Į vieną uždariausių pasaulio valstybių vyko Europos fudokan karatė-do instruktorių rinktinė kartu su Lietuvos atstovu, 2015 metų Europos čempionu, Vilniaus „Karatė akademijos“ vadovu Ryčiu Bublevičiumi.

Tarptautinio renginio metu 512 km į Vakarus nuo Teherano nutolusioje Kurdistano provincijos sostinėje Senendedže, vyko fudokan stiliaus įkūrėjo prof. dr. Ilija Jorga (Serbija) seminaras ir Irano karatė-do čempionatas. Europos fudokan karatė-do ekspertų rinktinė, kurią sudarė 13 atstovų iš Lietuvos, Lenkijos, Šveicarijos, Italijos, Rumunijos, Serbijos ir Armėnijos supažindino vietinę karatė bendruomenę su fudokan karatė-do kovos menu, buvo pateiktas teisėjavimo ir dalyvavimo varžybose taisyklėmis pavyzdys, pristatytos konkrečios rungtys, kuriose vykdoma sportininkų atranka organizuojamuose WFF Europos ir pasaulio čempionatuose.

Nepaisant to, kad apie 40 proc. Irano karatė bendruomenės sudaro moterys, Islamo respublikos griežtos religinės taisyklės draudžia vyrams stebėti moterų treniruotes ar varžybas ir jose dalyvauti arba teisėjauti. Europos fudokan instruktorės turėjo visiškai prisitaikyti prie iraniečių papročių rodytis viešumoje, treniruotis ir dalyvauti varžybose su skaromis denginčiomis galvos plaukus.

„Kelionė į Iraną vyko po Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimo įtraukti sportinę karatė į 2020 metų Tokijo žaidynių programą. Nors karatė yra vienas populiariausių pasaulyje kovos menų, sportinė karatė sudaro tik 20 proc. visos karatė bendruomenės. Būtu netikslu teigti, kad tai leis pademonstruoti tikrą karatė meistriškumą, Bu-Do (kovos kelio) tradicijas ir filosofiją, o ne spyrio ir smūgio sportą. Dabartinis teisėjavimas olimpiniame bokso ringe ir ne tik kelia labai daug diskusijų jau dabar, o kur dar žiūrimumas ir patrauklumas žiūrovams?“, – retoriškai klausė 6-o Dan laipsnio meistras Rytis Bublevičius.

Europos fudokan instruktoriai pritaria, kad netolimoje ateityje WFF varžybose galima bus vis dažniau matyti Irano karatė rinktinę. Jau dabar apie 2 mln. asmenų priklauso šalies karatė federacijai. Verta pabrėžti, kad pačios varžybos, kaip ir pati pergalė prieš oponentą, nėra galutinis tikslas. Kovos mene tikslas yra savęs lavinimas, pažinimas ir ugdymas.

„Spalio 8-9 dienomis Vilniuje lankysis garsus 8-o Dan laipsnio karatė meistras iš Belgijos Hubertas Laenenas, kuris demonstruos dar tik pirmus žingsnius Europoje žengiančios koryu karatė jutsu (senovinės karatė meno) subtilybes. Būtent senovinė koryu karatė jutsu forma tikrai nebuvo ir nėra orientuota į sportinį rezultatą, jos pagrindinis tikslas yra reali kova. Taigi visus susidomėjusius kviečiame į Vilniaus Karatė akademiją“, — teigia R. Bublevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)