Jau du kartus dėl ginčijamos Kalnų Karabacho teritorijos kariavusių tautų tarpusavio neapykanta Senojo žemyno pirmenybes pavertė vienu dideliu skandalu.

Šokiruojantis įvykis nutiko dar varžyboms neprasidėjus – per atidarymo iškilmes ant scenos rikiuojant dalyvaujančių šalių vėliavas.

Pripuolęs vyras išplėšė Azerbaidžano vėliavą iš ją laikiusios merginos rankų, padegė ir mojuodamas nusinešė į užkulisius, kur jį nusivijo apsaugos darbuotojai.

Pranešama, kad provokaciją surengė vienas iš atidarymo ceremonijos režisierių Aramas Nikolianas – žinomas Armėnijos dizaineris.

Azerbaidžano vyriausybė išpuolį Jerevane pavadino barbarišku, o šios šalies rinktinė iš karto paliko pirmenybes nė nestartavusi, nepaisant Armėnijos pažadėtų saugumo garantijų.


Kelias dienas delsusi oficialiai sureaguoti, Armėnija pirmadienį pasmerkė vėliavos padegėjo veiksmus. Tiesa, nors pastarasis buvo trumpam sulaikytas policijos, apklaustas netrukus vėl atsidūrė laisvėje.

Socialiniame tinkle A. Nikolianas pats patalpino vaizdo įrašą, kuriame pakomentavo savo elgesį.

„Veikiau kaip orus armėnas, tenorėjau, kad Jerevane neplevėsuotų Azerbaidžano vėliava, kad jie niekada nepagalvotų, jog tai įmanoma“, – aiškino dizaineris.

Beje, socialiniuose tinkluose sumirgėjo ir kitas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip A. Nikolianą apsupę žmonės ploja jam ir spaudžia ranką.


„Niekas fiziškai nenukentėjo, nebuvo pagrasinta niekieno saugumui. Dabar pradėtas įvykio tyrimas, kurio metu bus išaiškintos visos aplinkybės. Armėnija yra demokratiška šalis, ir visi sprendimai bus priimti remiantis įstatymu“, – atsiliepė Armėnijos švietimo, mokslo, kultūros ir sporto viceministras Karenas Gilojanas.

Jis išreiškė apgailestavimą, kad azerbaidžaniečiai išvyko iš čempionato nestartavę. Tačiau pasiliko turkai – Ankara laikoma artimiausia Baku sąjungininke.

Pirmenybių starte Turkijos sunkiaatlečiai laimėjo du medalius – Cansu Bektaš tapo Europos čempione tarp lengvasvorių (iki 45 kg), Kaanas Kahrimanas pelnė bronzą svorio kategorijoje iki 67 kg.

Abu jie savo pergales dedikavo būtent „draugams ir broliams“ Azerbaidžane.

Atsidėkodamas Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas pareiškė, kad turkų medaliai „suteikė laimės visam Azerbaidžanui“.

Publika Jerevane į turkų pasirodymus reaguoja priešingai – džiūgauja po kiekvieno nesėkmingo bandymo iškelti svorį kone taip pat, kaip vietos numylėtiniui Gorui Sachakianui pelnius auksą svorio kategorijoje iki 67 kg.

Susipriešinimą dar pakurstė socialiniuose tinkluose pasirodžiusios neva suplėšytos Azerbaidžano ir Turkijos vėliavos, kabančios Jerevano arenos, kurioje vyksta čempionatas, palubėse. Remiantis kitais pranešimais, šios nuotraukos nėra autentiškos.


Kaip ten bebūtų, Armėnijos pareigūnai dėl vėliavos padegimo atidarymo ceremonijos metu azerbaidžaniečių taip ir neatsiprašė. Vietoje to K. Gilojanas priminė 2007 ir 2011 metais Baku vykusius pasaulio imtynių bei bokso čempionatus.

„Kai 2007-aisiais mūsų sportininkas laimėjo auksą, vietos transliuotojai parodė kitų prizininkų vėliavas, o Armėnijos – ne. Kuo tai geriau nei šis incidentas? Arba 2011-ieji – tada žiūrovai apmėtė mūsų atletus akmenimis. Ar tai šitaip jie rūpinasi saugumu?“ – kontratakuoti mėgino viceministras.

Beje, Armėnija pretenduoja kitais metais surengti ir pasaulio sunkiosios atletikos pirmenybes.

Tuo metu politinėmis įtampomis persmelktame Europos čempionate dalyvauja ir aštuoni Lietuvos sunkiaatlečiai.

Pirmoji jėgas išmėgino Aistė Anciukevičė (svorio kategorija iki 55 kg), išrovusi 58 kg ir išstūmusi 81 kg bei galutinėje įskaitoje užėmusi 13-ą vietą tarp 18 konkurenčių.

Savo startų laukia Lijana Jakaitė (iki 71 kg), Gintarė Bražaitė (iki 81 kg), Žilvinas Žilinskas (iki 81 kg), Lukas Kordušas (iki 96 kg), Irmantas Kačinskas (iki 102 kg), Tomas Ličinchai (iki 102 kg) ir Arnas Šidiškis (iki 109 kg).

Čempionatas tęsis iki sekmadienio, jame dalyvauja 39 šalys. Tarp jų nėra dėl karo Ukrainoje suspenduotų Rusijos ir Baltarusijos atstovų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)