Viskas prasidėjo nuo 99-erių brito užsibrėžto tikslo – savotiškai sportuoti, įkvėpti žmones ir rinkti simbolinę labdarą NHS organizacijai, pinigus paskirstančiai britų ligoninėms.

T. Moore'as iki balandžio 30-osios pažadėjo su vaikštyne po savo sodą apsukti 100 ratų ir tikėjosi, kad žmonės suaukos bent jau 1 tūkst. svarų sterlingų.

Visgi ši iniciatyvą sulaukė itin didžiulio visuomenės, žiniasklaidos bei kariuomenės susidomėjimo ir palaikymo – nelengva patikėti, bet į T. Moore'o sąskaitą iki balandžio16-osios suplaukė 12 milijonų svarų sterlingų, kurie iš karto buvo paaukoti.

Buvęs kariškis susprendė nesustoti. Kandagi savo pirminį planą – 100 ratų su vaikštyne, jis įvykdė dviem savaitėmis anksčiau nei planuota, anglas išsikėlė tikslą iki savo 100-ojo gimtadienio (balandžio 30-osios) apsukti dar 100 ratų ir tai sėkmingai daro.


„Aš esu apsuptas daugybės puikių žmonių, o tai man padeda verstis puikiai. Aš manau, jūs taip pat jaučiatės gerai“, – paklaustas, ar misijai įgyvendinti užteks jėgų, šypsojosi T. Moore'as.

Toks veterano entuziazmas britus motyvavo dar labiau – iki šios dienos T. Moore'as jau yra surinkęs... 29 mln. svarų sterlingų, kurie visi keliauja NHS organizacijai.

T. Moore'o adresu laiškai plūsta iš viso pasaulio. Sunkiu laikotarpiu žmonėms jis tapo užsispyrimo ir gėrio simboliu. Ne vienas po sunkių traumų atsigaunantis sportininkas tvirtina, kad būtent T. Moore'as motyvuoja kuo greičiau kilti iš lovos ir žengti žingsnius, kad ir kokie nelengvi jie būtų.

„T. Moore'as – mūsų herojus. Sveikiname su 100-uoju gimtadieniu“, – viešą laišką iš anksto T. Moore'ui jau išsiuntė ir NHS atstovybė, sveikinimai T. Moore'ui iškabinti ant įvairių pastatų Didžiosios Britanijos miestų gatvėse.

Maža to, T. Moore'as ėmė garsėti dar ir kitu būdu – muzikiniame pasaulyje. Praėjusį penktadienį BBC informavo, kad 99-erių veterano, atlikėjo Michaelo Ballo ir pritariančio choro iš naujo įrašyta daina „You'll Never Walk Alone“ (liet. Tu niekada nevaikščiosi vienas) kaip raketa šovė į populiariausių britų dainų singlų viršūnę.

Per trumpą laiką singlas buvo parduotas 82 tūkst. kartų, visi pinigai vėlgi nukeliavo remti ligoninėms.

„You'll Never Walk Alone“ – „Liverpool“ futbolo klubo ir dar kelių komandų himnu laikoma daina, kurią dar 1963-aisiais išpopuliarinta grupės „Gerry and the Pacemakers“. Apskritai ši daina yra žino nuo karo meto laikų – 1945-aisiais ji nuskambėjo miuzikle „Carousel“.

„Mano anūkai negali patikėti, kad aš esu topų viršūnėje, – šypsosi T. Moore'as. – Dėkoju žmonėms, įsigijusiems šį singlą – visi supranta, dėl kokio tikslo mes tai darome ir aš esu labai dėkingas už jūsų paramą. Tai tik dar kartą patvirtina tiesą, kad tu niekada nevaikščiosi vienas.“


T. Moore'as taps pirmuoju 100-mečiu, pasiekusių britų „topų“ viršūnę. Ankstesnis rekordas nuo 2009-ųjų priklausė Tomui Jonesui, kuriam tuomet buvo 68.

Seras T. Jonesas pasveikino naująjį rekordininką. „Kapitone Moorai, nuo vieno Tomo kitam: sveikinu „sumušus“ mano rekordą. Man didžiulė garbė užleisti pirmąją vietą žmogui, darančiam tokius žygdarbius kaip jūs.“

Padėti labdaros organizacijai NHS T. Moore'as nusprendė koronaviruso pandemijos akivaizdoje, tačiau taip pat norėdamas atsidėkoti už jam anksčiau medikų suteiktą pagalbą. Buvęs karys, padedamas medikų, įveikė vėžį, jam neseniai buvo lūžęs klubas. NHS savanoriams jis dėkoja ir už pagalbą rūpinantis žmona Pamela, kuri mirė 2016-aisiais.

Tarp paaukojusiųjų pinigus T. Moore'o projektui yra ir karališkosios britų šeimos nariai. Pranešama, kad tam tikrą sumą pinigų skyrė princas Williamas.

Padėkos už atliktus darbus laišką T. Moore'ui šią savaitę išsiuntė Didžiosios Britanijos karališkasis paštas.

Tomo Moore'o jaunystės portretas

T. Moore'as karo metais didžiąją tarnybos laiko dalį praleido Azijoje. Jam yra įteiktas ne vienas apdovanojimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)