Nemažą intrigą žadėjusi rungtis sekmadienį Judžine baigėsi taip chaotiškai, jog tokią atomazgą būtų galėjęs išpranašauti nebent aiškiaregis.

Iš aštuonių finalo dalyvių finišą pasiekė tik penki.

Tokijo olimpinis čempionas iš Jamaikos Hansle‘as Parchmentas iš kovos pasitraukė per apšilimą, kuomet susižeidė koją nesėkmingai šokdamas per barjerą.

Finale panaši bėda ištiko Barbadoso bėgiką Shane‘ą Brathwaite‘ą, kuris traumos išvengė, bet neišsilaikė savo takelyje ir buvo diskvalifikuotas.

Vis dėlto daugiausiai aistrų sukėlė D. Alleno likimas.

27-erių amerikietis į startą stojo kaip šio sezono lyderis – birželį jis nuotolį įveikė per 12,84 sek. ir vienintelis šiais metais aplenkė 13 sekundžių žymą.

Tačiau vos finalui prasidėjus jau po kelių žingsnių jis buvo sustabdytas kartu su kitais bėgikais.

Nors kameros iškart sekė būtent D. Alleną, šis atrodė ramus, grąžino į vietą nuverstą barjerą ir traukė atgal link starto kaladėlių. Tuomet sprinteris išgirdo savo pavardę ir skėsčiodamas rankomis žengė link už starto procedūrą atsakingo teisėjo.

Pastarasis traukė pečiais ir rodė pirštu į savo ekraną – elektronika užfiksavo, jog D. Allenas sureagavo į starto šūvį per 0,099 sek.

Pagal lengvosios atletikos taisykles laikoma, jog bėgikams neįmanoma reaguoti greičiau nei per 0,1 sek., nebent jie gudrautų mėgindami atspėti signalą.

Taigi, vos viena tūkstantoji sekundės dalis lėmė D. Allenui priešlaikinį startą.

Žmogaus akimi to įžvelgti neišeitų – peržiūrėjus net ir sulėtintus vaizdo pakartojimus atrodo, jog D. Allenas startavo vienu metu su greta buvusiu tautiečiu Grantu Holloway. Vis dėlto pastarojo reakcijos laikas, užfiksuotas oficialiame protokole – 0,124 sek.


Negalėdamas susitaikyti su tokiu įvykių posūkiu, D. Allenas ilgokai ginčijosi su teisėjais, net grįžo į savo starto vietą apsimesdamas, lyg nieko nenutiko. Tuomet jam antrą kartą buvo parodyta raudona ir juoda kortelė, reiškianti diskvalifikaciją.

Dar kelias minutes padiskutavęs su teisėjais galiausiai amerikietis pasišalino purtydamas galvą, tribūnose aidint švilpimui.


„Žinau vienintelį faktą – aš tikrai nebandžiau nuspėti starto šūvio, pajudėjau iš vietos tik jį išgirdęs. Jeigu mano reakcija būtų viena tūkstantąja lėtesnė, visi būtų patenkinti, girtų už puikų pasirodymą. Taisyklės – tokios besąlygiškos, kad net užknisa“, – vėliau kalbėdamas su žiniasklaidos atstovais, apmaudą liejo D. Allenas.

Tuo metu socialiniuose tinkluose pasipylė ir riebesnių išsireiškimų.


Mat D. Allenas turi daugybę gerbėjų ne tik Judžine – praeityje jis baigė būtent čia įsikūrusį Oregono universitetą, bet ir visoje šalyje.

Praėjusių metų Deimantinės lygos čempionas, jau bandęs jėgas ir dviejuose olimpiniuose finaluose, bėgimą sugeba suderinti su amerikietiškuoju futbolu. Praėjusį pavasarį jis pasirašė trejų metų trukmės sutartį su NFL rungtyniaujančia Filadelfijos „Eagles“ komanda.

Ir dabar anglakalbė interneto auditorija kone vieningai smerkia tai, ką išvydo 110 m barjerinio bėgimo finale.


Tautietį užstojo ir jo kolegos bei konkurentai iš JAV.

„Tai – sportas, čia nutinka visokio mėšlo“, – sakė nelikus pagrindinių varžovų pasaulio čempiono titulą lengvai apgynęs Grantas Holloway (13,03 sek.), kuris prieš tai pats ragino D. Alleną iškart nepasiduoti ir protestuoti dėl jam skirtos diskvalifikacijos.

„Tai – fiasko, mums neatrodo, kad ten buvo priešlaikinis startas. Neatrodo nė vienam iš bėgikų – visi norėjo, kad Devonas bėgtų kartu su mumis“, – pridūrė sidabrą laimėjęs kitas amerikietis Trey Cunninghamas (13,08 sek.).

Tuo metu bronza lyg iš dangaus nukrito iki tol jokių svarių trofėjų nelaimėjusiam ispanui Asieriui Martinezui (13,17 sek.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją