Vienas jų, dabar 75-ių metų amžiaus sulaukęs Algis Mateika.

Tai, kad iš žmonių kylančios iniciatyvos neretai duoda geresnį rezultatą nei valdiškai nuleisti projektai, akivaizdu. Kaip įrodymas galėtų būti Alytaus sniego trasos. Milijoninė investicija Putinų gatvės pabaigoje nepasiteisino. O štai – Putinų gatvės pradžioje, ant tvenkinio ledo be jokios valdiškos pagalbos įrengtos dvi čiuožyklos. Gulbynės čiuožykla – neretai populiaresnė nei milijonus
kainavusi, neseniai bankrutavusi Alytaus slidinėjimo trasa.

Gulbynėje nereikia kurti jokių etatų – sniegą jau daug metų valo Stepas Žėkas. Už dešimtmetį trunkantį darbą vyras neprašo jokio atlygio ir net nemano yra vertas kalbėti į kamerą - mieliau vėl imasi specialaus įrenginio, kad kiti galėtų mėgautis žiemos pramogomis.

Ant Gulbynės ežerėlio ledo ne tik sukami piruetai, tačiau ir žaidžiamas o ledo ritulys. Alytuje vyrai ne tik mėgaujasi savo sportu - buria ir komandą, kuri galėtų varžytis su kitų miestų bendraminčiais.

Entuziastai be valdžios pagalbos rado reikiamą įrangą Skandinavijoje ir žada ją parsigabenti į Dzūkiją. Tiesa, jeigu dovanoti aikštelės „bortai“ bus pastatyti ant tvenkinio ledo, kitam sezonui jų gali tiesiog nebelikti.

Profesionaliai ledo ritulio aikštelei reiktų žemės lopinėlio, ant kurio patys entuziastai kasmet išsilietų ledą. Pagalbos dėl žemės plotelio ledo ritulio mėgėjai tikisi iš Alytaus miesto mero.

Beje, Alytuje planų statyti standartus atitinkančią aikštelę būta ir anksčiau. Buvo tvykęs ir iš Alytaus krašto kilęs legendinis ledo ritulininkas Dainius Zubrus, tačiau svajoms nebuvo lemta tapti realybe.

Kol profesionali ledo ritulio aikštelė lieka svajonėse, besikurianti Alytaus ledo ritulio komanda, pasitreniravusi ant Gulbynės, artimiausią savaitgalį išriedės ant Dailidės ledo, ant kurio ji rungtyniaudavo iki tol, kol kiekvienais metais įsirengiamos aikštelės vietą užėmė „valdiška“ čiuožykla. Į komandą šią žiemą besiburiantys ritulininkai dar anksčiau treniruodavosi ant pirmo Alytaus „Dailidkos“.

Pačiūžų neužmiršta ir šiandien rungtyniauja Leonas Karpalavičius, taip pat ne vieną dešimtmetį rankose lazdą laikantis Alfonsas Stasiukynas, Večeslavas Markovas, Svajūnas Rukšėnas, Genadijus Zabalujevas ir jaunesnieji jų kolegos – Mantas Kasperavičius, Povilas Ruseckas, Kristijonas Stadulis, Dominykas Šiumbrys, Linas Uscila, Šarūnas Vaičiulis ir kiti.