„Apribojimai Rusijos ir Baltarusijos sportininkams ir pareigūnams dalyvauti Olimpinėse žaidynėse ar bet kokiose kitose tarptautinėse varžybose turėtų būti taikomi tol, kol Rusija nutrauks savo karinę agresiją prieš Ukrainą, išves savo pajėgas iš tarptautiniu mastu pripažintų jos teritorijos ribų, užtikrins atskaitomybę už įvykdytus agresijos ir karo nusikaltimus, visiškai atlygins Ukrainai padarytą žalą, o bendradarbiavimas su Rusija ir Baltarusija pagal taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką, vėl taps įmanomas“,– sakoma įvairioms Seimo frakcijoms priklausančių parlamentarų įregistruotame rezoliucijos projekte.

Dokumento autoriai siūlo kreiptis į visų pasaulio šalių parlamentus ir išreikšti savo aiškų ir ryžtingą nepritarimą bet kokiems siūlymams, iniciatyvoms, projektams ir bet kokiems kitiems veiksmams, kurių tikslas – Rusijos ir Baltarusijos sportininkams ir pareigūnams leisti dalyvauti Olimpinėse žaidynėse ar bet kokiose kitose tarptautinėse varžybose, taip pat ir su neutralia vėliava.

Anot rezoliucijos projekto, toks draudimas turi tapti sudedamąja demokratinio pasaulio taikoma Rusijos ir Baltarusijos režimų pasmerkimo, izoliacijos ir jiems taikomų ribojančių priemonių dalimi.
Siūlymus Rusijos ir Baltarusijos sportininkams leisti dalyvauti Olimpinėse žaidynėse ar kitose tarptautinėse varžybose su neutralia vėliava rezoliucijos projekto autoriai laiko „nei moraliai, nei teisiškai nepriimtinais“.

„Tai suteiktų karo nusikaltimus Ukrainoje vykdančios šalies atstovams esminį ir nesportinį pranašumą tuo metu, kai Rusijos ir jai talkininkaujančios Baltarusijos nusikalstamais veiksmais terorizuojamos Ukrainos sportininkai priversti ginti Tėvynę mūšio lauke, neturi galimybės tinkamai pasirengti arba atstovauti savo šaliai varžybose ar net žūsta gindami savo laisvę, o dauguma Ukrainos sporto bazių sugriautos Rusijos pajėgų“,– pažymima dokumento projekte.

Jame reiškiamas įsitikinimas, kad Rusijos ar Baltarusijos sportininkų pergalės, net pasiektos su neutralia vėliava, bus naudojamos jų valstybėms vadovaujančių nusikalstamų režimų karo ir neapykantos propagandai ir kaip „įrodymas“, kad jokios realios sankcijos nėra taikomos, kad tarptautinė situacija neva normalizuojasi.

„Rusija ir Baltarusija savo sportininkų dalyvavimą ir pergales visose tarptautinėse varžybose naudoja propagandiniais savo režimų legitimizavimo tikslais“,– teigiama rezoliucijos projekte.
Anot dokumento, „neišprovokuotas ir nepateisinamas Rusijos karas prieš Ukrainą, prie kurio prisideda ir Baltarusijos režimas, yra pasibjaurėtinas ir šiurkščiai pažeidžia tarptautinius įsipareigojimus taikai, žmogaus teisėms ir laisvėms, kurie yra ir tarptautinio sporto pagrindas“.

Įregistruotame rezoliucijos projekte atkreipiamas dėmesys į tai, kad Ukrainos gynėjų gretose nuo pirmų karo dienų kovoja daug profesionalių Ukrainos sportininkų, taip pat ir Ukrainos olimpinės rinktinės narių.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) Vykdomoji valdyba 2022 m. vasario 28 d. savo pareiškime rekomendavo tarptautinėms sporto federacijoms ir sporto renginių organizatoriams nekviesti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų ir neleisti jiems dalyvauti tarptautinėse varžybose.

Seimo rezoliucijos projekto autoriai ragina be jokių išlygų ar papildomų interpretacijų pritaikyti šias rekomendacijas ir Olimpinėms žaidynėms.

Seimo rezoliucijos projektą „Dėl Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos sportininkų dalyvavimo olimpinėse žaidynėse ir kitose tarptautinėse varžybose uždraudimo“ įregistravo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Seimo nariai Tomas Vytautas Raskevičius, Orinta Leiputė, Stasys Šedbaras, Linas Jonauskas, Virgilijus Alekna, Viktoras Pranckietis, Jonas Jarutis, Giedrius Surplys, Ligita Girskienė, Sergejus Jovaiša, Aušrinė Armonaitė, Kęstutis Mažeika, Vytautas Kernagis, Eugenijus Gentvilas, Mindaugas Lingė, Kazys Starkevičius, Laurynas Kasčiūnas, Valdas Rakutis, Algirdas Sysas ir kiti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją