„D. Pozniako turnyras per dešimtmetį išaugo iki vieno didžiausių ir stipriausių jaunimo turnyrų Europoje ir tapo tarsi mažasis Europos čempionatas. Europos jaunimo čempionate kovojo 26 šalių atstovai, į Vilnių atvyko 19 Europos rinktinių, prie kurių prisidėjo ir Uzbekija, kuri kartu su Ukraina, Rusija, Vokietija, Kuba diktuoja pasaulio jaunimo bokso madas.

D. Pozniako turnyre kovojo pasaulio ir Europos jaunių čempionatų nugalėtojai ir prizininkai, 2014 m. Nandzingo jaunimo olimpinių žaidynių dalyviai“, - sako vienas turnyro organizatorių Lietuvos bokso rinktinės vyriausias treneris Stanislavas Mižigurskis.

D. Pozniako turnyre išdalinta dešimt medalių komplektų. Daugiausia medalių iškovojo Lietuvos boksininkai. Varžybų šeimininkai laimėjo 6 medalius – po vieną aukso ir sidabro ir keturis bronzos. Penkis medalius laimėjo ukrainiečiai, po keturis uzbekai, vengrai ir lenkai, po tris prancūzai, slovakai ir baltarusiai. Iš viso medalius iškovojo trylikos šalių atstovai.

Turnyro čempionu tapo Mantas Morkūnas. Svorio kategorijos iki 52 kilogramų finale marijampolietis įveikė slovaką Filipą Meszarosą.

„Man tai pati didžiausia pergalė per aštuonerius metus, kai pradėjau boksuotis. Šis aukso medalis suteiks dar daugiau noro treniruotis ir siekti daugiau pergalių. Sunkiausia pergalė buvo finale, bet ir kitos kovos buvo ne ką lengvesnės, nes turnyre susirinko labai pajėgūs varžovai“, - džiaugėsi D. Pozniako turnyro čempionas M. Morkūnas.

Finale kovojo ir Arnoldas Taraškevičius. Svorio kategorijoje iki 91 kg kovoje dėl aukso vilnietis pralaimėjo pasaulio jaunių čempionato prizininkui uzbekui Obidjonui Tokhirovui. Uzbekas ketvirtfinalyje nugalėjo ir kitą lietuvį – praėjusių metų D. Pozniako turnyro čempioną Tomą Olberkį.

„D. Pozniako turnyrą tikrai galima lyginti su Europos čempionatu, kuriame teko dalyvauti pernai. Vilniuje susirinko ne mažiau pajėgūs varžovai. Jau ketvirtfinalyje teko kovoti su pasaulio jaunių čempionu ukrainiečiu Robertu Martonu. Labai atkakli pusfinalio kova su prancūzu pareikalavo dar daugiau jėgų. Todėl finale pritrūko ir fizinių jėgų. Čempionu tapęs uzbekas buvo labai pajėgus ir trijų raundų buvo per mažai, kad galėčiau išanalizuoti ir nuspėti jo taktiką“, - tvirtina vicečempionas vilnietis Arnoldas Taraškevičius.

Bronzos medalius iškovojo keturi lietuviai – Deividas Puodžiūnas (svorio kategorija 46-49 kg), Artūras Zinkovskis (iki 52 kg), Gilvinas Lukošiūnas (iki 60 kg) ir praėjusių metų čempionas Tadas Šakočius (iki 75 kg).

„Jaunieji Lietuvos boksininkai pasirodė pagal savo galimybes, tik trūko sėkmės traukiant burtus. Mūsų rinktinės lyderiai jau ketvirtfinaliuose susitiko su favoritais – Ukrainos ir Uzbekijos sportininkais. Jeigu jų keliai būtų susikirtę finale, būtume turėję dar daugiau medalių. Tikiu, kad rinktinės lyderiai yra pajėgūs iškovoti medalius ir Europos čempionate“, - teigia S. Mižigurskis.

