„Šiandien prasidėjus varžyboms, švelniai tariant, vyrukai „grybavo“. Tiek pats Kristjanas Čehas, tiek kiti. Sakau, Mykolai, nusiramink, nebūk tokios emocijos kaip pasaulio čempionate. Reikia nusiraminti. Ir jis penktu metimu padarė tai, ką reikėjo – iškovojo Europos čempiono titulą“, – sakė treneris.

19-metis M. Alekna penktuoju bandymu ne tik aplenkė iki tol lyderiu buvusį slovėną K. Čehą, bet ir pagerino pastarojo Europos čempionatų rekordą bei garantavo sau Senojo žemyno aukso medalį.

Galime kalbėti daug apie ateitį, bet reikia pasidžiaugti šia akimirka. Jam vis dėlto nėra 20-ies metų. Jis yra antrakursis studentas, grįš už savaitės į Ameriką. Neužkraukime jam per daug.
Mantas Jusis

Tribūnoje netoli disko metimo sektoriaus sėdėjęs ir patarimų auklėtiniui vis negailėjęs M. Jusis po M. Aleknos triumfo nevaldė emocijų – ir televizijos kameros užfiksavo, kaip treneris braukia veidu riedančias džiaugsmo ašaras. Rankose jis jau spaudė Lietuvos trispalvę, kurią vėliau perdavė savo auklėtiniui.


„Sveikinimų sulaukiau, telefonas pilnas žinučių, dar nespėjau perskaityti. Paskambinau pirmiausiai savo širdies draugei Dovilei, nes ji žino, kiek įdėjau pastangų ir darbo. Džiaugiuosi labai“, – sakė jis.

Paklaustas, kas lėmė disko metimo finale visų dalyvių su kiekvienu bandymu prastėjančius rezultatus, M. Jusis kalbėjo, kad tikrai ne vakaro vėsa, o labiau psichologija.

„Sprinteriams reikia didelės šilumos, bet vyrukams, kurie sveria 140 kg, karštis yra didžiulis peilis. Šiandien sportininkai tiesiog nesusitvarkė su įtampa. Visi matė – K. Čehas meta 68 m, o tai reiškia, kad kiekvienas gali iš tų penkių vyrukų tiek mesti, bet nė vienas tuo šansu nepasinaudojo. Sakiau Mykolui, kad nusiramintų: „Tu tai padarysi“.

Europos čempionato disko metimo finalas

Pirmas bandymas į dangų, įskaitinis. Antrą ir trečią – „sudegino“, ketvirtuoju apskritai įsitempė. Sakau: „Nuimk „gazą“, ramiai, nereikia stipriai mesti“. Pūtė labai geras vėjas, tai reikėjo atlikti technišką metimą palei žemę. Tai garantavo Europos čempionatų rekordą ir čempiono titulą“, – pasakojo jis.

Be abejonės, visa lengvaatlečių bendruomenė ir Vokietijos žiniasklaida pabrėžė itin jauną lietuvio amžių – jam dar nėra net 20-ies. Tad natūraliai kyla klausimas, kas jo laukia ateityje, jei tokius titulus gali iškovoti būdamas 19-ios?

„Galime kalbėti daug apie ateitį, bet reikia pasidžiaugti šia akimirka. Jam vis dėlto nėra 20-ies metų. Jis yra antrakursis studentas, grįš už savaitės į Ameriką. Neužkraukime jam per daug. Kas bus? Nieko. Pasitreniruos metus, ateis kita vasara, bus pasaulio čempionatas ir pamatysime, kas bus. Dažnai būna, kad jaunos žvaigždės iškyla ir greitai nusileidžia. Tikiuosi, būsiu visada šalia ir padėsiu, kad toks dalykas neįvyktų“, – atsakė M. Jusis.

Ką dar galima M. Aleknai tobulinti per būsimus metus?

„Dažnai skaitau žiniasklaidoje, kad K. Čeho treneris neabejojo, kad slovėnas gali mesti 78 m. Gal ir gali. Tai, ką Mykolas turi dabar – techniką – reikia laikyti šį dalyką. Pagerinti gal reikėtų kažką iki 10 procentų, o visa kita – laikyti. Didžiausias peilis – kai kažką pakeičia, pradeda kitaip treniruotis, kažko ieškoti.

