21 metų amerikietis Grantas Holloway nežinojo ar verkti, ar juoktis, kai laimėjo 110 m barjerinio bėgimo finalą. Dar įdomiau – tai pirmasis jo sezonas profesionaliame sporte. O kažkada jis svajojo tapti amerikietiško futbolo žvaigžde.

G. Holloway didžiausias konkurentas pasaulio ir olimpinis čempionas Omaras McLeodas kliudė aštuntą, devintą barjerą, o tuomet po dešimtojo prarado kontrolę ir griuvo. Dramatiškas jamaikiečio pasirodymas baigėsi ne tik titulo praradimu, bet ir finišu be jokio medalio.

Sidabro medalį pasaulio lengvosios atletikos čempionate Dohoje iškovojo po neutralia vėliava besivaržantis rusas Sergejus Šubenkovas, finišo liniją kirtęs antras.

Dėl diskvalifikacijos su savo šalies vardu, vėliava ir himnu negalintys naudotis rusai Kataro sostinėje iš viso laimėjo jau tris medalius. Prieš tai triumfavo šuolių į aukštį karalienė Marija Lasickienė, o šuolių su kartimi sektoriuje auksą iškovojo Anželika Sidorova.

Trečias 110 m barjerinio bėgimo rungtyje buvo Europos čempionas prancūzas Pascalis Martinot-Lagarde.

„Man trūksta žodžių, – kalbėjo G. Holloway. – Tai mano pirmasis tokio rango čempionatas ir daugelis žmonių mane nurašė, nes pastarąjį mėnesį dar ir visai nesivaržiau. Tačiau kai esi motyvuotas, niekada nepralaimi. Tikėjau savimi.“

Ir tęsė toliau: Atvykau čia laimėti kiekvieną bėgimą ir tai padariau. Kai stoji prie starto linijos, niekam nerūpi, ką tu padarei iki tol. Viskas, kas rūpi, tai čia ir dabar. Stengiausi būti ramus ir kovoti žingsnis po žingsnio.“

Amerikietis prisipažino, kad anksčiau rinkosi iš dviejų kelių – norėjo tapti amerikietiško futbolo žvaigžde, tačiau galiausiai apsisprendė karjerą lipdyti be kontaktinio sporto.

„Dažniausiai kylantis klausimas buvo toks: ar noriu būdamas 30-ies vaikščioti ar noriu būti neįgaliojo vežimėlyje būdamas 35-erių? Pasirinkau šokinėti per barjerus, – kalbėjo naujasis pasaulio čempionas. – O dabar einu surasiu didelę taurę vyno.“

Tai padaryti JAV sprinteriui nebus lengva, nes Katare prekyba alkoholiu apribota. Jei amerikiečiui tai butų triumfo gėrimas, tai jamaikiečiui – paguodos.

O. McLeodas dramatiškai krito prieš pat finišą ir sutrukdė dešinėje bėgusiam ispanui Orlando Ortegai, galėjusiam pakovoti dėl prizinės vietos.

Jamaikiečių žiniasklaida rašo, kad olimpinis čempionas atsiprašė IAAF Deimantinės lygos čempiono dėl sutrukdymo, sakydamas, kad dėl visko kalta gauta trauma bėgant. Ispanai norėjo finalo pakartojimo dėl šio incidento, pateikė apeliaciją, tačiau ji nebuvo patenkinta.


Sidabrą laimėjusio ruso S. Šubenkovo treneris Sergejus Klevcovas buvo griežtesnis O. McLeodui: „Šiandien jis sugadino finalą Ortegai, prieš tai vos nepalaidojo Šubenkovo sezoną. Visi į tai ramiai žiūri, niekas nieko nedaro. Jis gali Deimantinėje lygoje įbėgti į varžovo takelį viena ar dviem kojomis ir visi į tai užmerkia akis. Kodėl visi taip daro? Tegul jis tada vienas bėgioja ar kokiame nors voljere, nežinau.“

Paklaustas, ką galvoja apie naująjį čempioną, S. Šubenkovo treneris prisiminė anekdotą.

„Čia kaip senukas tame anekdote, kai ateina pas gydytoją ir sako: „Man 75 metai, turiu problemų su moterimis. Mano kaimynui 80, o jis sako, kad su moterimis jis reguliariai.“ Gydytojas atsako: „Tai ir jūs taip sakykite.“ Pažiūrėsime į amerikietį vėliau. Kas iš barjerininkų per paskutinius 8 metus patenka į penketą geriausiųjų?“

Žinoma, treneris turėjo galvoje savo auklėtinį. Iš tikrųjų S. Šubenkovas itin stabilus šiuo atžvilgiu – tai jau ketvirtasis jo pasaulio čempionatas iš eilės, kur rusas laimi medalį. 2013 metais Maskvoje jis buvo trečias, 2015 metais laimėjo Pekine, o 2017 metais Londone ir šiais metais Dohoje iškovojo sidabro medalį.

Rugsėjo 27-spalio 6 dienomis Dohoje (Kataras) vyksta pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvauja 11 Lietuvos sportininkų.

Pasaulio lengvosios atletikos čempionato tvarkaraštis (lietuvių startai):

Spalio 3 d. (ketvirtadienis)

16.40 val. moterų trišuolio kvalifikacija (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty)

Spalio 4 d. (penktadienis)

20.15 val. vyrų šuolių į aukštį finalas (Adrijus Glebauskas, jei pateks)

23.30 val. vyrų 20 km sportinis ėjimas (Marius Žiūkas)

Spalio 5 d. (šeštadienis)

16.30 val. arba 18.00 val. vyrų ieties metimo kvalifikacija (Edis Matusevičius)

20.35 val. moterų trišuolio finalas (Diana Zagainova ir Dovilė Kilty, jei pateks)

Spalio 6 d. (sekmadienis)

19.55 val. vyrų ieties metimo finalas (Edis Matusevičius, jei pateks).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)