Išskirtiniai buvo ir prizai – įvairių amžiaus grupių nugalėtojai išsidalino net 2000 litų vertės čekius, skirtus apsipirkti varžybų rėmėjo „Board Sports“ parduotuvėse Vilniuje ir Druskininkuose.

Garbingiausią tądien apdovanojimą gavo penkiolikmetis Rokas Zaveckas, tapęs „Head“ taurės varžybų absoliučiu nugalėtoju.

Itin sparčiai progresuojančiam sportininkui buvo įteikta vieno kalnų slidinėjimo pradininkų Lietuvoje Antano Naujoko taurė. Tiksliau – diplomas, liudijantis, kad R. Zaveckui skirtas šis prizas. Nes pats trofėjus laikomas Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos (LKSF) būstinėje, o ant taurės išgraviruojamas pavardės žmonių, kuriems ji skiriama.

A. Naujoko taurė šiemet skirta ir buvusiam treneriui Jurijui Dementjevui. Visą kartą Lietuvos kalnų slidininkų išugdęs specialistas negalėjo atvykti į Druskininkus, tad diplomą treneriui perduos buvęs jo auklėtinis, LKSF prezidentas Paulius Augūnas.

„Head“ taurės varžybos buvo paskutinės, numatytos šio sezono LKSF kalendoriuje. Į Druskininkų areną palenktyniauti slalomo trasoje susirinko apie 80 kalnų slidininkų.

Greičiausiai trasą įveikė Rokas Zaveckas, lenktyniavęs 1992-1996 m. gimusių vaikinų grupėje. Jam atiteko 300 litų vertės „Board Sports“ čekis. Tarp vyrų (gimę 1991 m. ir vyresni) pergalę šventė ir 500 litų vertės čekį iškovojo 33 metų Simonas Masalskas. Jauniausių berniukų grupėje nugalėjo ir 200 litų vertės čekį gavo 14-metis Kasparas Gudžius.

Dailiosios lyties kalnų slidininkių varžybų vyriausiose amžiaus grupėje nugalėjo Anžela Aleksandravičienė, vidurinėje grupėje – Ieva Urbonavičiūtė, o tarp jauniausių greičiausia buvo šių metų absoliuti Lietuvos čempionė Eglė Augustaitytė. Nugalėtojoms buvo įteikti tokios pat vertės čekiai, kaip ir vyrams.

„Dėkoju „Snow arenos“ šeimininkams, leidusiems mums surengti tokią gražią šventę. Tai ilgiausia Lietuvoje trasa varžyboms. Kitur vienam slalomo nusileidimui lyderiai sugaišta 14-15 sek., o čia geriausias laikas buvo virš 24 sek. Tikimės ateityje čia surengti dar daugiau varžybų“, - teigė LKSF prezidentas P.Augūnas, padėkojęs ir sportinio inventoriaus „Head“ gamintojo atstovams ir platintojams Lietuvoje – bendrovėms „Baltaura“ ir „Board Sports“.

Įteikdamas A. Naujoko taurę, jo sūnus Rimvydas Naujokas priminė, kad pirmosios Lietuvoje kalnų slidinėjimo varžybos vyko 1937 m.

Vienas pirmųjų varžybų iniciatorių buvo A. Naujokas, tarpukaryje kalnų slidinėjimo paslapčių mokęsis Šveicarijoje.

Po karo A. Naujokas daug metų buvo pagrindinis kalnų slidinėjimo varžybų teisėjas. Jis dirbo įvairių aukštesniųjų ir aukštųjų mokyklų dėstytoju, jose savo auklėtiniams skiepijo meilę slidinėjimui. 1980 m. daugiausia A. Naujoko ir jo bendražygio Romano Milašiaus pastangomis buvo įkurta Lietuvos kalnų slidinėjimo federacija.

Tiesa, kalnų slidinėjimas buvo tik viena A. Naujoko sportinio gyvenimo pusė. Kitoje buvo krepšinis.

A. Naujokas nuo 1934 m. buvo aktyvus krepšinio teisėjas ir 1949 m. pirmasis Lietuvoje gavo sąjunginę arbitro kategoriją.

„Tėvukas mane veždavosi ir į krepšinio varžybas. Bet aš labiau atsimenu jį kaip pedagogą ir kalnų slidinėjimo entuziastą. Tėvas retokai pats slidinėjo, nors vienas pirmųjų Lietuvoje pasidarė kalnų slidinėjimo slides. Jis buvo nepakeičiamas teisėjas. Smetoniško auklėjimo – griežtokas, bet teisingas.

Jo entuziazmas buvo didžiulis. Dar dabar namie yra lagaminas su trasos vėliavėlėmis, starto ir finišo ženklais. Visa šeima buvo įkinkyta siūti“, - prisiminė R. Naujokas.

A.Naujoko taurė buvo įsteigta 2006 m. Ją sukūrė R. Milašius, tapęs pirmuoju šio trofėjaus laureatu. Jam specialus diplomas buvo įteiktas per Rolando Sėliuko atminimo varžybas Vilniuje ant Šilo kalno, kur žuvo šis talentingas kalnų slidininkas.

„Rolandas žuvo 2002-aisiais. Tais metais mirė ir mano tėvas. Jie palaidoti netoli vienas kito“, - pasakojo R. Naujokas, treniravęs tuomečio Vilniaus inžinierinio statybos instituto rinktinę, kuriai atstovavo R. Sėliukas.

Vėliau A.Naujoko taurės laimėtojų diplomai buvo įteikti dar dviems Lietuvos kalnų slidinėjimo puoselėtojams – Dailiui Mišeikiui ir Algimantui Kepežėnui.

„Po to buvo poros metų pertrauka. Nusprendėme šiemet atgaivinti tradiciją, nes 2012-ieji yra išskirtiniai. Šiemet yra mano tėvo 100-osios gimimo metinės. Be to, prieš 75 metus Lietuvoje vyko pirmosios kalnų slidinėjimo varžybos.

Nutarėme apdovanoti pirmose jaunimo olimpinėse žaidynėse Insbruke šiemet puikių rezultatų pasiekusį sportininką – Roką Zavecką. Man buvo labai malonu įteikti taurę Rokui, nes tėvas buvo pedagogas, todėl labai artimas jaunimui. Pavyzdžiui, kai dirbo J. Tallat-Kelpšos muzikos mokykloje (1954-1975 m.), žiemą jis su savo mokiniais eidavo slidinėti į „Lokomotyvo“ stadioną (dabar – LFF stadionas). Su kiekviena klase atskirai. Ir taip – šešias pamokas per dieną. Tėvukas nestovėdavo ir nežiūrėdavo, kaip mokiniai slidinėja, o sukdavo ratus kartus su jais. O J. Demetjevą apdovanojome už mūsų sporto šakos puoselėjimą”, - paaiškino R. Naujokas.

Valstybinio patentų biuro direktorius R. Naujokas pats daug metų slidinėjo, buvo Lietuvos rinktinės narys.

„Teko dalyvauti SSRS tautų spartakiadose. Galiu pasigirti, kad du kartus važiavau greitojo nusileidimo varžybose. Vienos jų buvo Kaukaze, ant Čegeto kalno. Jau vėliau ten atvažiavo vienas garsus austrų specialistas ir, pamatęs greitojo nusileidimo trasą, kuria teko leistis ir man, apstulbo. “Jūs savižudžiai“, - prisiminė R. Naujokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)