„Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) vadovai žinojo apie dopingo vartojimo mastą, bet nieko nedarė, kad tai sustabdytų. Pati IAAF buvo paskendusi korupcijoje“, - sakoma WADA pranešime.

„Visiškai akivaizdu, kad IAAF vadovybė žinojo apie problemas, kurias dabar viešiname“, - ketvirtadienį sakė ataskaitos autorius Dickas Poundas spaudos konferencijoje Miunchene. - IAAF neturėjo noro kovoti su Rusija.“

Nuo 2009 iki 2013 metų IAAF žinojo apie konkrečių Rusijos lengvaatlečių problemas su dopingo vartojimu, bet nieko nedarė. Tiksliau - darė viską, kad apie šias problemas nebūtų žinoma viešai. Paviešintas buvusio IAAF generalinio sekretoriaus Pierre'o Weisso susirašinėjimas su Rusijos federacijos vadovu Valentinu Balachničevu.

„Rusijos sportininkų kraujo tyrimai ne tik negerėja, bet dar ir blogėja. Reikalingos skubios ir radikalios priemonės“, - rašo P. Weissas kolegai Rusijoje po 2009 metų pasaulio čempionato, kur rusai iškovojo 13 medalių. - Šie sportininkai ne tik apgaudinėja savo kolegas, bet svarbiausia - jų sveikata ir gyvybė yra rimtame pavojuje. Testų rezultatai įrodo sistematinį kraujo dopingo ir EPO vartojimą. Jei IAAF galiotų „Non-start“ taisyklė (leidžianti diskvalifikuoti iš varžybų lengvaatlečius, kurių aukštas hemoglobino kiekis kraujyje), tai 7 Rusijos atletai, tarp jų du aukso medalininkai, negalėtų startuoti pasaulio čempionate.“

2012 metų balandį vienas IAAF vadovų P. Weissas laišku siūlo rusams slėpti šios šalies lengvosios atletikos žvaigždžių dopingo vartojimo atvejus.

„Neįmanoma atsargiai nuo varžybų per dvejus metus nušalinti sportininkus, kurie yra daugkartiniai olimpiniai ir pasaulio čempionai. Jų nedalyvavimas svarbiose varžybose iškels daugybę klausimų ekspertams ir žiniasklaidai.“ IAAF siūlė Rusijai diskvalifikuoti mažai žinomus sportininkus, kurių nebuvimo varžybose niekas ir nepastebės.

2012-2013 metais Rusijos lengvosios atletikos rinktinė iškovojo 8 aukso medalius Londono olimpiadoje ir 7 aukso medalius pasaulio čempionate Maskvoje, kur užėmė pirmą vietą bendroje komandų įskaitoje.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad IAAF buvo įsikerojusi korupcija ir to negalima ignoruoti ar nurašyti istorijai. Dokumente yra kaltinimų ir IAAF Tarybai, kurios nariu buvo ir dabartinis organizacijos prezidentas Sebastianas Coe, kuris dalyvavo D. Poundo spaudos konferencijoje. 59-erių metų S. Coe 8-erius metus buvo IAAF viceprezidentas.

Ataskaitoje teigiama, kad buvęs IAAF prezidentas Lamine'as Diackas „buvo atsakingas už korupcijos ir sąmokslų organizavimą federacijoje.“ Jis asmeniškai žinojo apie dopingą vartojusius lengvaatlečius ir tai slėpė už pinigus. Su korupcija taip pat siejamas senegaliečio L. Diacko sūnus Papa Massata Diackas (IAAF marketingo konsultantas), Medicinos ir antidopingo departamento direktorius Gabrielis Dolle ir asmeninis advokatas Habibas Cisse.

Pranešime atskleidžiamos detalės apie L. Diacko artimą bendradarbiavimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Įtariama, kad L. Diackas paėmė 1 milijoną eurų kyšių už dopingo vartojimo atvejų slėpimą. 2011 metais V. Balachničevas net tapo IAAF iždininku.