Daugiausia aukso medalių laimėjo Uzbekijos boksininkai, jie iškovojo net tris čempionų taures. Du aukso medalius laimėjo ukrainiečiai, po vieną lietuvis, prancūzas, slovakas, baltarusis ir austras.

Finalinę turnyro dieną buvo apdovanoti ir karjeras jau baigę Lietuvos boksininkai. Kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Edis Urbanavičius ir Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga apdovanojimus įteikė Europos vicečempionui ir 2000 m. Sidnėjaus olimpiados 5 vietos laimėtojui Ivanui Stapovičiui, Europos čempionatų prizininkams Dariui ir Rolandui Jasevičiams, Sovietų Sąjungos ir Europos jaunių čempionui Algirdui Jančiauskui.

Danas Pozniakas (1939-2005) tapo pirmuoju Lietuvos olimpiniu čempionu 1968 m. Meksike. Jis triskart tapo Europos čempionu (1965, 1967 ir 1969 m.), kartą – Europos vicečempionu (1963 m.), keturis kartus buvusios SSSR čempionu. D. Pozniakas 1995 m. buvo pripažintas geriausiu Lietuvos boksininku per pastaruosius 50 metų ir trečiu geriausiu XX a. Lietuvos sportininku.

Per savo karjerą D. Pozniakas turėjo 217 kovų, iš kurių laimėjo 203. Karjerą D. Pozniakas baigė 1970 metais. Vėliau buvo Tarptautinės (AIBA) kategorijos teisėjas. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, jis buvo Lietuvos bokso federacijos prezidentas. 1994 m. Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino I laipsnio medaliu.

2015 m D. Pozniako turnyro nugalėtojai ir prizininkai:

Svorio kategorija 46-49 kg

1. Billal Bennama (Prancūzija)
2. Jevgenyj Karmilčyk (Baltarusija)
3. Deividas Puodžiūnas (Lietuva)

Svorio kategorija iki 52 kg

1. Mantas Morkūnas (Lietuva)
2. Filip Meszaros (Slovakija)
3. Artūras Zinkovskis (Lietuva)
3. Vlad Lavriliuc (Moldova)

Svorio kategorija iki 56 kg

1. Michal Takacs (Slovakija)
2. Nikalai Shakh (Baltarusija)
3. Arslan Khatajev (Suomija)
3. Norbert Borzecki (Lenkija)

Svorio kategorija iki 60 kg

1. Tolibov Boburmirzo (Uzbekija)
2. Richard Kovacs (Vengrija)
3. Gilvinas Lokošiūnas (Lietuva)
3. Jevgenyj Lienkovski (Ukraina)

Svorio kategorija iki 64 kg

1. Ikboljon Kholdarov (Uzbekija)
2. Mark Konrecz (Vengrija)
3. Ritvars Sulga (Latvija)
3. Volodymyr Muzalov (Ukraina)

Svorio kategorija iki 69 kg

1. Sergey Chayka (Ukraina)
2. Sebastian Wiktorzak (Lenkija)
3. Andrej Csemez (Slovakija)
3. Muhammad Abdilrasoon (Suomija)

Svorio kategorija iki 75 kg

1. Anton Stselmakhav (Baltarusija)
2. Mardonov Kozimbek (Uzbekija)
3. Tadas Šakočius (Lietuva)
3. Louis Toutin (Prancūzija)

Svorio kategorija iki 81 kg

1. Stepan Grekul (Ukraina)
2. Roland Erdelyi (Vengrija)
3. Sagiv Sofer (Izraelis)
3. Jakub Kasprzak (Lenkija)

Svorio kategorija iki 91 kg

1. Obidjon Tokhirov (Uzbekija)
2. Arnoldas Taraškevičius (Lietuva)
3. Oudjepi Billal (Prancūzija)
3. Maciej Zurakovski (Lenkija)

Svorio kategorija virš 91 kg

1. Aleksandr Mraovič (Austrija)
2. Viacheslav Havriliuk (Ukraina)
3. Evanders Servuts (Latvija)
3. Olah Gergely (Vengrija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją