Leidinio „New York Times“ informacija, iš trijų K. Valijevos dopingo testo mėginyje atrastų medžiagų dvi yra leidžiamos, o viena – uždrausta. Pastaroji, kaip jau paaiškėjo anksčiau yra trimetazidinas, draudžiamas tiek varžybų, tiek treniruočių procese.

Antradienį Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) pareigūnas atskleidė versiją, kaip į K. Valijevos organizmą galėjo patekti dopingas. Būtent ją 15-metė pateikė Tarptautinio sporto arbitražo teismo (CAS) posėdyje.

Anot jos, vaistai nuo širdies problemų buvo pavartoti netyčia, dalinantis ta pačia vandens stikline su savo seneliu, paprastai vežiojančiu savo anūkę į treniruotes.

Vaizdo skambučiu K. Valijevos senelis paaiškino Rusijos antidopingo agentūrai (RUSADA), kad vartoja trimetazidiną, kad išvengtų širdies smūgio.

Čiuožėjos mama patvirtino, kad Kamila vartoja medžiagą hipokseną, reguliuojančią širdies ritmą. Po testo analizės paaiškėjo, kad mėginyje yra ir L-Karnitino, medžiagos nuo kraujotakos sutrikimų.

Visų trijų minėtų medžiagų kombinacija „gali prisidėti prie ištvermės didinimo, nuovargio mažinimo ir efektyvaus deguonies pasisavinimo gerinimo“. Taip komentavo JAV Antidopingo agentūros (USADA) vadovas Travisas Tygartas.

Dopingo ekspertas ir farmakologas Fritzas Sorgelis „senelio“ versiją laiko bandymu išsisukti. Jo nuomone, teigiamam dopingo testo rezultatui užfiksuoti „neužtektų ant stiklinės krašto buvusių ir į organizmą patekusių seilių“.

K. Valijevos dopingo testo rezultatas, paimtas praėjusių metų gruodžio 25-ą dieną per Rusijos dailiojo čiuožimo čempionatą, gulėjo Stokholmo laboratorijoje, kur buvo ištirtas tik vasario 8-ą dieną, praėjus dienai po Rusijos olimpinio komiteto (ROC) atstovų pergalės komandinėse dailiojo čiuožimo varžybose. Būtent ten tautiečiams auksą garantavo įspūdingas K. Valijevos pasirodymas.

K. Valijevai vis dėlto buvo leista startuoti moterų dailiojo čiuožimo varžybose antradienį, kur ji po trumposios programos yra lyderė. Jai arbitrai skyrė net 82,16 balo.

Rezultatai (Top-5) po trumposios programos (vieta, čiuožėja, šalis, balai):

1.Kamila ValijevaROK82.16
2.Anna ŠčerbakovaROK80.20
3.Kaori SakamotoJaponija79.84
4.Aleksandra TrusovaROK74.60
5.Wakaba HiguchiJaponija73.51


Į vasario 17 dieną vyksiančią laisvąją programą kartu su K. Valijeva pateko 25-ios čiuožėjos.

IOC (Tarptautinis olimpinis komitetas) iš anksto paskelbė neskubėsiantis išdalinti medalių, jei vieną jų pelnys K. Valijeva. Galutinių sprendimų rusės dopingo byloje bus laukiama ir prieš patvirtinant praėjusią savaitę įvykusių komandų varžybų rezultatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)