Nuogąstauja dėl sportininkų sveikatos

Rugsėjo pabaigoje Vilniuje Estijos atstovą Semjoną Kamaniną nugalėjęs E. Petrauskas užsijuosė Baltijos šalių čempiono diržą.

Tačiau vienos iš keturių pagrindinių pasaulio profesionalų bokso organizacijų WBC atstovai Lietuvoje atsisako pripažinti 28-erių šilutiškio titulą ir vadina jį išgalvotu.

„Kovas ir kieme rengti galima. Mano kiemas – mano taisyklės, be to, galima susigalvoti sau kokį tik nori čempiono diržą. Bet profesionalų boksas turi griežtą struktūrą ir taisykles, kurių reikia laikytis. KOK turnyre tai nebuvo padaryta“, – Delfi teigė Lietuvos profesionalaus bokso lygos (LPBL) viceprezidentas Dmitrijus Melnikovas.

LPBL prieš dvejus metus tapo Europos bokso sąjungos (EBU) nare. Savo ruožtu, pastaroji priklauso Meksikoje įsikūrusios WBC struktūrai.

Anot D. Melnikovo, LPBL siekia užtikrinti, kad dvikovų organizatoriai laikytųsi profesionalaus bokso taisyklių, kurias pripažįsta ir kitos didžiosios pasaulinės organizacijos: WBA, WBO ir IBF.

Į tai įeina medicininės sportininkų patikros, atliekamos prieš kovas ir po jų.

„Mes patys neturime teisės organizuoti turnyrų – tuo užsiima vadybininkai ir agentai. Mūsų darbas – tik prižiūrėti, kad viskas vyktų pagal taisykles, įskaitant specialią boksininkų sveikatos kontrolę.

Prieš dvikovą reikia surinkti medicinines pažymas, patvirtinančias, jog sportininkas yra pasirengęs lipti į ringą. Tuomet LPBL išduoda leidimą. Jei per kovą boksininkas nukenčia, mes vertiname, kokius tyrimus reikės atlikti ir kada jis galės grįžti į treniruotes bei varžybas“, – aiškino D. Melnikovas.

E. Petrausko, o taip pat Algirdo Baniulio, Vytauto Balsio ir Mindaugo Gedmino kovas „KOK'3 Classic“ turnyre organizavo Lietuvos profesionalų bokso federacija (LPBF), vadovaujama Romo Gudžiausko.

KOK turnyro čempionų diržai

Bendradarbiauti su mišrių kovos menų turnyrus rengiančiu Lietuvos bušido federacijos (LBF) prezidentu Donatu Simanaičiu pastarasis pradėjo 2018 metais. Būtent tuomet pirmą kartą į profesionalų ringą žengė E. Petrauskas.

Iš pradžių Londono olimpinio prizininko pasirodymai buvo sankcionuoti LPBL.

„Dviejose pirmose savo kovose E. Petrauskas pasirodė turėdamas ir licenciją, ir mūsų leidimą. Bet maždaug prieš pusantrų metų R. Gudžiauskas pasakė, kad eis savo keliu. Nuo tada jis jokiomis licencijomis ir leidimais nebesirūpina, nebekreipia dėmesio į realias profesionalaus bokso taisykles. Dėl to kyla klausimų dėl boksininkų saugumo.

Anksčiau esu turėjęs daug problemų dėl varžybų užsienyje. Žinau, kad jeigu kažkas atsitiks, visi pabėgs: vadybininkai, boksininkai. Todėl kiekvieną kartą, kai R. Gudžiauskas organizuoja nepripažintas varžybas, informuojame apie tai EBU, WBC prezidentą. Tiesiog norime apsidrausti, kad nebūtume siejami su tokiu turnyru, jei ringe nutiktų kokia nelaimė“, – dėstė D. Melnikovas.

Kaltina nešvariais žaidimais

Tuo metu R. Gudžiauskas lietuviško profesionalų bokso nelaime vadina pačią LPBL.

Pasak buvusio boksininko ir ilgamečio Vilniaus klubo „Gintarinė pirštinė“ viceprezidento, trintis tarp jo ir LPBL prasidėjo, kuomet Tarptautinė bokso federacija (AIBA) sudarė sąlygas profesionalams dalyvauti ir olimpinėse žaidynėse, taip suartindama dvi bokso kryptis.

Tokie Lietuvos boksininkai kaip Egidijus Kavaliauskas ir Eimantas Stanionis išvyko treniruotis į JAV žinodami, kad neužtrenkia sau durų ir mėgėjų bokse. O dėl naujų talentų užvirė konkurencija.

R. Gudžiausko teigimu, regione dirbantys bokso vadybininkai nebuvo patenkinti LPBL. Tačiau pastarąją esą gelbėja artimi ryšiai su dabartinio IBF pasaulio čempiono latvio Mairio Briedžio vadybininku iš Jungtinės Karalystės Alu Siesta.

LPBF taip pat priklauso vienai iš WBC regioninių struktūrų – Rusijoje įsikūrusiai CISBB. Ir, pasak R. Gudžiausko, siekia tapti visateise atstove Lietuvoje.

Romas Gudžiauskas (ketvirtas iš dešinės)

„Lietuvos ir kitų valstybių atstovai mane įkalbėjo sukurti naują federaciją, nes labai skundėsi lygos darbu, kompetencija. Bet į šį reikalą įpainioti užsienio vadybininkai, kuriems lyga yra išdavusi licenciją. Jie suinteresuoti turėti „patrankų mėsos“.

Kai mūsų sportininkai kovoja užsienyje, mano nuomone, 90 proc. ar net daugiau jų žino, kad pralaimės. Moralas toks, jog tos kovos galimai būna sutartos, pasitarnauja kaip tramplinas savo reitingus norintiems pagerinti užsienio boksininkams.

Taip lyga galimai daro didžiulę destrukciją, žalą šalies prestižui. Kai tik pasirodo varžybų reklamos, jie iškart rašo EBU, kuri kitų valstybių sportininkams draudžia atvykti į mūsų turnyrus, o nepaklusnius žada diskvalifikuoti. Todėl kartu su teisininkais ruošiame laišką EBU, kuriuo bandysime paaiškinti situaciją“, – Delfi kalbėjo R. Gudžiauskas.

Jis teigė, jog finansinis motyvas nebuvo svarbus atsisakant keliasdešimt eurų per metus kainuojančių LPBL licencijų.

Ryšius su šia organizacija esą paskatino nutraukti netvarka ir abejonės dėl LPBL prižiūrimų medicininių patikrų objektyvumo. Tuo metu pačiam R. Gudžiauskui sportininkų sveikata esą yra „prioritetas nr. 1“, ir medicininę kontrolę LPBF atliekanti „maksimaliai skrupulingai“.

„Į pirmą bokso turnyrą „Žalgirio“ arenoje buvau priverstas pasikviesti lygos atstovus, kad varžybos turėtų oficialų statusą. Bet tai visiškai nepasiteisino. LPBF valdyba ir D. Simanaitis pasibaisėjo jų nekompetencija ir prastu etiketu. Mano kviesti boksininkai iš Vokietijos kategoriškai atsisakė atvykti sužinoję, jog teks boksuotis po lygos vėliava.

Į iškilmingą renginį, kurį transliavo 160 pasaulio šalių, jie atvyko kaip į treniruotę, apsirengę sportiniais kostiumais. Pasitvirtino viskas, ką buvome girdėję iš kitų valstybių – nekompetencija, netvarka, galimi medicininių dokumentų falsifikatai. Pats girdėjau iš vieno jų atstovų, kuris privačiame pokalbyje gyrėsi, kaip paprasta padirbti sveikatos pažymas. Aišku, tai – tik gandai, nenoriu būti kaltinamas šmeižtu.

