Šį regata Kylyje jau daugiau nei šimtą metų rengiama paskutinę savaitę iki Joninių. Į ją suplūsta ne tik aukščiausios klasės buriuotojai iš viso pasaulio, bet ir miesto svečiai pasigėrėti reginiu, panašiu į mūsų Jūros šventę. Skiriasi, žinoma ir skaičiai. Kylio savaitė kasmet pritraukia iki 5000 buriuotojų, apie 2000 laivų ir apie tris milijonus lankytojų.

Savaitės trukmės regatoje lenktyniaujama olimpiniame uoste Schilksee, o uždaroma regata didžiausiu Vokietijoje fejerverku, kuris leidžiamas iš laivų ir jau taip pat spėjo tapti atskiru šviesos, vandens, vėjo ir dangaus derinio stebuklų.

Šiemet mūsų šalies garbę Kylio regatoje gynė bendra kauniečių ir vilniečių buriuotojų įgula, vadovaujama kapitono Aisčio Kalanavičiaus.

Kaip pasakojo Aistis Kalanavičius, Kylio regata, kuri yra atviras Vokietijos ORC buriavimo čempionatas, iš įgulų pareikalavo didelio atidumo gana greitai besikeičiančioms gamtinėms sąlygoms. Pirmas navigacinis jūros etapas truko parą ir jo metu buriuotojams reikėjo įveikti daugiau nei 130 jūrinių mylių distanciją pučiant pastoviam 12 m/s vėjui.

Tokios pat gamtinės sąlygos buvo ir antrą varžybų dieną, kuomet buriuotojai lentyniavo olimpinėse priekrantės distancijose, apsukant distancijos ženklus. Kitas dienas buvo arba štiliai, tradiciškai tampantys visų buriuotojų nervus, arba vidutinio stiprumo vėjai, kurie ir yra palankiausi mūsų laivui.

Po visų septynių etapų paaiškėjo, kad lietuvių jachta, savo grupėje, kurioje rungėsi 28 laivai iš septynių šalių, iškovojo ypač aukštą penktą vietą. Antroje ir ketvirtoje vietoje atsidūrė vietinių favoritai vokiečiai ir švedai, praėjusių metų Europos buriavimo čempionė jachta „Malin“ buvo trečia, o nugalėtojos laurai atiteko tik šiai regatai specialiai Italijoje pagamintai olandų jachtai „Bach Sailing“.

„Toks pasiekimas turėtų įeiti į mūsų sportinio kreiserinio buriavimo istoriją, džiaugiuosi, bet turiu pripažinti, kad tik nuoseklaus darbo dėka pasiekėme tokį aukštą rezultatą. Tai, be abejo, visų šalies buriuotojų įvertinimas“, – laimingas po finišo kalbėjo A. Kalanavičius.

„Gaila, kad varžybos negali tęstis amžinai, nes mums kaip tik kuo toliau, tuo geriau sekėsi“, – sakė kapitonas.

Po atvirojo Vokietijos buriavimo čempionato Lietuvos buriuotojai planuoja dalyvauti kito mėnesio viduryje Danijos sostinėje Kopenhagoje vyksiančiame pasaulio buriavimo čempionate, o rugpjūčio mėnesį „Extreme“ buriuotojus bus galima išvysti ir Nidoje, tradicinėje Kuršių marių regatoje. Šiemet ši jachta lyderiauja Lietuvos klubinių regatų taurė įskaitoje. Lietuvos Orc Čempionate užėmė antrą vietą, kitose regatose buvo užtikrintai pirma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)