Nors didėja premijos už rezultatus paralimpinėse žaidynėse, bet negalią turinčių atletų pasiekimai Europos, pasaulio čempionatuose ir toliau vertinami net kelis kartus prasčiau nei olimpinio sporto atstovų.

Paralimpinėse žaidynėse aukštas vietas užėmę sportininkai nuo šiol už pergales gaus maždaug pusę to, ką gauna olimpiečiai už rezultatus olimpinėse žaidynėse.

„Premijų paralimpiečiams klausimą kėlėme nuo 2016-ųjų, jos daug metų buvo maždaug septynis kartus mažesnės nei olimpiečių sportininkų. Džiaugiuosi, kad pagaliau buvome išgirsti, ir nuo šiol paralimpinėse žaidynėse aukštas vietas iškovojusių atletų pasiekimai bus vertinami daug aukščiau.

Žengėme didelį žingsnį link pagrindinio tikslo – visiškai lygių premijų paralimpiečiams ir olimpiečiams. Tai vertinu kaip svarbų paralimpinio komiteto ir visos mūsų bendruomenės pasiekimą“, – sakė M. Bilius.

Vis dėlto LPAK vadovas atkreipia dėmesį, jog neišspręstas premijų už pasiekimus Europos ir pasaulio čempionatuose, nes išmokos paralimpiečiams nesikeičia ir yra kelis kartus mažesnės nei olimpiečių.

„Esame tik pusiaukelėje. Nežinau, kaip paaiškinti sportininkui, kodėl už paralimpines žaidynes premija padidėjo, o už pasaulio ar Europos čempionatą liko ta pati maža. Čia nėra logikos, tą būtina keisti.

Trečiadienį susitikome su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos viceministru Linu Obcarsku, sulaukėme pažado artimiausioje ateityje didinti premijas paralimpiečiams ir už Europos bei pasaulio čempionatus.

Mes suprantame, kad tam reikia keisti Sporto įstatymą ir tikimės, kad jau šioje pavasario sesijoje reikiami pakeitimai bus atlikti Seime, o tada premijų klausimas grįš į Vyriausybės darbotvarkę“, – sakė M. Bilius.

Lietuvos sportininkai paralimpinėse žaidynėse dalyvauja nuo 1988 m., iki šiol iškovojo 40 medalių. 2021 m. vykusiose Tokijo vasaros žaidynėse mūsų šalies paralimpiečiai pelnė tris medalius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją