apvogęs“ bei į kontrataką nukūręs Danielius Bogdziulis.

„Mačiau, kad gynėjas nori perduoti ritulį į tolimąjį kraštą. Jis suklydo, aš perėmiau ritulį ir viskas – vienas nulis“, – netikėtą niuksą favoritams rungtynių pradžioje prisiminė pirmojo įvarčio autorius.

Netrukus 25-erių puolėjas rezultatyviu perdavimu prisidėjo prie Dainiaus Zubraus užbaigtos atakos. Po pirmosios dienos ledo ritulininkas iš ketvirtos Vokietijos lygos dalinasi 4-5 vietomis rezultatyviausių turnyro žaidėjų sąraše.

„Gal pirmomis minutėmis baltarusiai ir buvo kiek atsipalaidavę. Bet po antro įvarčio Dainius (Zubrus – DELFI) mums pasakė, kad jie taip nežais visas rungtynes, kad pradės bėgti. Taip ir buvo“, – sakė D. Bogdziulis.

Palaipsniui oponentai ėmė kurtis prideramą persvarą smūgių statistikoje, sulaukė ir lietuvių dovanėlių, padėjusių greitai susigrąžinti rungtynių kontrolę.

„Esu labai patenkintas įdėtomis pastangomis, vaikinų nusiteikimu. Ko jau ko, o ryžto jiems netrūko. Pradžia buvo labai gera, bet net kai praradome persvarą, komanda nenustojo žaidusi, kovojo iki pabaigos. Gerai ir tai, kad mūsų jaunimas, kuris pirmą kartą iščiuožė ant ledo suaugusiųjų varžybose, gavo vertingos patirties. Tad nesidžiaugiu tik dėl rezultato. Padarėme klaidų, kurios kainavo įvarčius, nors pergalė nebuvo toli“, – vertino Lietuvos rinktinės strategas Danielis Lacroix.

50-mečiui kanadiečiui tai buvo debiutas oficialiose varžybose stovint prie nacionalinės komandos vairo. Prieš tai jis dešimtmetį dirbo Šiaurės Amerikos Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) klubų štabuose, šiame sezone vadovavo „Kolner Haie“ (Vokietijos DEL lyga) ekipai.

D. Bogdziulis, paklaustas, kokių naujų vėjų atnešė svarbiausia permainų trenerių štabe, pažymėjo:

„Daug smulkmenų, kurių galbūt per televizorių nesimato, bet mes, žaidėjai, tiksliai žinome, ką daryti, ir dėl to lengviau žaisti. Šis treneris tiesiog išmano savo darbą“.


Vis dėlto pats D. Lacroix leidžia suprasti nebuvęs toks smulkmeniškas, kaip norėtų.

Dėl klubo pasirodymo Vokietijos pirmenybių atkrintamosiose varžybose jis vėlavo į pasirengimo planetos pirmenybėms startą Vilniuje, ir tai tik dar labiau pabrėžė kitokią naujų kanadiečio pareigų specifiką.

„Mano darbas – per trumpą laiką įdiegti komandoje tam tikrą žaidimo sistemą. Ji negali būti per sudėtinga, nes ekipa paprasčiausiai nespėtų tokios įsisavinti. Todėl pasirinkome paprastą žaidimo modelį – tokį, kurį gali greitai perprasti ir įvaldyti.

Manau, komandai pavyko tai padaryti. Ne tobulai, bet to ir nereikėtų tikėtis, kai žaidžia tiek jaunų vyrukų. Neverta stebėtis, kad jie daro klaidų, – su tuo reikia susitaikyti. Kita vertus, jaunimas turi savų privalumų. Jie išeina į aikštę ir dirba, čiuožia, aria“, – svarstė D. Lacroix.

Jo nuomone, būtent pasiaukojančiu žaidimu lietuviai pirmadienį Nur Sultane sugebėjo bent iš dalies atsverti didesnį baltarusių meistriškumą.

„Nemanau, kad skirtumas tarp komandų ant ledo buvo didelis. Talento aspektu – taip. Bet galime didžiuotis savo darbo etika ir pastangomis. Taip ir turime žaisti, kitais ginklais čia nelaimėsime. Turime išnaudoti pasitaikančias progas pelnyti įvarčius ir apsiginti. Turime daug naujokų gynybos grandyje, todėl kiekvienose rungtynėse turime mokytis ir tobulėti. Tai – mūsų pagrindinis tikslas, taip pat ir kelios pergalės“, – dėstė specialistas iš Kanados.

Sparčiausiai mokytis jo treniruojamoje ekipoje turi gynėjai, kurių grandyje tėra trys suaugusiųjų ledo ritulyje jau apsiuostę žaidėjai: Artūras Katulis, Nerijus Ališauskas ir Erikas Protčenko.

Likę keturi gynėjai – Tomašas Krukovskis, Kostas Gusevas, Arvidas Domeika bei Paulius Rumševičius – debiutuoja vyrų rinktinėje.

„Na, nevadinčiau to rūpesčiu – veikiau tai iššūkis. Tokia jau mūsų realybė, ir ji nėra bloga. Gerai, kad turime jaunų vaikinų, kovojančių dėl žaidimo laiko ir besimokančių aukšto lygio ledo ritulio. Toks spaudimas jiems – kažkas nauja, ir manau, kad jie su tuo susidoroja visai neblogai“, – apie komandos naujokus atsiliepė D. Lacroix.

O susidoroti su užduotimis galbūt bus lengviau įsitikinus, kad jos – pakeliamos.

„Parodėme visiems varžovams, kad galime žaisti šiame lygyje. Bet kažko – laimės ar ko kito – vis tiek pritrūko. Manau, galėjome geriau. Pralaimėjimu nesidžiaugiame, visi matėte, kad galėjome laimėti. Kaip bus toliau? Mes atvažiavome su visais konkuruoti, su visais žaisime vienodai“, – pergalės ambicijų nestokoja D. Bogdziulis.


Vis dėlto prilygti dar nereiškia pranokti. Be to, pirmasis lietuvių pasispardymas „Barys“ arenoje bus signalas kitiems, jog naujokus dera vertinti rimtai.

O jei artimiausi Lietuvos rinktinės priešininkai vis dėlto tai primirštų, jiems labai greitai priminti turėtų pati arena – trečiadienį D. Lacroix auklėtinių laukia akistata su pilnų tribūnų palaikomais jos šeimininkais kazachais.

„Turime būti geresni nei šiandien, nes priešakyje – labai stiprus varžovas“, – neabejojo treneris.

Primename, kad Kazachstanas pirmadienį po atkaklaus mūšio išplėšė pergalę prieš Slovėnijos ledo ritulininkus 3:2. Kitose rungtynėse Pietų Korėja 5:1 apskaldė Vengriją.

Antradienį, kai lietuviai ilsėsis, Astanoje vyks vienintelės rungtynės tarp korėjiečių ir slovėnų.

Dvi stipriausios IA diviziono, kuriame varžomasi dėl 17-22 vietų pasaulyje, komandos kitais metais pakils į elito pirmenybes, paskutinę vietą užimsianti ekipa nusileis į IB grupę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)