Vilniuje užbaigtos daugiadienės dviračių lenktynės „Baltic Chain tour“ buvo sėkmingesnės užseniečiams nei Baltijos šalių sportininkams. Lenktynių nugalėjotas belgas Philippas Walslebenas šešis etapus įveikė per 22 valandas, 26 minutes ir 29 sekundes. Jaunas Rusijos dviratininkas Ivanas Savickis atsiliko 2 sekundėmis, o Lietuvis Ž. Savickas nuo lyderio atsiliko 25 sekundėmis.

Keturias dienas lenktyniavę užsienyje Lietuvos sportininkai teigė, kad grįžę į namus tarsi įgavo antrą kvėpavimą. Ir ne veltui – po pirmo etapo Lietuvoje mūsų šalies atstovai šoktelėjo į pirmąją poziciją komandinėje įskaitoje, o Ž. Savickas bendroje įskaitoje įsitvirtino tarp lyderių.

Nors paskutiniajame Utenos-Vilniaus etape Ž. Savickas užėmė tik 45 vietą, tačiau jam to užteko, kad bronza iš rankų neišslįstų. Bendroje įskaitoje Ž. Savickas nuo nugalėtojo P. Walslebeno atsiliko 25 sekundėmis ir per keturias valstybes nusidriekusią 1019 kilometrų distanciją įveikė per 22 valandas, 29 minutes ir 54 sekundes.

„Džiaugiuosi, kad pakilau iš penktos vietos tarp prizininkų, dar džiugiau, kad visa komanda galės užlipti ant nugalėtojų pakylos“, – pasakojo Ž. Savickas.

Kai kiti Lietuvos dviratininkai kovojo su techninėmis problemomis, ne visada suveikdavo jų taktiką, bet Ž. Savickas labai rimtų incidentų išvengė ir pripažino, kad šias lenktynes gali vadinti sėkmingomis.

„Antrame etape dėl griūties priekyje praradau gal 26 sekundės. Jei ne šis epizodas gal būčiau pirmas, bet gal yra gal. Vieniems pasiseka, kitiems ne“, – teigė sportininkas.

Tuo tarpu jo komandos draugams ne taip gerai sekėsi. Tomui Vaitkui kelis kart sprogo padangos, o vieną etapą sportininkas baigė pėsčiomis – likus šimtui metrų iki finišo susipynė dviračio grandinė.

„Bernatonis ir Maniušis taip pat gerai važiavo, bet taktiškai nepavyko sužaisti ir įsitvirtinti lyderių grupėje“, – pasakojo sportininkas.

Rugpjūčio 19 dieną Suomijoje startavę sportininkai per šešias dienas keturių valstybių keliais įveikė 1019 kilometrų ir 300 metrų. Varžybas pradėjo, 124 sportininkai, kurie atstovavo 21 komandą.

Paskutiniame, šeštajame, etape Lietuvoje sportininkai pajudėjo iš Utenos ir, pasiekę Vilnių, įvažiavo į Velomaratono trasą, kurioje suko penkis 10 kilometrų ilgio ratus.

Iš Utenos Vilniaus link pajudėjo tik 87 sportininkai. Prieš šį etapą komandinėje įskaitoje Lietuvos sportininkai buvo pirmi, o asmeninėje įskaitoje Žydrūnas Savickas važiavo trečias ir nuo lenktynių lyderio P. Walslebeno atsilikinėjo 22 sekundėmis.

Vilniuje greičiausi buvo svečiai

Šiame, Utena-Vilnius etape nugalėjo dviratininkas iš Latvijos Andris Smirnovs. 152 kilometrus sportininkas įveikė per 3 valandas 15 minučių ir 10 sekundžių. Antras finišavo kitas Latvijos atstovas Emilis Liepins, o trečias liko Jurijus Metlušenko.

Iš Lietuvių geriausiai šiame etape sekėsi labiausiai patyrusiam Lietuvos komandos dviratininkui T. Vaitkui. Jis distanciją baigė penktas. Marius Bernatonis finišavo 16-as, tuoj po jo Martynas Maniušis. 25 liko Paulius Šiškevičius, 45-as Ž. Savickas, o Darijus Džervus liko peljetono pabaigoje – 82.

Bendroje įskaitoje T. Vaitkus liko 14-as, M. Maniušis – 17, P. Šiškevičius – 53, D. Džervus – 63-as.

Geriausiu jaunuoju lenktynininku pripažintas ir Baltais DELFI marškinėliais pasidabino sportininkas iš Rusijos I. Savickis.

Velomaratone kova virė iki pat pabaigos

Prieš pat „Baltic Chain Tour“ varžybų dalyviams įriedant į trasą Vilniuje pasibaigė ir Velomaratono profesionalų ir pusiau profesionalų varžybos.

Greičiausias tarp vyrų 50 kilometrų distancijoje buvo Klaipėdos „Vasarė-Kenda“ klubą atstovavęs Donatas Gedrimas. Penkis ratus jis apsuko per 1 valandą 12 minučių ir 35 sekundes. Artimiausias persekiotojas Egidijus Matuliauskas nuo jo atsiliko 2 minutėmis ir 8 sekundėmis.

Tarp moterų šioje distancijoje greičiausia buvo Tatjana Kaliakina. Profesionali dviratininkė, taip lenktyniaujanti kalnų dviračių lenktynėse, trasą įveikė per 1 valandą, 17 minučių ir 6 sekundes.

Šimto kilometrų distanciją pasiryžo įveikti 28 sportininkai, distanciją baigė 23. Pirmasis finišavo Vytautas Kaupas per 2 valandas 28 minutes ir 14 sekundžių. Sportininkas solidžiai pirmavo jau nuo pirmųjų ratų. Jei lenktynių nugalėtoją žiūrovai jau galėjo nujausti, bet dėl kitų prizinių vietų virė įtempta kova iki pat paskutiniųjų trasos milimetrų.

Prietaisai parodė identišką trijų sportininkų laiką. Kristaps Knops, Elijus Čivilis ir Andrejus Dolgovas 100 kilometrų nuvažiavo per 2 valandas 28 minutes ir 7 sekundes. Peržiūrėjus fotofinišą buvo nustatyta, kad antras finišo liniją kirto svečias iš Latvijos K. Knops. Trečias finišavo E. Čivilis, o ketvirtas, atsilikęs per padangos pločio atstumą, A. Dolgovas.

Iki paskutiniojo trasos rato antras važiavęs Arnoldas Valiauga turėjo tenkintis penktąja vieta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)