Tuo pačiu M. Bilius pagerino asmeninį, Lietuvos ir Europos rekordą.

„Didžiausias laimėjimas yra ne man pačiam, o visai šaliai ir visiems neįgaliems. Aš tikiuosi, kad bus įmanoma pakeisti tai, kas dedasi pas mus neįgaliųjų sporte ir parodyti, paaiškinti visiems ir pasakyti. Viską stengsiuosi daryti, kad neįgaliųjų sportas Lietuvoje įgautų kažkokią prasmę. Nes prasmė nėra iškovoti medalį. Prasmė yra, kad žmonės čia atvažiuoja būdami be rankų, be kojų. Plaukia be abiejų rankų – va čia yra visa esmė“, - iškart po pergalės su trykštančia energija kalbėjo M. Bilius.

Šiaulietis M. Bilius pasakojo, kad tarp šešių rutulio stūmimo bandymų jo viduje vyko vidinė kova.

(M. Biliaus apdovanojimas ir džiaugsmo ašaros skambant Lietuvos himnui nuo 5:55 min.):

„Vėl pasiteisino tai, ką mes su treneriu visada dirbome treniruotėse. Tai, kad ketvirtas stūmimas turi būti pats geriausias. Po trijų bandymų treneris Rimantas Plungė pašaukė iš tribūnų, kaip ir su disku: „atpalaiduok ranką“. Mėtymo rungtyse tai yra labai reikšmingas dalykas – laisva ranka išmesti rutulį ar diską. Pirmą kartą mečiau įsitempęs, jaučiau, kad galiu daugiau, bet treneris pasako „atpalaiduok ranką“. Atpalaiduoji ir skrenda.

Kai išleidimas vyksta laisva ranka, o ne raumenų įjungimas, viso kūno inercija persiduoda į rutulį. Čia yra menas. To mane treneris išmokė. Treneriui esu žiauriai dėkingas, nes jis penkerius metus negaudamas jokio atlyginimo dirbo“, - po pergalės kelis kartus treneriui R. Plungei dėkojo parolimpinis čempionas iš Šiaulių.

Rugsėjo 15-os naktį M. Biliaus treneriui gimė naujas kalambūras: „Dirbau už dyką, bet ne veltui“.

„Šiandien yra reikšminga diena. Tie penkeri metai, ypač paskutinis pusmetis, buvo emociškai pripildytas turinio ir neabejotinai šiandien yra reikšminga diena. Tie, kurie organizuoja neįgaliųjų sportą, yra nepakankamai įgalūs, kad suprastų, kad treneriui reikia mokėti nors simbolinius pinigus. Manęs paprašė prieš penkerius metus prisijungti ir padėti, aš tą prašymą įvykdžiau, o kaip tęsiasi, taip tęsiasi“, - šypsojosi iškart po Nepriklausomybės atgavimo nusipelniusiu Lietuvos treneriu pripažintas R. Plungė.

Jis atskleidė, ko jiedu su M. Biliumi mokėsi visus penkerius metus, ruošdamiesi Londono ir Rio de Žaneiro parolimpinėms žaidynėms.

„Viską lemia psichologija. Raumuo daro tai, ką šeimininkas liepia. Judesys yra sudėtingas. Reikia išmokti priversti kūną klausyti. Gera technika yra kai padarai tai, kas yra racionalu, kas sudaro galimybę atiduoti energiją patiems stipriausiems raumenims. Buvo darytas didžiulis darbas, daug energijos ir emocijų per visus penkerius metus. Parolimpiadoje jau pati situacija skatina adrenaliną ir norint, kad jis nemuštų per viršų, reikia viską supaprastinti. Ruoštis reikia atsakingai, o dalyvauti lengvabūdiškai“, - kalbėjo R. Plungė.

Tam, kad atvyktų į parolimpiadą, jis darbovietėje pasiėmė nemokamų atostogų, nes mokamas jau visas išnaudojo išvykoms į treniruotes ir stovyklas.

„Rezultatą mums pavyko pasiekti, nes nesukėlėme įtampos. Stengėmės taip padaryti, kad nebūtų sukeliamas ažiotažas. Kaip sako penkiose olimpiadose dalyvavęs disko metikas Virgilijus Alekna, kad nuvažiavęs į olimpiadą aš pamačiau, kad ten paprastos varžybos. Ir tai iš tikrųjų labai padeda. Per didelis noras sukausto. Daug energijos išeina nuo laukimo, ir kai reikia realizuoti, jos jau nebelieka“, - daug dėmesio psichologiniam nusiteikimui skiria treneris R. Plungė.