Dviratį mes jau išradome, žinome, kaip sportuoti, kaip mesti ir to reikia laikytis. Pagrindinis tikslas – negauti traumų, nes dauguma sportininkų gavę traumą keičia metimo techniką, atsiranda baimių. Dabar mes lengvai treniruojamės ir esame Europos čempionais“, – merkė akį treneris.

Europos čempionato sidabro medalį laimėjo K. Čehas, o bronza kiek netikėtai atiteko britui Lawrence'ui Okoye. Titulą ginęs 31-erių Andrius Gudžius galutinėje įskaitoje užėmė 6-ą vietą.

Europos čempionato disko metimo finalo galutiniai rezultatai

Tiek M. Alekna, tiek A. Gudžius į Europos čempionatą atvyko jau būdami vienais iš favoritų. Prieš mėnesį Judžine (JAV) vykusiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate M. Alekna iškovojo sidabro medalį, o A. Gudžius pasidabino bronza.

Abu lietuvius aplenkė tik pasaulio čempionu tapęs slovėnas Kristijanas Čechas, šį sezoną pasiekęs asmeninį rekordą – 71,27 m.

Šį sezoną it meteoras į disko metikų elitą įskriejęs legendinio Virgilijaus Aleknos sūnus vasarą yra pasiekęs ir geriausią asmeninį rezultatą – 69,81 m. A. Gudžiaus asmeninis rekordas yra 69,59 m, o šį sezoną jis toliausiai metė panašiai – 69,39 m.

Pasaulio rekordas nuo 1986 metų nesikeičia – vokietis Jurgenas Schultas tuomet diską nusviedė 74,08 m.

Geriausi Lietuvos disko metikų pasirodymai Europos čempionatuose

1986 metai, Štutgartas: 1 vieta – Romas Ubartas 67,08 m

1986 metai, Štutgartas: 3 vieta – Vaclovas Kidykas 66,32 m

1998 metai, Budapeštas: 3 vieta – Virgilijus Alekna 66,46 m

2002 metai, Miunchenas: 2 vieta – Virgilijus Alekna 66,62 m

2006 metai, Geteborgas: 1 vieta – Virgilijus Alekna 68,87 m

2018 metai, Berlynas: 1 vieta – Andrius Gudžius 68,46 m

2022 metai, Miunchenas: 1 vieta – Mykolas Alekna 69,78 m

Praėjusiame Europos čempionate (2018 metais Berlyne) į geriausiųjų šešetukus prasibrovė net septyni lietuviai: auksu pasidabino A. Gudžius, bronza – L. Jasiūnaitė, ketvirtas vietas užėmė ėjikė Brigita Virbalytė ir šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė finišavo penkta, o bėgikai Agnė Šerkšnienė ir Simas Bertašius šeštas pozicijas užėmė atitinkamai 400 m bei 1500 m rungtyse.

Lietuvos rinktinė ir rezultatai Miunchene:

AtletasRungtisRezultatasVieta
Andrius Gudžiusdisko metimas65,40 m6
Mykolas Aleknadisko metimas69,78 m1
Liveta Jasiūnaitėieties metimas
Modesta Morauskaitė400 m51,70 sek.13
Loreta Kančytėmaratonas2:41:1538
Arturas Mastianica20 km sp. ėjimas1:25:5416
Arturas Mastianica35 km sp. ėjimas2:46:0917
Marius Žiūkas20 km sp. ėjimas1:24:5812
Juozas Baikštysšuoliai į aukštį217 cm14
Jogailė Petrokaitėšuoliai į tolį6,37 m14
Aina Grikšaitėtrišuolis13,62 m15
Dovilė Kiltytrišuolis13,27 m12
Ieva Zarankaitėdisko metimas56,85 m14
Urtė Baikštytėšuoliai į aukštį178 cm19
Gediminas Truskauskas200 m21,05 sek.22
Greta Karinauskaitė3000 m kl. bėg.9:55.1118
Gabija Galvydytė800 m2:03,9222
Simas Bertašius1500 m3:40,1915
Ignas Brasevičiusmaratonas2:25:2557
Remigijus Kančysmaratonasnebaigė-
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją