„Tollcross International Swimming Centre“ arenoje buvo ne vienas nustebęs veidas, po 50 m plaukimo krūtine finalo įsmeigęs akis į švieslentę.

Julijos Jefimovos pavardė sąrašo viršūnėje stebėtis nevertė – rusė apskritai tapo tituluočiausia Glazge finišavusio Europos čempionato dalyve, susižėrusi keturis aukso ir vieną sidabro medalį.

Bet jai įkandin rikiavosi ne dvigubai ilgesniame nuotolyje likusias vietas ant pakylos užėmusios R. Meilutytė ir italė Arianna Castiglioni.

Tiesa, pastaroji vėl neliko tuščiomis ir dar kartą pelnė bronzą. O lietuvę iš antros pozicijos į ketvirtą nustūmė iki šiol net patiems britams menkai žinoma pirmenybių šeimininkė I. Clark.

Tik šią vasarą 19-ą gimtadienį minėjusi plaukikė debiutavo elitinėse suaugusiųjų varžybose iškovodama sidabrą.

Išvakarėse vykusiame pusfinalyje nacionalinį rekordą (30,04 sek.) pagerinusi ir antrą vietą užėmusi mergina finale buvo šiek tiek lėtesnė (30,34 sek.), bet išlaikė tą pačią poziciją. J. Jefimovai ji pralaimėjo 0,53 sek., A. Castiglioni aplenkė 0,07 sek., o R. Meilutytę – 0,12 sek.

Atrodo, pastarasis faktas šviežiai iškeptą žemyno vicečempionę džiugino ne mažiau nei pats medalis.

I. Clark DELFI prisipažino nuo pat 2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių įdėmiai sekusi dvejais metais vyresnės lietuvės, kuri anksčiau gyveno ir treniravosi Jungtinėje Karalystėje, karjerą.

„Pagalvojusi, kad ką tik įveikiau Rūtą, jaučiuosi, tarsi sapnuočiau. Neįtikėtina! Man ji ilgą laiką buvo didžiulis įkvėpimo šaltinis. Kai pamačiau, kaip 15-metė Rūta laimi olimpines žaidynes, užsimaniau pati būti tokia kaip ji. O dabar ją aplenkiau. Tiesiog plyšta galva, negaliu patikėti“, – šypsojosi ir iš beribio džiaugsmo juokėsi britė.

Pastaruoju metu vidurio Anglijoje esančio Lafboro universiteto komandai atstovaujanti plaukikė iki šiol keletą titulų buvo iškovojusi tik nacionalinėse pirmenybėse. Sportininkė, kurią nuo mažumės treniruoja Andis Manely, pasakojo prieš tris mėnesius smarkiai pakeitusi savo treniruočių programą ir padvigubinusi nuplaukiamą kilometražą.

Apie tokią sėkmę Glazge ji prisipažino neturėjusi nė minties.

„Nieko panašaus nesitikėjau. Man tai irgi sensacija. Galvojau tik apie pusfinalį, net patekimas į finalą man būtų puikus rezultatas. O medalis – ką čia bekalbėti, – DELFI sakė I. Clark. – Tikrai beprotiška savaitė. Mėgavausi kiekviena sekunde. Jaudinausi, sulig kiekvienu startu – vis labiau. Bet pavyko puikiai.“

Įdomu, kad I. Clark treniruotėse pastaruoju metu beveik neskyrė dėmesio 50 m sprintui, nes koncentruojasi į dvigubai ilgesnį olimpinį nuotolį – atletė svajoja 2020 metais nuvažiuoti į Tokijų. 100 m distancijoje Europos čempionate ji buvo tik 13-a.

Tuo metu J. Jefimova, DELFI paklausta, ar nesitikėjo tokių kaimynių ant pjedestalo, atsakė taktiškai.

Julija Jefimova

„Aš išvis nieko nesitikėjau – net kad pati laimėsiu. Tokia trumpa distancija yra loterija, čia bet kuris judesys gali viską nulemti“, – teigė plaukikė, Glazge laimėjusi 50, 100 ir 200 m plaukimo krūtine rungtis, auksą moterų estafetėje ir sidabrą mišrioje estafetėje.

Savo pasirodymu 26-erių Rusijos rinktinės lyderė buvo patenkinta, taip pat atskleidė planuojanti trumpas atostogas, kurias pradės Estijoje.

„Nuveikiau daug: dalyvavau daug rungčių, surinkau visus tris plaukimo krūtine aukso medalius. Ne kiekvieną dieną taip nutinka. Todėl esu tikrai laiminga.

Kas toliau? Šiek tiek atsipūsiu, bet tik savaitėlę ar pusantros. Paskui važiuosiu į visus pasaulio taurės etapus, tad sezonas bus įtemptas iki pat Naujųjų metų. Kur ilsėsiuosi? Dar nežinau, mėgstu improvizuoti. Dabar kelioms dienoms važiuosiu į Estiją, ten vyks muzikos festivalis. O toliau – bus matyti, būsiu laisvo oro direktorius“, – juokėsi J. Jefimova.

Savo ruožtu, apdovanojimų pakylos pašonėje likusi R. Meilutytė po paskutinio savo starto Glazge nuo komentarų vėl susilaikė, taip ir nepaaiškinusi dar praėjusį šeštadienį įvesto tylos režimo priežasčių.

Paskutinę čempionato dieną jos užfiksuotas laikas – 30,46 sek. – buvo 0,08 sek. prastesnis nei pusfinalyje.

Prieš metus planetos pirmenybėse Budapešte (Vengrija) kaunietė plaukė 0,26 sek. greičiau, o jos asmeninis rekordas, pasiektas 2013-aisiais, yra 29,48 sek.

Primename, kad Lietuvos plaukimo rinktinė Glazge iškovojo du sidabro medalius – Europos vicečempionais tapo D. Rapšys (200 m laisvu stiliumi) ir R. Meilutytė (100 m krūtine).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (335)