Vienintelė jų funkcija – pasiimti pinigus ir užsidėti sau pliusiuką. Mano žiniomis, su Lietuvos bokso visuomene jie niekad nebendravo ir nedraugavo, dauguma jų sportininkų – „gatviniai“, ne iš Lietuvos. Pavyzdžiui, 2016 ar 2017 metais Suomijoje boksavosi Latvijos pilietis, kuriam lyga buvo išdavusi lietuvišką licenciją. Prieš tai jis nokautais buvo pralaimėjęs visas 17 savo kovų, taip pat pralaimėjo ir Suomijoje. Tai – tiesiog Lietuvos vardo žeminimas. Kaip galima išduoti licenciją žmogui su tokia kovų istorija? Kaip minėjau, kažkam tiesiog buvo proga pagerinti savo reitingą“, – konkurentus kritikavo R. Gudžiauskas.

Evaldas Petrauskas (kairėje)

Mėgėjai į profesionalų kirstynes nesikiša

Būtent reitingai yra didžiausias galvos skausmas boksininkams, dalyvaujantiems oficialaus statuso neturinčiose LPBF varžybose.

Pavyzdžiui, paskutinės E. Petrausko dvikovos nepateko į boxrec.com registrą ir neleido lietuviui pagerinti pozicijos reitinge, kuris boksininkams svarbus planuojant naujas kovas.

Be to, dėl dalyvavimo nesankcinuotuose turnyruose sportininkai būna suspenduojami nuo šešių iki dvylikos mėnesių ir per tą laiką negali pasirodyti oficialiose dvikovose.

Užtarimo šioje situacijoje R. Gudžiauskas tikisi iš Lietuvos bokso federacijos (LBF).

„Mėgėjų boksas Lietuvoje gana stiprus, o profesionaliame smarkiai atsiliekame nuo aplinkinių šalių. Mano įsitikinimu, galėjome turėti dar ne vieną tokį kaip E. Stanionis ar E. Kavaliauskas. Mes su LBF ta linkme ir dirbame, mums milžiniškas kliuvinys yra tik lyga. Reikia, kad įsikištų valstybė, kad galėtume sukurti sistemą, kurioje profesionalus ir mėgėjiškas boksas eitų koja kojon“, – sakė R. Gudžiauskas, keliskart pabrėžęs, jog yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su LBF.

Tačiau pastarosios prezidentas Darius Šaluga sutarties nesureikšmina ir tikina, jog į profesionalaus bokso reikalus LBF nelįsianti.

Darius Šaluga

Jo žodžiais, tarpusavio konfliktus turi spręsti pačios besivaidijančios pusės.

„Esame mėgėjų federacija, bet abi profesionalų organizacijos – tiek LPBL, tiek LPBF – yra mūsų nariai. Taip, turime sutartį dėl bendradarbiavimo su LPBF, bet lygiai tokią pačią galėtume pasirašyti ir su LPBL. Ta sutartis labai paprasta, nieko ypatingai neįpareigojanti ir nieko neribojanti.

Šiame ginče nei vienos, nei kitos pusės teisumo negaliu įvertinti, mes neturime jokios įtakos šių organizacijų statusui ir legitimumui. Profesionaliame bokse esame tik žiūrovai. Ir organizuojant KOK turnyrus LBF nei buvo kviečiama, nei jokiu kitu būdu tame dalyvavo“, – kolegų kivirčą Delfi komentavo D. Šaluga.

Boxrec.com šiuo metu reitinguoja 22 profesionalius boksininkus iš Lietuvos.

E. Kavaliauskas pusvidutinio svorio kategorijos pasauliniame reitinge užima 12-ą vietą, E. Stanionis yra 64-as.

Abi savo oficialias kovas laimėjęs E. Petrauskas tarp lietuvių reitinguojamas devintas, o pasaulinėje savo svorio kategorijos rikiuotėje klasifikuojamas 990-as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)