Po Europos pirmenybių Glazge, kurios vyko rugpjūčio pirmoje pusėje, 21-erių Rūta treniravosi už Atlanto saulėtame Los Andžele, praleido pasaulio taurės etapus, o į Kiniją atvyks kelios dienos prieš pat pasaulio čempionatą – gruodžio 7-ąją.

Anot Lietuvos plaukimo federacijos vadovo Emilio Vaitkaičio, tai drąsus, bet pasvertas žingsnis.

„Sunku kažką pasakyti apie jos sportinę formą, tos informacijos daug neturime, išskyrus tai, ką ji pati mums praneša.

Bet jei būtum nepasiruošęs, rinktumeis minimalią programą, 3-2 startus, o dabartinis Rūtos pasirinkimas, matyt, išduoda jos pasitikėjimą savo jėgomis.

Likus porai dienų iki starto ji gali koreguoti savo planus, tokia sistema, galima atsisakyti kurio nors starto. Jei yra dvejonės dėl vieno ar kito nuotolio, geriau yra užsirašyti daugiau startų, o vėliau pagal aplinkybes pakoreguoti tvarkaraštį.

Tačiau vien tas faktas, kad ji pasitarusi su treneriu nusprendė startuoti penkiuose nuotoliuose, rodo, kad pasitikėjimo savo jėgomis jai netrūksta“, – pasikartojo federacijos vadovas.

Olimpinė čempionė startuos 50 m, 100 m ir 200 m plaukimo krūtine rungtyse bei 100 plaukimo kompleksiniu būdu ir 50 m laisvu stiliumi rungtyse.

Pavyzdžiui, 2012 metais pasaulio čempionate (trumpame baseine) Stambule R. Meilutytė startavo 4-iose rungtyse, auksą iškovojo 50 m ir 100 m plaukimo krūtine distancijose bei sidabrą pridėjo 100 m plaukimo kompleksiniu būdu nuotolyje.

2014 m. Dohoje vykusiose planetos pirmenybėse olimpinė čempionė startavo taip pat 4-iose rungtyse, apgynė nugalėtojos titulą 50 m plaukimo krūtine rungtyje, sidabru džiaugėsi perpus ilgesniame 100 m nuotolyje. 2016-aisiais po olimpinių žaidynių lietuvė nusprendė praleisti Kanadoje vykusias pirmenybes ir laiką skyrė poilsiui.

Beje, Kinijoje R. Meilutytę lydės treneris Dave’as Salo, kuris į pirmenybes atvyksta su JAV plaukikų rinktine.

Tai pirmas kartas, kai lietuvė aukšto rango varžybose bus greta savo naujojo trenerio, R. Meilutytė geriausio 2002 metų JAV plaukimo specialisto auklėtinių būrį papildė praėjusį pavasarį.

Dave'as Salo

Užstrigęs pasaulio čempionas

Pasaulio čempionate nugalėtojo titulą gins 25-erių Simonas Bilis, kuris 2016-ųjų gruodį pasidabino aukso medaliu 100 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje, o perpus trumpesniame nuotolyje iškovojo bronzos medalį.

Jis bei Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Giedrius Titenis, Tadas Duškinas ir Deividas Margevičius į Kiniją išskrido antradienį dieną, Hangdžou miestą pasieks gruodžio 5-ąją, o nuo ketvirtadienio tęs pasiruošimą plaukimo čempionatui.

Pirmąkart sportininkai, norėję varžytis šiame pasaulio čempionate, kaip ir ilgame baseine vyksiančiuose čempionatuose, turėjo įvykdyti normatyvus.

Pavyzdžiui, S. Biliui galbūt pirmą dieną būtų buvę gerai prasiplaukti 200 m laisvu stiliumi, bet A normatyvą turi tik Danas Rapšys, o Simonas yra įvykdęs tik B normatyvą. Tad šiame nuotolyje plauks tik Danas.

Kalbant apie S.Bilį, nuo balandžio mėnesio Lietuvoje sportuojantis plaukikas gyvena laukimo nuotaikomis: atletas nori grįžti į JAV, kur ketverius metus studijavo ir treniravosi prižiūrimas plaukimo specialisto Toddo DeSorbo.

