Tarp jų atsidūrė ir Panevėžio „Cido“ arena, kuri šiame sąraše išsiskiria savo funkcionalumu. Vienintelį olimpinio standarto treką Baltijos regione turinti arena lapkričio 27 d. priims olimpinius, pasaulio čempionus, tarp kurių ir karjerą baigianti Lietuvos dviračių treko karalienė Simona Krupeckaitė, pasaulio dviračių treko čempionate suspindėjusi Olivija Baleišytė ir perspektyvusis Vasilijus Lendelis.

Dviračių sportui skirti velodromai nėra naujovė: iki II pasaulinio karo retas Europos didmiestis neturėjo velodromo. Būtent Senajame žemyne iškilo pirmosios dviračių sportui pritaikytos arenos, kuriose dviratininkai treniravosi žiemos metu.

Pirmieji trekai, palyginus su įspūdingais šiuolaikiniais kompleksais, buvo gana paprasti: dvi medinės tiesės ir šiek tiek pasvirę posūkiai.

Šiuolaikiniai velodromai žavi modernumu, 45 ir daugiau laipsnių pasvirusiais posūkiais bei išvystomais greičiais. UCI dviračių treko Čempionų lygai pasirinktos išskirtinės keturios vietos.

Pradžia – Maljorkos velodrome

Maljorka pritraukia daugybę turistų ne tik dėl gamtos grožio, paplūdimių ir puikaus oro, bet dėl gerų kelių, infrastruktūros, puikiai tinkančios dviračių treniruotėms.

Ispanijos sala yra mėgstamas dviračių mėgėjų traukos taškas ir sulaukia buvusių ir dabartinių dviratininkų, kurie čia dažnai rengia pasiruošimo sezonui stovyklas.

Iš Maljorkos yra kilę dviračių sporto žvaigždės Joanas Llaneras, Miguel Alzamora, Albertas Torres ir Sebastiánas Muntaneras. Maljorkos velodrome, kuriame telpa 6000 žiūrovų, lapkričio 6 d. vakarą startuos itin laukiamos UCI dviračių treko varžybos, kuriose pasirodys 72 geriausi Europos, Amerikos, Kanados Australijos dviračių treko atletai, tarp kurių net trys Lietuvos atstovai.

Čia 2007 m. vyko pasaulio treko čempionatas, įdomu ir tai, kad tais pačiais metais šioje arenoje rungtyniavo ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, kuri varžėsi Europos krepšinio čempionate.

Maljorkos velodromas (UCI nuotr.)

Panevėžio „Cido“ arena – vienintelė multifunkcinė sporto arena

Antras etapas lapkričio 27 d. įvyks Panevėžio „Cido“ arenoje, kuri išsiskiria iš visų prestižinių varžybų vietų. Skirtingai nei kituose velodromuose, kurie pritaikyti tik dviračių sportui, „Cido“ arena yra multifunkcinė sporto ir pramogų arena, kurioje gali vykti ir koncertai, parodos, krepšinio rungtynės, o tribūnos yra lengvai transformuojamos.

Čia treniruojasi S. Krupeckaitė, V. Lendelis ir O. Baleišytė. Be to, „Cido“ arena vienintelė Baltijos šalyse turi dengtą dviračių treką, kurį projektavo Pekino olimpinio treko architektas.

Iš sibirinių pušų lentelių sumontuotas olimpinio – 250 metrų – ilgio trekas juosia ovalo formos areną. Beveik 300 tūkst. žiūrovų per metus iki pandemijos pritraukusi arena gali priimti 5000 treko gerbėjų. „Cido“ arenoje prieš dešimtmetį vyko puikiai įvertintas Europos treko čempionatas.

"CIDO" arena (UCI nuotr.)

Londono „Lee Valley“ velodromas

Net du etapai gruodžio 3 ir 4 d. bus surengti 2012 m. metais Londono olimpinėms žaidynėms pastatytame ikoniškame Londono „Lee Valley“ velodrome.

Karalienės Elžbietos parke įsikūrusi arena gali priimti treko, BMX, kalnų ir net plento dviračių lenktynes. Čia britų treko dviratininkai Londono olimpiadoje iškovojo net septynis aukso medalius iš dešimties.

Beveik 7 tūkst. žiūrovų galinti talpinti arena kainavo per 100 mln. svarų sterlingų. Paskelbus apie britų numylėtinių Katie Archibald ir E. Clancy dalyvavimą, bilietai į ketvirtą UCI dviračių treko etapą netrukus buvo išpirkti.

Londono "Lee Valley" velodromas (UCI nuotr.)

Dažais dar kvepiantis Tel Avivo Sylvano Adamso nacionalinis velodromas

Izraelio-Kanados filantropo ir sporto mėgėjo Sylvano Adamso, kuris yra vienas iš Izraelio dviračių sporto federacijos rėmėjų, finansuotas ir tik 2021 m. baigtas statyti velodromas yra moderniausias tokio tipo statinys Viduriniuose rytuose.

Be to, tai yra vienintelis olimpinį standartą atitinkantis velodromas regione. S. Adamsas padovanojo velodromą Tel Avivo žmonėms tikėdamasis, kad tai padės dviračių sportui jo šalyje pasiekti naujas aukštumas. Ką tik duris atvėręs velodromas gruodžio 11 d. priims UCI dviračių treko Čempionų lygos paskutinio etapo dalyvius, kurie čia atsiims nugalėtojų taures ir išsidalins pusės milijono prizinį fondą.

***

UCI dviračių Čempionų lyga (angl. UCI Track Champions League) – intriguojančios, naujos kartos prestižinės dviračių treko varžybos su šou elementais, kuriose dėl pusės milijono prizinio fondo varžysis geriausi pasaulio treko atletai, o žiūrovai mėgausis specialiais garso, šviesų efektais bei unikalia naujo formato renginio patirtimi.

Lapkričio 27 d. treko Čempionų lygos varžybų aistras galės išvysti ir Lietuvos sporto mėgėjai, mat antras iš penkių naujo formato varžybų etapų bus surengtas vienintelėje Baltijos šalyse olimpinio standarto dviračių treką turinčioje Panevėžio „Cido“ arenoje, bilietus į renginį platins tiketa.lt.

Lapkričio-gruodžio mėn. penkiuose Čempionų lygos etapuose, kurie be Panevėžio vyks kurie be Panevėžio vyks Maljorkoje, Londone ir Tel Avive, 72 tituluočiausi treko sportininkai, tarp kurių ir pasaulio rekordininkė, čempionė S. Krupeckaitė bei 2020 m. Europos čempionato bronzos medalininkas V. Lendelis, perspektyvioji O. Baleišytė kovos dėl įskaitinių taškų treko sprinto ir ištvermės kategorijose.

Čempionais taps ir prizinį fondą susižers visuose etapuose daugiausiai taškų surinkę dviratininkai (-ės). Planuojama, kad novatoriško formato varžybos prie TV ekranų sutrauks daugiau nei 150 mln. žiūrovų visame pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją