Kokios priežastys tai lemia, ar galėtume 2020 metais Lietuvoje išvysti stipriausius planetos sportininkus, kalbamės su Lietuvos dviračių sporto federacijos viceprezidentu, „Cido“ arenos generaliniu direktoriumi Tomu Inčiku.

– Po 2012 metų Panevėžyje įvykusio Europos treko čempionato buvo garsiai kalbama apie tai, kad čia būtų galima surengti ir pasaulio čempionatą. Kaip jūs manote, kodėl „Cido“ arenoje nesulaukiame pasaulinio lygio varžybų?

– Po Europos pirmenybių pasaulinio lygio varžybos „Cido“ arenoje vyksta jau trečius metus iš eilės. Tai birželio pradžioje įvyksiančios varžybos „Panevėžys 2016“, Tarptautinės dviračių sąjungos (UCI) priskiriamos pirmai kategorijai. Juose dalyvaus apie 14 šalių atstovai. Šiais metais varžybos bus ypatingos tuo, kad jose į Rio de Žaneirą išlydėsime mūsų olimpinę viltį Simoną Krupeckaitę.

„Panevėžys 2016“ varžybų svarbą taip pat parodo ir tai, kad jose dalyvaus du pasižymėję sportininkai iš Didžiosios Britanijos – pasaulio čempionas Markas Cavendishas, ne vieną kartą nugalėjęs „Tour de France“ ir „Giro d'Italia“ etapuose, ir pasaulio treko rekordininkas Clancy Edwardas.

Surengti pasaulio ar Europos čempionatą esame visapusiškai pasiruošę. Pavyzdžiui, nors ir pastatytas prieš aštuonerius metus, trekas yra puikios kokybės, kurią itin vertina čia besitreniruojančios kitų šalių komandos.

Tačiau norint surengti tokio lygio varžybas, didelę reikšmę vaidina vyriausybės lygmens palaikymas. Visų pirma turi būti strateginis planavimas – Europos ir pasaulio čempionatai, net ir jaunimo, turi būti įtraukti į vyriausybės planus. Jaučiame labai stiprų Panevėžio miesto savivaldybės palaikymą surengti dviračių treko pirmenybes. Jeigu treko dviračių sportas būtų labiau įtrauktas į šalies sporto strategiją, atsirastų ir didesnis rėmėjų įsitraukimas. Kartu didėtų ir žiūrovų susidomėjimas. Tai yra sniego gniūžtės didėjimo principas – užtektų stipresnio postūmio ir viskas įsisuktų savaime

– Kokius žingsnius darė Lietuvos dviračių sporto federacija, kad aukščiausio lygio varžybos būtų surengtos Panevėžyje?

– Tiek LDSF, tiek „Cido“ arena nuolat kryptingai dirba šia linkme. Pačiam teko prisidėti prie Europos treko čempionato rengimo prieš ketverius metus. Varžybų organizacija buvo tokia, kad visko matę sportininkai stebėjosi – taip viskas buvo tvarkinga ir įspūdinga, ypač čempionato atidarymo ceremonija.

Ir po čempionato neatitraukiame rankos nuo pasaulinio lygio varžybų pulso. Teko būti Lenkijoje ir Olandijoje vykusiuose Europos čempionatuose, o šį pavasarį – ir Londone vykusiose pasaulio pirmenybėse.

Tokie vizitai svarbūs tiek tarptautinių kontaktų, tiek ir patirties įgijimo prasme. Pasaulio dviračių treko čempionatas – išties įspūdingas renginys. Jis trunka penkias dienas, dalyvauja kone 600 sportininkų. Susirenka dešimtys tūkstančių žiūrovų, jų keliamas triukšmas, įtampa ir laimėjimo šventimai sukuria sunkiai nupasakojamą atmosferą.

Siekiame, kad paties aukščiausio lygio varžybos Panevėžyje įvyktų kaip įmanoma greičiau. Matome galimybes 2020-ais tapti Europos čempionato organizatoriais. Pasikartosiu – tokio varžybos gali įvykti tik su visapusiška aukščiausių valdžios institucijų parama.

– Galbūt stipriausius pasaulio sportininkus gąsdina miesto infrastruktūra?

– Taigi Panevėžyje vyko Europos krepšinio čempionatas! Išties daugelis sportininkams aktualių dalykų, kaip viešbučiai ar maitinimo paslaugas, smarkiai pagerėję. „Cido“ arenoje nuolat treniruojasi įvairių šalių rinktinės – Estijos, Suomijos, Latvijos. Prieš pasaulio pirmenybes Londone pas mus treniravosi Rusijos rinktinė, viena stipriausių planetoje. Žinoma, ir stipriausi Lietuvos sportininkai, įvairaus amžiaus rinktinių nariai taip pat sportuoja čia. Nė vieni neturėjo nusiskundimų dėl sudarytų sąlygų. Jiems viskas patinka, o ypatingai – treko kokybė bei tai, kad net ir šaltuoju metų sezonu arenoje išlaikome aukštą, treniruotėms tinkamą temperatūrą.

– Kiek laiko reikia pasiruošti Europos ar planetos pirmenybėms?

– Galvojame, kad visiškai pasiruošti Europos čempionatui reikėtų dvejų-trejų metų, pasaulio čempionatui galbūt ir kiek ilgiau. Labai tikimės, kad „Cido“ arenoje sėkmingai vykstančios tarptautinės varžybos, puikias treniruočių sąlygas turinti ir gerus rezultatus rodanti jaunoji treko dviratininkų karta ir Simonos Krupeckaitės pasirodymas olimpiadoje atkreips visų dėmesį į šią pasaulyje vis populiarėjančią sporto šaką ir po ketverių metų Panevėžyje įvyks aukščiausio lygio sporto šventė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją