Dopingo kontrolieriams įkliuvusios rusės Julijos Jefimovos byla sukėlė didžiulį atgarsį visame pasaulyje, tačiau Tarptautinės plaukimo federacijos (FINA) praėjusią gegužę priimtas nuosprendis iki šiol nėra iki galo įgyvendintas.

„Nei aš savo medalį atidaviau, nei ji (J. Jefimova – DELFI) savo grąžino“, – paklausta, ar Herninge pernai pelnytą sidabrą iškeitė į auksą, DELFI patikino R. Meilutytė.

Praėjusį gruodį J. Jefimovos į Rusiją išvežtų penkių medalių likimas kol kas nėra aiškus.

Vienas iš jų turi būti perduotas R. Meilutytei. Rusė lietuvę buvo aplenkusi 50 m plaukimo krūtine finale, bet šis jos rezultatas – kaip ir visas J. Jefimovos pasirodymas Danijoje – vėliau buvo anuliuotas dėl sportininkės organizme aptiktų draudžiamų medžiagų.

Bylą ištyrusi FINA Antidopingo komisija Rusijos atstovę diskvalifikavo 16 mėnesių, o jos Europos plaukimo trumpame baseine čempionate pelnyti apdovanojimai turėjo būti perduoti dopingą vartojusios plaukikės užnugaryje likusioms varžovėms.

Pagal reglamentą, tai turėjo įvykti artimiausiose oficialiose Europos plaukimo federacijos (LEN) rengiamose varžybose – rugpjūtį Berlyne (Vokietija) vykusiame Senojo žemyno čempionate ilgame baseine.

Pasak Lietuvos plaukimo federacijos (LPF) generalinio sekretoriaus Emilio Vaitkaičio, prieš pirmenybes LEN paprašė į Berlyną atsivežti R. Meilutytės sidabro medalį, bet J. Jefimovos apdovanojimai teisėtoms jų savininkėms užkabinti ant kaklų taip ir nebuvo. Be to, LEN neinformavo, kada ketinama sukeisti medalius.

DELFI taip pat pamėgino išsiaiškinti, ar Julija Jefimova grąžino iš jos atimtus trofėjus ir kada jie pateks į naujų šeimininkų rankas. Tačiau LEN į raštu pateiktus klausimus per savaitę neatsakė.

„Manau, kad tai įvyks artimiausiu metu“, – vylėsi pati R. Meilutytė, Herninge taip pat triumfavusi 100 m plaukimo krūtine ir 100 m kompleksinio plaukimo distancijose.

Primename, kad FINA sprendimas diskvalifikuoti J. Jefimovą pakoregavo penkių rungčių, kuriose rusė buvo laimėjusi keturis aukso ir vieną sidabro medalius, prizininkų sąrašus. Dėl tokio įvykių posūkio ypač apmaudu buvo varžybų šeimininkei Rikkei Moller Pedersen, kuriai po laiko atiteko 200 m plaukimo krūtine čempionės titulas.

„Jaučiuosi apgauta, nes stovėjimo ant aukščiausio prizininkių pakylos laiptelio jau niekas nesugrąžins. O juk dėl to mes, plaukikai, ir gyvename. Tą akimirką, kai man kabintų aukso medalį ir skambėtų mano šalies himnas, būčiau buvusi nepaprastai laiminga“, – praėjusį pavasarį graužėsi danė.

Iš J. Jefimovos taip pat atimtas 200 m plaukimo krūtine pasaulio rekordas.

Lemtingas Rusijos plaukikės dopingo mėginys buvo paimtas praėjusių metų spalį, kuomet sportininkė treniravosi Los Andžele (JAV). Jos organizme buvo aptiktas anabolinis steroidas dehidroepiandrosteronas (DHEA).

2012 metų Londono olimpinių žaidynių bronzos medalininkė, triskart pasaulio ir Europos čempionė patvirtino, kad vartojo maisto papildus, kuriuose yra minėtas preparatas, bet tikino tai dariusi per neapdairumą. FINA atsižvelgė į J. Jefimovos argumentus ir dvejų metų diskvalifikaciją sušvelnino iki 16 mėnesių. Todėl viena ryškiausių Rusijos plaukimo žvaigždžių galės dalyvauti kitąmet jos tėvynėje vyksiančiame pasaulio čempionate ilgame baseine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)