Antrą šimtmetį pradedančiame renginyje šiemet dalyvavo ir svečių iš užsienio.

Lenktynių organizatoriai vylėsi, kad lenktynės privilios apie 40 tūkst. žiūrovų, tačiau šlapdriba ir vėjas atbaidė žmones nuo šios šventės. Į varžybas, pasak Zarasų policijos viršininko, susirinko tik apie 14 tūkst. žmonių.

Pareigūnai teigia, kad lenktynės praėjo be didesnių incidentų. Žmonės paisė jų nurodymų ir nevaikščiojo ant Sartų ledo, kuris siekia tik 12 centimetrų storio.

Susirinkę žmonės teigia nesigailintys, jog atvyko į šią šventę. Jie sakė čia važiuojantys pasisemti geros energijos iš gamtos, atsipalaiduoti ir pabendrauti vieni su kitais.

Šventę pradėjo tautodailės mugė ir liaudiškų kapelų koncertas, popiet skriejo ristūnai. Šventės metu renginio svečius kareiviška koše ir karšta arbata vaišinio kariai, sušalti neleido karinės-sportinės varžybos ir laužas.

Ristūnų žirgų lenktynės ant Sartų ežero ledo tapo tradicinėmis 1905 m., 1955 m. jos paskelbtos respublikinėmis. Šiemet žirgų lenktynės „Sartai“ surengtos jau 102-ąjį kartą. Pagal tradicijas šventė organizuojama pirmąjį vasario šeštadienį.