Šokėjos pilietybės klausimo eskaluoti nenori

Ilgus metus buvusio LTOK prezidento Artūro Poviliūno puoselėti artimi santykiai su šalies vadovais buvo pastebimai atvėsę valstybės vairą perėmus D. Grybauskaitei. Priešingai nei jos pirmtakai, prezidentė nesisvečiuodavo LTOK būstinėje, nė karto neaplankė nė pagrindinės kasmetės LTOK šventės – geriausio šalies sportininko apdovanojimų.

Tiesa, D. Grybauskaitė praėjusią vasarą buvo nuvykusi į olimpinį Londoną, kur daugiausiai bendravo būtent su D. Gudzinevičiūte, tuomet dar kovojusia dėl olimpinių apdovanojimų šaudymo aikštelėje.

Trečiadienį DELFI konferencijoje viešėjusi naujoji LTOK vadovė išreiškė viltį, kad prezidentės požiūris į olimpinį judėjimą bus teigiamas.

„Iš tikro kol kas nesu gavusi pasveikinimo iš prezidentės Dalios Grybauskaitės, tačiau viliuosi, kad ateityje mes bendradarbiausime“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

Vienas iš klausimų, tiesiogiai liečiančių tiek LTOK, tiek prezidentūrą – šokėjos ant ledo Isabellos Tobias pasas. Deivido Stagniūno partnerė iš JAV prezidentės prašo išimties tvarka suteikti jai Lietuvos pilietybę, kad pora galėtų dalyvauti 2014 metų Sočio olimpiadoje.

Šokėjos prašymą parėmė ir LTOK vadovybė – tiesa, dar senoji. Tuo tarpu D. Gudzinevičiūtė neslėpė nežinanti, ko galėtų imtis sprendžiant šią problemą, ir pažymėjo, jog masiškai vilioti į Lietuvą sportininkų iš užsienio neketina.

„Aš suprantu jų norą gauti pilietybę, tačiau artimiausių žingsnių kol kas numačiusi nesu“, – prisipažino LTOK prezidentė. – Šokiai ant ledo yra išskirtinė sporto šaka, ir susirasti partnerę Lietuvoje iš tikro sunku. Tačiau masinio sportininkų pirkimo ir viliojimo, kaip daro kai kurios kitos valstybės, Lietuva nepraktikuoja“.

Ketvirtadienį – direktorato postų dalybos

LTOK prezidentės pareigas D. Gudzinevičiūtė eina nuo praėjusio penktadienio, kuomet LTOK generalinės asamblėjos rinkimų sesijoje nurungė vienintelį savo konkurentą Virgilijų Alekną.

DELFI skaitytojų paklausta, kaip šventė pergalę, 46-erių buvusi olimpietė tik nusišypsojo.

„Su komanda buvome trumpam susitikę, tačiau geriausia šventė buvo pagaliau išsimiegoti ir pailsėti nuo viso to šurmulio“, – pasakojo D. Gudzinevičiūtė.

Kol kas ji gyvena buitiniais rūpesčiais – iš erdvaus LTOK prezidento kabineto antrame olimpinio komiteto būstinės aukšte kraustomi A. Poviliūno daiktai, ruošiamasi perdažyti sienas.

„Viskas dar vyksta išblaškytai, daug visko reikia susižinoti, padaryti, dar ir kabineto neturiu“, – sakė D. Gudzinevičiūtė.

Vis dėlto jau ketvirtadienį jos laukia svarbus posėdis – pirmą kartą rinksis naujos kadencijos LTOK vykdomasis komitetas, kuris svarstys olimpinio komiteto direktorato struktūrą, kadrų klausimus, nagrinės daug aistrų prieš rinkimus kėlusią Lietuvos olimpinio fondo situaciją.

Papildomo nepriklausomo LTOK finansinės veiklos audito, kurį žadėjo V. Alekna, D. Gudzinevičiūtė bent jau kol kas atlikti neketina.

„Aš pasitikiu darytais auditais, patikrinimais, revizijomis. Beje, šiuo metu LTOK patikrinimą kaip tik atlieka Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai. O ateityje matysime“, – aiškino LTOK prezidentė.

Prižadėjo nekerštauti

Portalo skaitytojams rūpėjo ir tai, kaip klostysis naujos LTOK vadovybės santykiai su viešai savo poziciją išreiškusiais D. Gudzinevičiūtės oponento V. Aleknos šalininkais.

„Prieš rinkimus būna visko. Dabar rinkimai jau įvyko, ir aš esu pasižadėjusi būti vienodai teisinga visiems. Kaip bendrausiu su pačiu Virgilijumi? Mes tikrai netapome priešais: kaip bendravome, taip ir bendrausime“, – žadėjo D. Gudzinevičiūtė.

LTOK vadovė taip pat buvo paprašyta įvertinti tai, jog didesnė visuomenės dalis esą palaikė V. Aleknos kandidatūrą, tuo tarpu šaulę stūmė tik „savo postuose užsisėdėję sporto funkcionieriai“.

„Jokių pilkųjų kardinolų už mano nugaros nebuvo ir nebus, mano komanda buvo aiškiai įvardinta dar prieš rinkimus. Mane išrinko LTOK nariai, todėl pirmiausia stengsimės pateisinti jų lūkesčius, o matydama nuveiktus darbus, manau, ir visuomenė padarys išvadas“, – kalbėjo D. Gudzinevičiūtė.

Primename, kad LTOK prezidento rinkimuose D. Gudzinevičiūtė sulaukė 57 LTOK nariai, V. Alekna sulaukė 43 balsų.

Viceprezidentų postai atiteko filosofui Arvydui Juozaičiui, asociacijos „Sportas visiems“ prezidentui Algiui Vasiliauskui ir Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) prezidentui Romualdui Bakučiui. LTOK generaliniu sekretoriumi tapo analogiškas pareigas Lietuvos sporto federacijų sąjungoje (LSFS) užimantis Valentinas Paketūras, o LTOK iždininku – Lietuvos stalo teniso asociacijos (LSTA) prezidentas Rimgaudas Balaiša.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)