I. Adomavičiūtė tvirtino, esą beta-2 grupės agonistams priskiriamo stimulianto higenamino jos mėginyje galėjo atsirasti dėl azijietiško maisto – likus kelioms dienoms iki dopingo kontrolierių patikros 26-erių sportininkė teigė vakarieniavusi kinų restorane, vėliau dar išgėrusi žaliosios arbatos su imbieru ir suvalgiusi tailandietišką pastą.

„Iki šiol sunku patikėti, kad taip nutiko, bet mano sąžinė švari, nes tikrai specialiai nepirkau kažkokio papildo, kuriame būtų draudžiama medžiaga“, – tikino I. Adomavičiūtė.

Dopingo kontrolierių tokie argumentai neįtikina.

„I. Adomavičiūtės ir jos atstovų komentarai dėl maisto produktų įtakos teigiamam testui yra tik nepagrįsta ir neįrodyta sportininkės gynybos versija.

Maisto produktuose, kuriuos sportininkė teigia valgiusi, nebuvo nustatyta jokių draudžiamų medžiagų. Sportininkės nurodomas laukinis imbieras, kuriame galima rasti draudžiamųjų medžiagų, yra visai kitas augalas nei tas, kurį dauguma vartojame kasdien, ir jis Lietuvoje net nėra naudojamas. O daugumos mėgstamoje imbierų ar žalioje arbatoje nėra nustatyta jokių draudžiamųjų medžiagų.

Nepaisant to, mes visada raginame sportininkus būti atsargiems naudojant įvairius žolelių preparatus ar papildus iš Rytų šalių ir geriausia jų vengti, nes sportininkas atsako už tai, kas patenka į jo organizmą.

Be to, prieš kelerius metus Pasaulinė antidopingo agentūra net nustatė leidžiamą higenamino ribą, taip padėdama sportininkams sumažinti riziką atsitiktinai pažeisti taisykles“, – teigiama agentūros įraše socialiniame tinkle.

Primename, kad higenamino rasta I. Adomavičiūtės mėginyje, paimtame ne varžybų metu praėjusį rugpjūtį. Sportininkei skirta diskvalifikacija pradėta skaičiuoti nuo rugsėjo 15 d. ir baigsis 2022 m. rugsėjo 15 d.

2018 metais ji su Milda Valčiukaite tapo pasaulio čempione irkluodama porinę dvivietę. Tais pačiais metais duetas pelnė bronzą Europos pirmenybėse.

Be to, I. Adomavičiūtė keturis kartus laimėjo auksą įvairių amžiaus grupių planetos jaunimo čempionatuose.

Po nugaros operacijos atsigaunančios M. Valčiukaitės porininke dabar vėl gali tapti į didįjį sportą pernai nusprendusi grįžti Donata Karalienė. Šios irkluotojos drauge tapo 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių prizininkėmis, užėmusios trečią vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)