CAS paskelbė patenkinęs prašymą dėl asmeninių priežasčių S. Yango bylos nagrinėjimą perkelti iš ateinančio rugsėjo į spalį.

CAS neprieštaravo ir 27-erių plaukiko pageidavimui rengti viešą teismo posėdį Šveicarijoje, į kurį galės patekti ir žiniasklaidos atstovai. Kinas yra sakęs, kad taip nori užtikrinti skaidrumą ir atkurti visuomenės pasitikėjimą savimi.

Tai bus vos antras kartas per 35-erius metus siekiančią Lozanoje įsikūrusio teismo istoriją, kuomet byla nagrinėjama viešai. Pirmąsyk viešas procesas surengtas taip pat narpliojant plaukimo atstovės dopingo istoriją: 1999 metais savo nekaltumo nepavyko įrodyti diskvalifikacijos sulaukusiai airei Michelle Smith.

Šįkart teismo salėje S. Yangas ir jį palaikanti Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) stos prieš Pasaulinę antidopingo agentūrą (WADA).

Šių metų pradžioje FINA išteisino Kinijos plaukimo žvaigždę dėl kaltinimų sunaikinus dopingo mėginį.

Pernai rugsėjį S. Yango asmens sargybinis plaktuku sudaužė mėgintuvėlį su kraujo pavyzdžiu, kurį iš kino bandė paimti dopingo kontrolieriai ne varžybų metu. Tačiau patys antidopingo pareigūnai tuomet neišvengė procedūrinių pažeidimų: neturėjo reikiamų identifikacijos dokumentų, nebuvo tinkamai akredituoti, pažeidė protokolą slapta filmuodami ir fotografuodami S. Yangą.

FINA nusprendė, jog dopingo testo negalima laikyti teisėtu ir juo vadovaujantis bausti S. Yangą, tačiau kitaip atrodo WADA, kuri pateikė apeliaciją CAS.

Primename, kad praėjusį mėnesį Gvangdžu (Pietų Korėja) vykusiame pasaulio čempionate S. Yangas pelnė du aukso medalius 200 ir 400 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyse. Pirmojoje greičiausiai finišą pasiekė lietuvis Danas Rapšys, tačiau netrukus buvo diskvalifikuotas dėl nežymaus judesio starto metu.

Nors laimėjo, S. Yangas sulaukė varžovų paniekos ant apdovanojimų pakylos. Fotografuotis kartu su kinu dėl jo dopingo istorijų atsisakė australas Mackas Hortonas ir britas Duncanas Scottas.

Iš viso net 11 kartų pasaulio čempionu tapęs plaukikas 2014 metais jau buvo diskvalifikuotas 7 mėnesiams dėl stimuliantams priskiriamos medžiagos vartojimo. Tad antrą kartą pripažintas kaltu dėl antidopingo taisyklių pažeidimo, jis galėtų būti išspirtas iš sporto iki gyvos galvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)