„Šiandien (pirmadienį – „Delfi“) turėjau išskristi į treniruočių stovyklą Kipre, bet koronavirusas stipriai pakoregavo mano planus. Šiauliai – naujas taškas“, – „Delfi“ sakė Eglė Balčiūnaitė. Olimpietė nestokoja humoro jausmo.

„Stengiuosi laikytis pozityviai. Juk Rokis (boksininkas Rocky Balboa, kurį filme įkūnijo aktorius Silvesteris Stallone – „Delfi“) galėjo pasiruošti kovai laukinėmis sąlygomis. Juokas juokais, bet nors situacija rimta, turime išlaikyti galvas virš vandens. Pozityvas reikalingas“, – kalbėjo vidutinių nuotolių bėgikė.

Eglė Balčiūnaitė

Ji teigė, kad treniruojasi kol kas lauke, nesvarbu, šalta ar nešalta: „Visa kita – namų sąlygomis. Ieškau ir alternatyvų, pavyzdžiui, išsinuomoti stacionarų dviratį ir tam tikras treniruotes perkelti į savo kambarį. Nežinau, kas bus rytoj ar po mėnesio. Esu tikra tik dėl savęs, darysiu viską maksimaliai, kad vykdyčiau treniruočių planą“.

E. Balčiūnaitė sakė, kad visada mėgo iššūkius, o dabar sulaukė kaip tik dar vieno.

„Aišku, gal ir galiu treniruotis geresnėmis sąlygomis, būti ramesnėje aplinkoje, bet žinau, kad darysiu viską, kad palaikyčiau gerą sportinę formą, ruošiuosi – esu, kur esu. Tikiu, kad viskas bus gerai. Reikia kantrybės, supratingumo ir atsakomybės. Viskas bus gerai“, – teigė ji.

Geros nuotaikos neprarado ir baidarininkas Ričardas Nekriošius. Jis kartu su dvivietės baidarės porininku Andrejumi Olijniku bei visa Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo rinktine nutraukė treniruočių stovyklą Portugalijoje ir, pratyboms vos įpusėjus, sekmadienį grįžo namo.

„Iš Porto skridome į Frankfurtą, ten nebuvo patikrų, o Lietuvoje – matavo su termometrais, davė papildomo skysčio rankoms dezinfekuoti, prie išėjimo pildėme dokumentus, kur ir kiek buvome. Taip pat gavome Vyriausybės sprendimą dėl karantinavimo. Taip ir įsivaizdavau viską, tiesa, buvo žmonių grūstys, bet visi su šypsenomis, paprastai į viską reaguoja“, – pasakojo apie grįžimą į Lietuvą olimpietis.

Sportininkas pasidžiaugė, kad šeima – žmona maratonininkė Vaida Žūsinaitė su dukra – vieši Alytuje, kol jis išbus karantinui skirtą laiką. „Ji atvežė paliko man ne tik maisto, bet ir gėlių“, – juokėsi Ričardas.

Ne taip linksma, kai tenka galvoti apie svarbiausią šių metų renginį – olimpines žaidynes – į kurias R. Nekriošius su A. Olijniku kol kas dar kelialapio neturi.

„Atrankos varžybos numatytos gegužės pradžioje. Dėl patekimo į olimpiadą kol kas nieko neaišku, nežinia, ar jos apskritai vyks. Aplinkui atšaukiami olimpiniai atrankos turnyrai, nežinia, ką nuspręs Tarptautinė baidarių ir kanojų federacija.

Pasaulio čempionate buvome devinti, o bilietus į Tokiją užsitikrino pirmosios šešios įgulos. Viskas „ant ribos“. Ar išvis vyks olimpiada? Na, jei kalbame apie žmonių gyvybes, tai jei ir nevyks žaidynės, nebus pasaulio pabaiga. Tai tik renginys, kuris nėra svarbiau už gyvybes“, – su „Delfi“ mintimis dalijosi baidarininkas.

Kaip karantino sąlygomis sekasi palaikyti sportinę formą?

„Visos bazės, įskaitant ir Trakus, uždarytos. Sportuosiu kiek įmanoma namuose. Pirmas penkias dienas būsiu užsidaręs, toks sprendimas, šeima tikrai negrįš. Į lauką nelendu, čia turiu svarmenis, gumas, ritinius. Fiziniam aktyvumui palaikyti sąlygas turiu. Dabar galiu tik pozityviai žiūrėti, o vėliau tęsime darbus“, – sakė R. Nekriošius.

Rio de Žaneiro olimpiadoje R. Nekriošius ir A. Olijnikas su dviviete baidare užėmė penktą vietą.

Kelialapį į Tokijo olimpiadą kišenėje jau turinti geriausia Lietuvos 2019 metų buriuotoja Viktorija Andrulytė pasakojo, kad tik per plauką šiuo metu neatsidūrė Maljorkoje, kur veikiausiai ir būtų įstrigusi.

„Kovo 12 dieną turėjome išskristi į Gran Kanariją, o toliau – tiesiai į Maljorką. Ačiū Dievui, jei būčiau išskridusi, būčiau negalėjusi jau grįžti. Vėliau atšaukė tas Maljorkos varžybas. Treneriui buvo sunku tą sprendimą priimti, bet džiaugiuosi, kad taip nusprendė“, – „Delfi“ pasakojo Kaune karantino laikotarpį leidžianti V. Andrulytė.

Viktorija Andrulytė (Nuotr. Sailing Energy)

Anot jos, jei įvyks olimpinės žaidynės, viskas bus gerai: „Mes (Juozas Bernotas taip pat turi kelialapį į olimpiadą – red.) ramesni, turime kelialapius, o kitų dar laukia olimpinės atrankos, kurios viena po kitos atšaukiamos“.