Bet ypač griežti JAV imigracijos reikalavimai griauna S. Bilio planus.

„Simonas pastaruoju metu treniruojasi Lietuvoje. Plaukikas tebegyvena nežinomybėje dėl išvykimo į JAV.

Jo už Atlanto lauktų ir tas pats treneris T. DeSorbo, kuris jam ruošia treniruočių programas, tačiau jam niekaip nepavyksta susitvarkyti kelionės dokumentų.

Buvo planas, kad po Europos pirmenybių Glazge jis keliaus į JAV, tačiau po Senojo žemyno čempionato jis grįžo į Lietuvą, treniravosi su plaukimo specialiste Ina Paipaliene.

Pastaroji su būriu plaukikų išvyko į treniruočių stovyklą Ispanijoje, o į JAV neišvykęs S. Bilis liko Lietuvoje kartu treniruotis su Tadu Duškinu bei jos mama trenere Rasa Duškiniene.

Bus įdomu pamatyti Simoną Bilį, pažiūrėti, kaip jam pavyko pasiruošti Lietuvoje. Jo planuose išlieka Amerika, jis tebesitvarko dokumentus. Išlieka nežinomybė dėl jo, o tai yra labai blogai.

Jei kiti plaukikai yra ramūs dėl savo planų kitiems metams, tai Simonas neturi programos po startų Kinijoje. Didelis neapibrėžtumas tiek pačiam S. Biliui, tiek ir mums“, – apie S. Bilį kalbėjo E. Vaitkaitis.

„Šios varžybos – vienas svarbiausių sezono startų. Tai rudens periodo finišas, nes plaukikų sezonas skirstomas į dvi dalis. Po svarbiausių vasaros startų ateina laikas trumpo baseino nuotoliams, vyksta pasaulio taurės etapai 25 m baseine, o šį periodą vaikinuoja pasaulio ar Europos čempionatai, vykstantys gruodžio pradžioje.

Tad ta konkurencija nėra nei mažesnė, nei didesnė, paprastai susirenka geriausi plaukikai. Be to, juos motyvuoja solidžios piniginės premijos už patekimą į aštuntuką“, – pridūrė plaukimo federacijos vadovas.

Čempionu tapęs atletas bus apdovanotas 10 tūkst. dolerių čekiu (8765 Eur), vicečempionas gaus 8000 dolerių (7012 Eur), trečios vietos laimėtojui atiteks 7000 dolerių (6135 Eur), piniginėmis premijomis bus apdovanoti ir 4-8 vietas užėmę plaukikai.

Lietuvos plaukimo delegacijoje be plaukimo specialistės Inos Paipalienės – ir G. Titenio treneris vokietis Dirkas Lange.

Lietuvai pasaulio čempionatuose (trumpame 25 m baseine) medalius yra iškovoję tik du plaukikai – Rūta Meilutytė ir Simonas Bilis.

R. Meilutytė 2012 metais Stambule iškovojo du aukso medalius ir sidabrą, 2014-aisiais Dohoje (Kataras) pradžiugino auksu ir sidabru, S. Bilis 2016 m. Vindsore pasidabino aukso ir bronzos apdovanojimais.

Lietuvos plaukimo rinktinė ir plaukikų startai 14-ame pasaulio čempionate Kinijoje (25 m trumpame baseine, gruodžio 11-16 d.):

Rūta Meilutytė – 50 m, 100 m, 200 m plaukimas krūtine, 200 m plaukimas l. stiliumi, 100 m kompleksiniu būdu

Simonas Bilis – 50 m ir 100 m laisvu stiliumi.

Danas Rapšys – 100 m ir 200 m nugara, 100 m, 200 m ir 400 m laisvu stiliumi.

Tadas Duškinas – 50 m l. stiliumi

Andrius Šidlauskas – 100 m ir 200 m krūtine.

Giedrius Titenis – 50 m, 100 m, 200 m krūtine.

Deividas Margevičius – 50 m, 100 m, 200 m peteliške.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)