- Kas tavo galva sunkiau: minti dviratį viename trąsos ruože (na, koks 100 km) ar sužaisti visas profesionalias futbolo rungtynes?

- Na, kiekvienas savo darba laiko sunkiausiu. Jei lyginti patiriamus sportininkų krūvius, tai manau, kad dviračių sportas yra tikrai daug sunkesnis. Netikiu, kad futbolininkai per rungtynes sudegintų kokias 7 tūkst kalorijų, o mes, dviratininkai kartais per kalnų etapus suvarome ir iki 9 tūkst.

Be to, turiu storą užpakalį ir man pakankamai sunkiai kalnuose sekasi persiridenti į nuokalnes. Žodžiu, per tokias lenktynes dažnai kyla minčių spjauti į viską, užsimesti dviratį ant peties ir namo....

Bet baigiasi lenktynės, pailsi vieną, kitą dieną, vėl sėdi, važiuoji ir kenti. Kas dėl užpakalio? Dabar dirbu, intensyviai kasdien treniruojuosi ta linkme, kad jį sumažinti, nors panelėms ir taip jau per „kūdas“ atrodau. Sako, „dvasna“ esu.

-Kokio klubo labiausiai nekenti ir kodėl?

- Pasakysiu nuoširdžiai ir iš visos širdies. Nėra tokio futbolo klubo! Sportiniu atžvilgiu visiems futbolo klubams esu gerietis ir nieko nepeikiu, nei baisiai baisiai už kažką sergu.

- Ar turi kokios nors komandos futbolo marškinėlius?

Kadangi gyvenu Ispanijoje Valensijos regione, tai turiu „Valencia“ ekipos marškinėlius. Visuose turnyruose palaikau šią komandą. Taip pat nesu abejingas ir „Barcelona“.

Aplink Valensiją tos komandos sirgalių žiauriai daug. Būna, kad Valensijos regione esančiame lietuvių bare dažnais žiūriu katalonų ekipos rungtynes, tačiau tai darau, visuomet apsivilkęs „Valencia“ ekipos marškinėlius. Kartą net pagalvojau, kad vietiniai supyks ant manęs ir pasielgs kaip per kokią „Snickers“ reklamą, ims ir susidoros be sąžinės graužaties.

- Ar yra tekę mušti 11 m baudinį? Ar dabar įmuštum?

- Yra tekę pajusti 11 metrų baudinio smūgį į galvą! Buvau mažas ir stebėdavau Klaipėdos „Atlanto“ treniruotes. Kartą per vieną treniruotę stovėjau netoli vartų. Tiesiog šalia jų. Na ir atėjo kažkoks futbolininkas mušti 11 m baudinio. Matyt, aš jam labiau patikau nei vartai, arba jis buvo žvairas. Žaidėjas gerai smūgiavo kamuolį ir pataikė man į galvą. Smūgis buvo toks stiprus, kad teko porą minučių išjungtam pagulėti ant žolės..

Tai tokia buvo 11 m istorija. Laikai pasikeitė, bet manau, kad dabar Klaipėdos „Atlanto“ strategas Vacys Lekevičius pats tokiu būdu komandos futbolininkus patikrina, kaip veikia jų saugikliai.

- Kiek asmeniškai pažįsti Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjų?

Labai, labai, labai gerai pažįstu Robertą Poškų. Robertai, linkėjimai. Kitus - tik iš matymo.

- Kada paskutinį kartą gyvai stebėjai futbolą?

- Po to karto vaikystėje, kai per „Atlanto“ treniruotėje buvo patikrinti mano saugikliai, stadione nebesirodau.

- Kokias futbolo ekipas palaiko „Astana“ dviratininkai. Na, tarkim, ispanas Alberto Contadoras?

Vienas ekipos lyderių A. Contadoras yra „karališkojo klubo“ Madrido „Real“ užkietėjęs sirgalius, visi ekipos mechanikai aistringai palaiko ispanų „Barcelona“ komandą. Apie kitų dviratininkų klubo simpatijas (Lance'as Armstrongas, Levi Leipheimeris, Andreasas Klodenas – 11 m ) pasakyti negaliu.

- Kas labiau populiaresni Tavo galva tarp merginų – futbolininkai ar dviratininkai? Ir kodėl?

- Aišku, kad futbolininkai. Jie daugiau pinigų uždirba ir šiaip apie juos daugiau kalba, rašo, tai jie populiaresni už dviratininkus. O pastarieji – nudegę kaip vairuotojai kokie visada, jiems jokio skirtumo nėra – ar apsirengęs esi, ar nusirengęs - vistiek vienodai tamsiai atrodai.

- Kas vaikystėje buvo tavo idealas?

- 23 numeris iš „Chicago Bulls“! Spėkite kas? Taip, teisingai, legendinis krepšininkas Michaelas Jordanas.

- Ar dažnai su komandos draugais „Astana“ ekipoje pažaidžiat futbolą?

- Ne, nežaidžiame visai. Traumų būtų daug. Įsivaizduoju greitai aš per kojas vietoj kamuolio visiems prasiečiau, gaučiau raudoną kortelę ir eičiau ilsėtis, geriausiu atveju ant suoliuko arba toli toli už aikštelės ribų.

- Ar Tomas Vaitkus turi Lietuvos futbolo rinktinės atributiką: marškinėlius, šaliką?

- Deja ne, neturiu. Galėtų kas nors padovanoti, nes iš šalies dviračių rinktinės išvarė, tai kažkaip neturiu tolimoje Ispanijoje nieko lietuviško. Būtų Lietuvos futbolo rinktinės marškinėliai, tai vis kažką lietuviško turėčiau daugiau.