Susikivirčijo dėl ES paramos

5 tūkst. eurų – dėl tokios sumos jau ne vienerius metus nesutaria kaimyninių šalių regbio atstovai. Šiaulių sporto mokykla „Klevas“ kaltina buvusį Latvijos regbio federacijos generalinį sekretorių Aivarą Pilenieką negrąžinant kadaise sumokėtų pinigų.

2009 metais A. Pilenieko vadovaujama „Regbio vystymo asociacija“ su „Klevo“ mokykla vykdė bendrą projektą „Paliesk kamuolį – paliesk gyvenimą“, pagal kurį dvejus metus pasienio regionų vaikai buvo mokomi regbio.

ES fondų tuomet gauta 177,7 tūkst. eurų, kuriais padengta 85 proc. projekto išlaidų.

Kaip DELFI.lv teigė „Klevo“ mokyklos direktorius Svajūnas Mikalčius, projektą įgyvendino latviai, partneriais pasirinkę jo vadovaujamą savivaldybės biudžetinę įstaigą.

Anot S. Mikalčiaus, „Regbio vystymo asociacija“ turėjo iš europinės paramos lėšų kompensuoti išlaidas, kurias patyrė „Klevas“. Bet Šiaulių sportininkų kalvė sulaukė ne visų pinigų.

Paskutinę projekto dieną latviai nubraukė 4385 eurus, kuriuos šiauliečiai esą išleido ne pagal abiejų pusių suderintą planą. Nors projektą finansavusios ES institucijos nurodė „Regbio vystymo asociacijai“ perversti pinigus „Klevo“ mokyklai, tai iki šiol nėra padaryta.

„Klausimas nėra tik finansinis. Tai labiau liečia abipusį pasitikėjimą, kuris buvo puoselėjamas tarp dviejų šalių daugelį metų. Ši istorija griauna draugystę, dabar mūsų santykiai yra atvėsę“, – DELFI.lv skundėsi S. Mikalčius, užsiminęs apie ketinimus kreiptis į teismą Latvijoje.

Savo ruožtu, A. Pileniekas konflikto plačiau nekomentavo, bet pažadėjo susitikti ir tartis su pretenzijų turinčiais lietuviais šeštadienį (balandžio 25 d.) Vilniuje, kur bus žaidžiamos Europos Tautų taurės 2B diviziono rungtynės.

Į treniruotes renkasi po darbo

Tądien iš Šiaulių į sostinę pajudės ne tik S. Mikalčius, bet ir visa Lietuvos rinktinė, kuri nuo balandžio 13 d. Saulės mieste ruošiasi pirmai šių metų dvikovai.

Penkių komandų turnyre lyderiais esantys lietuviai nori kuo greičiau sugrįžti į labiau įprastą laipteliu aukštesnį divizioną, todėl neketina barstyti taškų ir Baltijos šalių derbyje.

Nuo praėjusio rudens rinktinę treniruojantis specialistas iš Pietų Afrikos Respublikos Ntando Manyosha neslepia: šeštadienį iš savo auklėtinių jis reikalaus ne tik pergalės, bet ir papildomo taško, kuris uždirbamas keturis kartus nugabenus kamuolį į įskaitinį plotą.

„Žaidžiame namuose, todėl turime laimėti ir surinkti visus penkis taškus“, – ryžtingas buvo N. Manyosha.

Taip pat nusiteikęs ir naujas rinktinės kapitonas Žygimantas Radžius.

„Latvius žinome labai gerai, su jais visada būna įdomu kovoti. Dabar jie bus žymiai stipresni nei anksčiau. Jų pagrindinis koziris – žaidimas grumtynėse, todėl per treniruotes repetuojame, kaip juos stabdyti. Bandysime sutraukti visus latvių „storuliukus“ į vieną aikštės pusę ir suteikti erdvės savo žaidėjams. Sieksime pergalės“, – sakė po sunkios kelio raiščių traumos atsigavęs šiaulietis.

Bet N. Manyoshai už rezultatą švieslentėje dar svarbiau bus vaizdas aikštėje. Afrikietis nori, kad lietuviai imtų pavyzdį iš stipriausios pasaulio komandos – planetos čempionės Naujosios Zelandijos.

„Norime žaisti kaip „juodieji“ – nesuvaržytai, improvizuodami, kurdami. Manau, lietuviai tai sugeba. Juk kiekvienas jūsiškis turi vikrias rankas, nes yra žaidęs krepšinį“, – pastebėjo Lietuvos rinktinės vairininkas.

Ne vienas jo auklėtinis vaikystėje išties mėtė į krepšį, kai kurie lankė futbolo, o Anglijoje pastaruoju metu gyvenantis Jonas Mikalčius – ir plaukimo treniruotes.

Ne mažiau marga kompanija regbio rinktinėje susibūrė ir profesiniu aspektu. Tik Anglijoje žaidžiantis Ignas Darkintis ir Prancūzijoje rungtyniaujantis Karolis Navickas yra profesionalūs regbio žaidėjai, bet pastarasis nacionalinei komandai šįkart padėti negalės.

Tarp likusių rinktinės atstovų daugiausiai vadybininkų, regbio trenerių, taip pat studentų – absoliuti dauguma komandos žaidėjų turi aukštąjį išsilavinimą arba jo siekia.

Todėl prieš akistatą su latviais pamėginusi treniruotis dukart per dieną, rinktinė netrukus apsiribojo pratybomis vakare, į kurias regbininkai susirenka užbaigę dienos darbus.

Užtat į treniruotę visi stengiasi atvykti punktualiai, nes komandos vadovas Vidmantas Taujanskas vėluojantiems žada pinigines baudas.

„Tikrų regbio kultūros tradicijų mes dar neturime, todėl dabar bandome jas sukurti. Tai – nemažiau svarbu nei žaidimo planas. Regbyje yra ne tik pirmas ir antras, bet ir nulinis bei trečias kėliniai. Tiesa, pastarąjį mes su savo dainų bagažu beveik visur laimime“, – šyptelėjo V. Taujanskas.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Latvijos rinktinių sostinės Vingio parko regbio stadione šeštadienį prasidės 14 val., jas tiesiogiai transliuos DELFI TV.

Penktame pagal pajėgumą Senojo žemyno divizione Baltijos šalys yra lyderės: Lietuva (10 taškų) žengia pirma, Latvija (9 tšk.) – antra. Toliau rikiuojasi Kipras (8 tšk.), Andora (5 tšk.) ir Vengrija (4 tšk.).

Šį Europos Tautų taurės varžybų ciklą lietuviai pradėjo dviem pergalėmis: praėjusį spalį Andora svečiuose įveikta rezultatu 34:15, o Vengrija namuose nugalėta 38:29.

Latviai išvykoje išplėšė pergalę prieš vengrus 16:14, o savoje aikštėje gerokai lengviau palaužė Kiprą 39:20.

Pasauliniame rinktinių reitinge Lietuva užima 44-ą vietą, Latvija žengia 58-oje pozicijoje tarp 102 reitinguojamų šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)