Neeiliniame IBA kongrese, kuriame dalyvavo 107 nacionalinių federacijų vadovai, patvirtintos svarbios organizacijos reformos, siekiant išsaugoti vietą olimpinių žaidynių programoje. Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) prieš keletą dienų paskelbė, kad boksas, šiuolaikinė penkiakovė ir sunkioji atletika negali būti tikri dėl savo ateities olimpinėje šeimoje po 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių.

„Tikimasi, kad IBA neeiliniame kongrese priimti sprendimai pradės naują bokso sporto šakos erą. Svarbiausia, kad vėl vyksta sklandus darbas su IOC, nes dėl teisėjavimo skandalų Tarptautinė bokso asociacija buvo netekusi teisės rengti atrankos varžybas į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes. Vykdomos reformos, padengtos asociacijos skolos ir skaidrinama veikla turėtų sugrąžinti pilnavertę IBA narystę IOC“, – sakė kongrese dalyvavęs Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga.

Kongreso dalyviams pristatyta profesoriaus Richardo McLareno ir jo komandos tyrimo ataskaita. Joje akcentuojama, kad bokso varžybose turi nelikti sisteminių teisėjavimo problemų bei reikalingas finansinis skaidrumas.

„Šiais metais reformos vykdomos gan sparčiai. Padidintas svorio kategorijų skaičius, tai yra daug priimtiniau boksininkams ir boksininkėms. Taip pat pakeista teisėjavimo sistema, rezultatas rodomas po kiekvieno raundo. Tai padeda išvengti šališkumo. Pastaruoju metu sulaukiama vis mažiau skandalų dėl teisėjų sprendimų. Vadovaujantis valdymo reformos grupės rekomendacijomis, IBA sudarys naują nepriklausomą sąžiningumo padalinį. Be to, pastaruoju metu daug dėmesio yra skiriama bokso varžybų viešinimui, įvedamos rinkodaros naujovės, skiriami rekordiniai priziniai fondai ir taip siekiama boksą padaryti patrauklesne sporto šaka“, – teigė D. Šaluga.

Belgrade vykusio šių metų pasaulio vyrų čempionato prizinis fondas buvo 2,6 mln. JAV dolerių (apie 2,2 mln. eurų). Pasaulio čempionai gavo po 100 tūkst. dolerių premiją. Be to, IBA skyrė lėšų dalyvavimui pasaulio čempionate 17 valstybių delegacijoms ir „Fair Chance“ komandai, kuri buvo specialiai suburta sportininkams dėl konfliktų priverstiems palikti savo šalį.

„LBF aktyviai bendradarbiauja su IBA ir dalyvavimui pasaulio čempionate mums buvo skirta 20 tūkstančių dolerių parama. Iš Europos valstybių buvo patenkinta tik mūsų paraiška. Tai leido mums turėti itin gausią Lietuvos rinktinės delegaciją. Pasaulio čempionate kovojo net aštuoni Lietuvos boksininkai, o juos lydėjo trys treneriai“, – sakė LBF prezidentas.

203 nacionalines bokso federacijas vienijanti IBA per metus šalių federacijoms pagal įvairias programas skyrė 700 tūkst. dolerių, dar 600 tūkst. dolerių skirta penkių žemynų konfederacijoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)