Šiose rungtynėse visi M. Biliaus varžovai buvo stiprūs. Brazilas pagerino regiono rekordą, ukrainietis ir uzbekas – asmeninius rekordus, kinas Dong Xia – sezono rekordą. Pastarajam priklauso Londono parolimpiadoje pasiektas pasaulio rekordas (17,52 m), tačiau pastaruoju metu jis skundžiasi įsisenėjusia kelio ir alkūnės trauma.

„Aš mačiau pirmus tris Mindaugo metimus. Jis buvo įsitempęs, net užsimojant matėsi įtampa, medinė ranka. Tokioje minioje man jį sunku prisišaukti, bet jis išgirdo. Priminiau, kad reikia ranką atpalaiduoti. Reikia sau susikurti tokį vaizdinį, kad kūnas meta visą ranką su disku ar rutuliu. Ranka turi būti laisva, tada nulėks toli. Šitas mano šūktelėjimas jam padėjo. Įvyko jo persilaužymas“, - džiaugėsi R. Plungė.

Įsiklausęs į trenerio patarimą, jau po ketvirto bandymo M. Bilius išsiveržė į pirmą vietą, o po penkto dar daugiau atitrūko nuo artimiausio varžovo kino.

To rezultatas – Rio de Žaneiro Olimpiniame stadione iškelta Lietuvos trispalvė, daugiau kaip 10 tūkst. žiūrovų minia, kuri atsistojo skambant Lietuvos himnui, ir M. Biliaus krūtinę puošiantis apie pusės kilogramo sveriantis aukso medalis. Pasak sportininko, aukso medalis skamba kitaip negu sidabro.

„Per medalių įteikimo ceremoniją su kinu ir uzbeku diskutavome, kad visi trys dalinamės medalius ir disko metime, ir rutulio stūmime, bet mano rezultatas geriausias. Aš pirmas ir antras“, - pakiliai nusiteikęs buvo M. Bilius.

Varžybų metu matėsi, kad lenkas, ukrainietis ir uzbekas per pertraukėles vis pasilenkia prie M. Biliaus ir taria kelis žodžius. Pasak lietuvio, jie visi linkėjo jam pergalės.

Mindaugas yra labai tvirtas žmogus, pasiryžęs ir ryžtingas. Kaip aš jį suprantu, jam lūžis įvyko tada, kai jis, atsigavęs po labai sunkios avarijos, pajuto įsipareigojimą prieš likimą, kuris jam leido likti gyvam. Jis turi puikias galimybes būti vienu iš geriausių sportininkų tarp neįgaliųjų visame pasaulyje. Tą ir įrodė šiose varžybose. Su jo organizaciniai gebėjimais ir visos situacijos supratimu, jis gali padaryti labai daug neįgaliųjų sporte“, - tikino treneris ir pabrėžė, kad parolimpiadoje M. Bilius toks pats, kaip ir kasdieniame gyvenime.

Mindaugas Bilius

Po laimėtų varžybų iš stadiono M. Bilius išėjo maukiantis vandenį, nes jį pakvietė dopingo testui. Beje, jau trečią kartą šioje parolimpiadoje ir septintą kartą šiais metais. Bet dėl dopingo M. Bilius jautėsi ramiai.

„Visąlaik saugojausi, su visais gydytojais šnekėjausi, nes būna gi ir papilduose draudžiamų medžiagų. Tą patį vartoju, ką ir anksčiau šiais metais, todėl tikrai viskas bus gerai“, - šypsojosi M. Bilius.

Pirmą parolimpiados dieną M. Bilius iškovojo sidabro medalį disko metimo rungtyje. Jis diską numetė 53,50 metrų ir pasiekė asmeninį rekordą. Šių metų birželį šiaulietis sužibėjo ir Europos čempionate, kur rutulį nustūmė 16 metrų 7 centimetrus ir pagerino savo paties prieš porą metų pasiektą Europos rekordą (2014 metais – 15,50 m).

Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės vyks rugsėjo 7-18 dienomis. Lietuvai jose atstovauja 13 sportininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)