A. Zubkovas 2014-ųjų žaidynėse Sočyje per atidarymo ceremoniją nešė Rusijos delegacijos vėliavą, o vėliau iškovojo du auksinius apdovanojimus.

Iš A. Zubkovo jau anksčiau atimti abu (dviviečių ir keturviečių rogių varžybose) iškovoti medaliai, o šį trečiadienį Tarptautinė bobslėjaus ir skeletono federacija (IBSF) paskelbė sankcijas.

A. Zubkovas dėl dalyvavimo masinėje Rusijos dopingo programoje, vykdytoje per Sočio olimpines žaidynes, diskvalifikuojamas iki 2020-ųjų gruodžio.

Diskvalifikuojami ir dar trys Rusijos bobslėjininkai – Aleksandras Kasjanovas, Aleksejus Puškariovas ir Ilviras Chuzinas.

Tai yra pirmas atvejis, kai sportininkai baudžiami diskvalifikacija ne tik dėl savo pačių dopingo vartojimo, bet ir dėl dalyvavimo padedant sukeisti dopingo mėginius žaidynių metu.

Pažymėtina, kad 44-erių A. Zubkovas Rusijoje jau yra pakilęs pareigose. Jis užima šalies Bobslėjaus ir skeletono federacijos prezidento postą.

Aleksandras Zubkovas

„Aš turėsiu pasitarti su savo advokatu, tačiau nemanau, kad reikės priimti tokį sprendimą. Mane prezidentu išrinko ne pati federacija, o tauta“, – paklaustas, ar žada atsistatydinti iš užimamų pareigų, pareiškė A. Zubkovas.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad A. Zubkovą „ant kilimėlio“ skubiai išsikvietė šalies sporto ministras Pavelas Kolobkovas. Susitikimas, kuriame bus aptarta susidariusi situacija, įvyks ketvirtadienį.

Tarptautinės federacijos diskvalifikuoti sportininkai dar gali kreiptis į Sporto arbitražo teismą Lozanoje (CAS).

A. Zubkovas iki šiol nėra sugrąžinęs aukso medalių Tarptautiniam olimpiniam komitetui.

Pažymėtina, kad iš keturių diskvalifikuotų rusų savo sportinės karjeros dar neužbaigė du. A. Puškariovas ir A. Kasanovas šį sezoną dalyvavo pasaulio taurės varžybose.

Šiuo metu yra tiriami dar dviejų Rusijos bobslėjininkų dopingo vartojimo atvejai Sočio olimpinėse žaidynėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)