Korupcija IAAF veikė uždaro rato sistema ir buvo, tarsi, valstybinė struktūra. Kyšiai buvo imami renkant miestus, pasaulio čempionatų šeimininkus, ir už rėmimo sutartis, buvo šantažuojami kitų šalių sportininkai.

IAAF neigia savo kaltę dopingo skandale.

„Švarūs Rusijos lengvaatlečiai dabar turi sumokėti už tai, kad yra sistemos dalis“, – rėžė buvęs WADA prezidentas D. Poundas.

Tuo metu Rusijos Federacijos sporto ministras Vitalijus Mutko tvirtino, kad dopingo vartojimas tarp šios šalies sportininkų nėra masinis reiškinys, o sportas apskritai yra absoliučiai švarus.

„Šie metai bus sportiniai, reikia būti kartu. Žinoma, sportininkams reikia varžytis garbingoje kovoje, nepakišinėti savo šalies ir nedaryti jai gėdos. Apskritai Rusijos sportas globaliu mastu yra absoliučiai švarus“, – sakė V. Mutko.

Visgi po visos serijos dopingo skandalų 2015 metais iš savo postų pasitraukė Rusijos lengvosios atletikos federacijos prezidentas V. Balachničevas ir vyriausiasis rinktinės treneris Valentinas Maslakovas.

Pirmoje WADA komisijos ataskaitos dalyje, paskelbtoje 2015 metų lapkričio pradžioje, pareikšti kaltinimai rusų sportininkams ir valdininkams.

Dėl dopingo skandalų IAAF taryba suspendavo Rusijos lengvosios atletikos federacijos (ARAF) narystę organizacijoje ir nušalino visus šios šalies sportininkus nuo tarptautinių varžybų. IAAF inspektoriai lankys Rusiją (pirmas vizitas buvo atliktas šią savaitę), o speciali komisija apie nuveiktą darbą pateiks ataskaitą kovo 27 d., kuomet ir bus sprendžiama, ar sankcijas palikti galioti.

Primename, kad 2015 metų lapkričio 2 d. Ženevoje, Šveicarijoje, WADA paskelbė savo išvadas dėl galimos korupcijos ir dopingo vartojimo lengvosios atletikos varžybose.

Nepriklausoma komisija paviešino 335 puslapius tyrimo medžiagos ir rekomendavo Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF) suspenduoti nuo varžybų visus Rusijos atstovus, nes šioje šalyje dopingo vartojimo kultūra yra įsišaknijusi labai giliai – įtariamas net Vyriausybės įsikišimas. Teigiama, kad rusų atletai galėjo mokėti kyšius antidopingo kontrolieriams ir Maskvos laboratorijai. Dėl to buvo sunaikinta daugiau nei 1000 potencialiai teigiamų dopingo testų.

Penkiems sportininkams, tarp jų – olimpinei 800 metrų bėgimo čempionei Marijai Savanovai ir tos pačios distancijos bronzos medalininkei Jekaterinai Poistogovai, ir penkiems treneriams pasiūlyta taikyti diskvalifikaciją iki gyvos galvos.

Taip pat atimta akreditacija iš į nemalonę patekusios Maskvos antidopingo agentūros ir pareikšta, kad Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) neatitinka WADA kodekso reikalavimų.

Apie įtariamą dopingo skandalą lengvojoje atletikoje pirmą kartą buvo užsiminta Vokietijos televizijos dokumentiniame filme, kuris buvo parodytas praėjusį gruodį.

Dokumente taip pat sakoma, kad Maskvos tyrimų laboratorijos direktorius Grigorijus Rodčenka nurodė sunaikinti 1417 tūkst. dopingo kontrolės testų, kad tyrėjai neturėtų jokių įrodymų.

Maskvos laboratorija prižiūrėjo sportininkų mėginių ištyrimą 2014 metų Sočio olimpinėse žaidynėse ir turėtų dalyvauti FIFA antidopingo programoje 2018 metų pasaulio futbolo čempionate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)