Kaip buriuotoja reaguoja į koronaviruso sukeltą situaciją? „Nepsichuoju, žiūriu ramiai. Žmonės turi būti protingi. Visi labai lengvabūdiškai pažiūrėjo iš pradžių, gerai, kad valdžia sugriebė, nes jei nepasakysi, tai visi tie užsikrėtę ramiai ir vaikščiotų gatvėse. Reikia iškentėti ir išlaukti, nieko nepadarysi. Mąstyti kritiškai, nepasiduoti emocijoms.

Ką aš galiu padaryti? Tik sportuoti namie, lauke pabėgioti arba su dviračiu. Buriuoti negalime, o jei oras būtų šiltas, vistiek negalėtume, nes jachtklubas uždarytas. Pasiruošimas sustojo“, – pasakojo ji.

Buriuotoja užsiminė, kad būtų neblogai į salę nueiti, bet apsieina ir su tomis priemonėmis, kurias turi namie: „Modifikuoju planą. Nerizikuoju, būnu namie ir išeinu į lauką. Kaip ir rekomenduoja, daug gerkite vandens, sportuokite ir vartokite vitaminus“.

Savaitgalį socialiniuose tinkluose savo nerimu pasidalino ir geriausias 2019 metų Lietuvos sportininkas Danas Rapšys.

„Skaudu, kad būtinos priemonės virusui stabdyti taip negailestingai kirto sportui pasauliui. Daugybė atšauktų varžybų, treniruočių stovyklų. Koreguoti planus tenka ir mūsų komandai. O juk tai olimpiniai metai, visi stengiamės, dirbame.

Daug kam trūksta paskutinių varžybų normatyvams įvykdyti. Džiaugiuosi, kad aš kelialapį į Tokiją iškovojau anksčiau. Tačiau ir visos širdies linkiu sėkmės tiems, kuriems dar šiek tiek trūksta iki savo tikslų. Svarbiausia daryti maksimaliai tai, kas priklauso nuo mūsų pačių“, – savo paskyroje „Facebook“ rašė plaukikas.

„Tikra beprotybė su tuo virusu COVID-19 pasaulyje. Daugelis šalių uždaro savo sienas ir atšaukia skrydžius, o tai reiškia dar daugiau atšauktų treniruočių stovyklų ir suardytą pasirengimą ateinančiam sezonui. O juk tai olimpiniai metai!“ – savo paskyroje „Instagram“ rašo geriausia Lietuvos šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė.

Ir tęsia: „Daug kas gali sakyti: „Oi, juk tai tik sporto renginys, nieko nėra svarbiau už pasaulinius įvykius, taigi neturėtum verkti“. Sutinku. Sveikata žmonėms pasaulyje yra labai svarbu. Bet mes nesame tik žmonės, kurie stengiasi apsaugoti save, tačiau ir profesionalūs atletai, kuriems rūpi olimpiada ir pasirengimas jai.

Dauguma iš mūsų sunkiai dirba ir daug atletų net netenka galimybės įvykdyti kvalifikaciją, nekalbant apie tuos, kurie privalo likti namie dėl karantino. O laikas eina... Net pradėjau abejoti, ar žaidynės įvyks“.

A. Palšytė taip pat prašė visų rūpintis savimi ir žmonėmis šalia, plauti rankas, likti namie, jei jaučiate ligos simptomus, vengti kontakto su kitais. „Ir nepamirškite gerti daug vandens, gerai valgyti ir stiprinti imuninę sistemą“, – teigia lengvaatletė.

Lietuvoje Tokijo olimpinėms žaidynėms rengsis ir geriausias 2017 ir 2018 šalies sportininkas Andrius Gudžiuspasaulio ir Europos disko metimo čempionas neišvyko į treniruočių stovyklą Ispanijoje.

„Matome sportininkų nerimą. Viešoje erdvėje – daug eskalavimo, ar olimpinės žaidynės Tokijuje įvyks. Kasdien gauname atnaujintą informaciją iš Tarptautinio olimpinio komiteto bei Tokijo olimpinių žaidynių organizatorių dėl susidariusios situacijos, o naujausia informacija išlieka tokia pati – dedamos visos pastangos sėkmingam žaidynių įgyvendinimui, – pirmadienį išleistame pranešime spaudai sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. – Suprantame, kad situacija nėra eilinė, tačiau neabejoju, kad ji išsispręs. Kantrybės ir sveikatos visiems“.

XXXII-osios vasaros olimpiados žaidynės Tokijuje planuojamos liepos 24 – rugpjūčio 9 dienomis. Šiuo metu kelialapius į Japonijos sostinę yra iškovoję 23 LTeam komandos nariai.

Kaip koronavirusas koreguoja 2020 metų sporto renginius:

RenginysStatusasData
OlimpiadaPlanuojama vykdyti07.24-08.09
Europos futbolo čempionatasPaaiškės 03.1706.12-07.12
UEFA Čempionų lygaAtidėta pagal situacijąIki 05.30
Anglijos „Premier“ lygaSustabdyta iki 04.04Iki 05.17
Ispanijos „La Liga“Sustabdyta iki 03.26Iki 05.24
EurolygaAtidėta iki 04.11Iki 05.25
"Betsafe-LKL" lygaPaskelbta pasibaigusi
NBA lygaSustabdyta iki 04.13Iki 06.21
Olimpinės atrankos turnyras KaunePlanuojama vykdyti06.23-06.28

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)