Lietuvos dziudo federacija tuomet žengė vos pirmus žingsnius, buvo finansiškai silpna, tad Aldas Baranauskas, kaip 1992 metų Lietuvos suaugusiųjų čempionato nugalėtojas, Lietuvos atstovavimui Europos čempionate investavo savo santaupas.

Į Jeruzalę A. Baranauskas vyko vienas – treneris negavo vizos, o gydytojo kelionei lėšų nebuvo.

„Vienos kovos metu Aldui padėjo Izraelio medikas, talkino Austrijos ir kitų šalių delegacijos“, - kelių dešimčių metų senumo įvykius prisimena Aldo brolis Nauris.

„Asmeniškai pažinojau ir treniravausi su Aldu. Jis buvo tikra žvaigždė ir įkvėpimas šimtams jaunų sportininkų, be to buvo puikus komandos narys, draugiškas, niekada neskriausdavo silpnesnių, padėdavo patarimais. O Aldo tėvelis man į ligoninę nešė riešutus, kai buvau susilaužęs kaklo slankstelį. Sunkūs buvo laikai, sunku buvo jaunam žmogui atrasti save besikeičiančioje santvarkoje, tačiau niekas negali nuneigti Aldo žmogiškųjų ir sportininko savybių“, - gerų žodžiu A. Baranauską mini DELFI direktorius Darius Gudačiauskas.

N. Baranausko teigimu, kitų šalių atstovai iš pradžių nesuprato, kaip šaliai gali atstovauti sportininkas be jokios palydos, tačiau jau po pirmos kovos, kurią A. Baranauskas laimėjo per kelias sekundes, pasikeitė Europos čempionato teisėjų ir dalyvių požiūris. Nuo tada apie alytiškį imta kalbėti ne su pašaipa, o su pagarba.

Ypatinga kova Jeruzalėje vyko su dabar garsiu Suomijos kovotoju, pasaulio taurės medalininku Timo Peltola, įsimintina kovas buvo ir su Olandijos atstovu, vėliau Europos suaugusiųjų čempionu, pasaulio taurės nugalėtoju ir prizininku tapusiu Benu Sonnemansu.

A. Baranausko žygį Europos jaunimo pirmenybėse įamžino ir į Lietuvą atsiuntė Izraelio televizija. Šiandien šiuos kadrus jau galima surasti internete, taip pat ir kovą dėl 1992-ų aukso, kurioje A. Baranauskas nugalėjo Ghislainą Lemaire`ą iš Prancūzijos, apie kurį vėliau dziudo pasaulis sužinojo, kaip apie Europos, pasaulio suaugusiųjų čempionatų prizininką.

Nedaug trūko, kad trispalvė 1992-ais pirmą kartą būtų suplazdėjusi ir pasaulio čempionate Argentinoje, tačiau dėl Lietuvos sporto funkcionierių kaltės vizos A. Baranauskas negavo laiku.

A. Baranauskui per neilgą sportininko karjerą pavyko įrodyti kovotojo talentą.

„Užsienyje iš 80 dvikovų A. Baranauskas laimėjo 78, iš kurių du trečdalius – pirma laiko“, - prisimena pirmas kovotojo treneris Zenius Vencevičius.

Šalia auksinio Europos U-21 trofėjaus – kitų tarptautinių turnyrų medaliai, taurės ir, žinoma, juodasis diržas, dziudo tarptautinės klasės sporto meistro (5 danas) įrodymas.

Pirmą kartą rengiamas tarptautinis A. Baranausko (1972-2013) atminimo dziudo komandų turnyras „Aldo dziudo“ rugpjūčio paskutinį savaitgalį į Alytų sukvies U-21 amžiaus kovotojus iš Austrijos, Baltarusijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos ir Ukrainos.

Tarptautinio dziudo komandų turnyro programa:

Rugpjūčio 27 d., trečiadienis

iki 18.00 val. - komandų atvykimas;
18.00 val. - sportininkų svėrimas;
19.00 val. - vadovų, trenerių, teisėjų pasitarimas.

Rugpjūčio 28 d., ketvirtadienis. Pagrindinė turnyro diena

12.00 val. - tarptautinio dziudo komandų turnyro atidarymas;

(Programoje - specialus breiko šokių grupės „Banzai“ projektas „Kimono Dance“, turnyro „Aldo dziudo“ muzikos himno premjera (muzikos autorius – Andrius Abromavičius, žodžiai – Stasio Baranausko), vokalistė Rimutė Vaickelionytė, pasaulio RC akrobatinių aviamodelių uždarų patalpų vicečempiono Donato Paužuolio pasirodymas. Renginio vedėjas – Liudas Ramanauskas).

12.30 val. - turnyro pradžia;
16.00 val. - finalo kovos;
16.30 val. - turnyro uždarymas.

Apdovanojimai.

Varžybos vyks Alytaus sporto ir rekreacijos centre, Naujoji g. 52.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)