Lietuvos rinktinė varžysis G grupėje, kur lietuviai kartu su Slovėnijos, Japonijos ir Kroatijos rinktinėmis sieks vienintelio kelialapio į paskutinį olimpinės atrankos etapą.

Atrankose – ne patys geriausi rezultatai

Lietuvos rinktinė šiemet dalyvaus jau septintoje atrankoje į olimpines žaidynes. Pradėję savo kelią dar atrankoje į 1998 metais Japonijoje įvykusias žaidynes, lietuviai tuomet savo debiutinį pasirodymą baigė be pergalių. Nustebinti varžovų jiems nepavyko ir po ketverių metų, kai trys nesėkmės užbaigė rinktinės žygį dar pirmajame etape.

Pirmąją savo pergale lietuviai galėjo džiautis atrankoje į 2006 metų Turino olimpines žaidynes. Tuomet lietuviai įveikė Kroatijos rinktinę, bet pralaimėję Nyderlandų ir Lenkijos rinktinėms dar kartą liko už antrojo etapo borto.

Kur kas geriau lietuviams sekėsi atrankose į 2010 ir 2014 metų olimpines žaidynes. Atrankoje į Vankuverio olimpiadą į priekį grupėje lietuviai praleido tik vengrus, o po keturių metų mums ir vėl teko pripažinti šios rinktinės bei Nyderlandų komandų pranašumą.

Paskutinis bandymas sublizgėti atrankoje į olimpines žaidynes baigėsi nesėkmingai – pralaimėjimai prieš Vengriją, Lenkiją ir Estiją nubloškė vos du įvarčius per tris mačus pelniusius lietuvius į paskutinę poziciją savo grupėje.

Rinktinėje – aštuoni debiutantai

Lietuvos nacionalinės rinktinės gretose šį kartą bus nemažai priverstinių pokyčių. Bene svarbiausias iš jų – vyriausiojo trenerio poste. Darbas Kanadoje užvėrė Danielio Lacroix galimybę vesti rinktinę į priekį olimpinėje atrankoje, bet trenerių štabe nuspręsta apsieiti be kardinalių pokyčių ir jo vieta užims treneriui asistavęs Ronas Pasco.

Darbo Kontinentinėje ledo ritulio lygoje, Šveicarijos aukščiausioje lygoje ir Vokietijos čempionate turintis kanadietis gavo „Kolner Haie“ ekipos leidimą dirbti Lietuvos rinktinėje olimpinės atrankos metu bei priėmė pasiūlymą Slovėnijoje užimti vyriausiojo trenerio postą. 47-erių metų specialistui darbas Lietuvos rinktinėje jau nebus naujiena – praėjusiame pasaulio čempionate ir pasiruošimo jam metu R. Pasco užėmė pagrindinio D. Lacroix asistento poziciją.

Nemažai nuostolių bus ir žaidėjų gretose: Lietuvos rinktinei šį kartą teks verstis be kelių svarbių žaidėjų. Dėl traumų, keičiamų klubų bei asmeninių priežasčių į nacionalinę ekipą neatvykus keletui jos senbuvių, šansą debiutuoti oficialiuose mačuose nacionalinėje ekipoje gaus net aštuoni ledo ritulininkai: gynėjai Dominykas Motiejūnas, Mantas Stankius ir Ernestas Trukšnys bei puolėjai Lukas Žukauskas, Edvinas Boroška, Laisvydas Kudrevičius, Timonas Mažulis ir Karolis Krasilnikovas.

Mažiausiai patirties ir vėl bus rinktinės gynybos grandyje – tarp visų šešių šios pozicijos žaidėjų vienintelis Nerijus Ališauskas savo patirties kraityje turi daugiau nei vieną pasirodymą pasaulio čempionatuose.

Varžovai ir būsimų kovų tvarkaraštis

Būsimoje olimpinėje atrankoje galima pastebėti ryškų favoritą – ja neabejotinai laikoma turnyro šeimininkė Slovėnija. Pastaruosius du kartus ši rinktinė sėkmingai įveikė atranką ir dalyvavo olimpinėse žaidynėse, o sustoti priešpaskutiniame atrankos etape šios šalies atstovai tikrai nežada ir šį kartą.

Nors šeimininkai vis dar nepaskelbė savo sudėties turnyrui, namuose jie tikisi surinkti pakankamai aukšto lygio žaidėjų, kad jiems pavyktų patekti į kitą atrankos etapą. Jų rinktinei tikrai nepadės didžiausia šalies žvaigždė, rinktinės trenerio Matjazo Kopitaro sūnus Anže, kuris tęs sezoną NHL lygoje, bet Slovėnija ir be jo gali pasigirti daugybe stipriausiose Europos lygose žaidžiančių žaidėjų skaičiumi.

Atrankos turnyrą lietuviai pradės būtent su slovėnais, o vėliau mūsų šalies atstovų lauks Japonijos rinktinės išbandymas. Pastaraisiais metais šios rinktinės veteranai po truputį užleidžia vietą jaunimui, o vasarį jų gretose nebebus dar kelių ilgus metus Japonijos garbę gynusių ledo ritulininkų. Visgi, nepaisant to, puikūs Azijos atstovų pasirodymai jaunimo čempionatuose leidžia tikėtis, kad į Europą atskridę japonai yra pasiruošę pakovoti dėl vienintelio kelialapio į kitą etapą.

Paskutinė atrankos dalyvė – Kroatija. Šios šalies ledo ritulys išgyvena ne pačius geriausius laikus, o jų rinktinė jau ne pirmus metus turės žaisti IIA divizione. Negana to, Kroatijos ledo ritulio flagmanu turėjęs tapti ir KHL lygoje besivaržęs Zagrebo „Medveščak“ klubas net ir palikęs šią lygą savo vietos ledo ritulio pasaulyje surasti nesugebėjo ir šiemet apskritai baigė savo egzistenciją. Išnykus „Medveščak“, stipriausi Kroatijos žaidėjai varžosi bendroje lygoje su Slovėnijos ir Serbijos klubais bei taip kelia savo lygį tikėdamiesi, jog šios šalies ledo ritulio ateitis bus geresnė nei ji atrodo dabar.

Į Kroatijos rinktinę pastaruoju metu neatvyksta ir didžiausia šios šalies žvaigždė Borna Renduličius, kurio nebus ir šį kartą, bet šiai rinktinei įveikus pirmąjį atrankos etapą, dabar jos nariai į Slovėniją vyks tikėdamiesi įgauti reikalingos aukšto lygio patirties ir siekdami nubausti prieš juos lengvos pergalės besitikinčius varžovus.

Olimpiniame atrankos turnyre visi mačai bus sužaisti vos per keturias dienas, o visas Lietuvos rinktinės akistatas tiesiogiai galėsite stebėti Sport1 kanalu.

Rungtynių tvarkaraštis:

Vasario 6d. 20:00 val. Lietuva – Slovėnija
Vasario 7d. 16:30 val. Lietuva – Japonija
Vasario 9d. 16:30 val. Lietuva – Kroatija