Skirtingai nei kitų sporto šakų 18-mečiai atletai, žengiantys pirmuosius žingsnius profesionaliame sporte, sukaktį švenčianti A. Zagitova jau gali pasigirti iškovojusi visus įmanomus šiuolaikinio dailiojo čiuožimo titulus.

Rusės kraityje yra Europos ir pasaulio čempionatų bei olimpinių žaidynių aukso medaliai.

Šlovės ji sulaukė būdama vos 15 metų amžiaus, kai sensacingai laimėjo priešolimpinį Europos čempionatą. Debiutuodama suaugusiųjų varžybose ji įveikė kitą Rusijos žvaigždę ir vėliau pagrindine konkurente įvardijamą Jevgeniją Medvedevą.

Nepaprastai talentinga mergina, pademonstravusi techniškai neįtikėtinai sudėtingą programą, savo žvaigždei leido dar ryškiau šviesti 2018 metų olimpinėse žaidynėse. Pjongčange čiuožėja kone be mažiausių klaidų atliko savo programą ir laimėjo auksą.

Po metų savo trofėjų kolekciją ji papildė 2019 metų pasaulio čempionės titulu, nušluodama nuo savo kelio visas varžoves, įskaitant J. Medvedevą.

Finansiškai pelninga A. Zagitovos karjera prasidėjo už ledo arenos ribų. Grožio industriją pavergusi rusė tapo japonų makiažo ir odos priežiūros kompanijos „Shiseido“ veidu.

Ji taip pat pasirašė pelningas reklamos sutartis su sportinės aprangos ir avalynės milžine „Puma“.

2019 metais A. Zagitova žurnalo „Glamour“ buvo paskelbta Rusijos metų sportininke, o prestižinis žurnalas „Forbes“ įtraukė ją į daugiausiai uždirbančių sportininkų sąrašą. Per metus rusės piniginė pasunkėja maždaug milijonu JAV dolerių.

Kažkuo A. Zagitova primena Lietuvos plaukimo žvaigždę Rūtą Meilutytę, kuri didžiausią savo pergalę – Londono olimpiados čempionės titulą – iškovojo būdama 15 metų, o vėliau kelis metus skynė aukščiausius apdovanojimus įvairiausio rango varžybose ir gerino pasaulio rekordus.

Tiesa, su netikėtai prislėgusia šlove lietuvė sunkiai tvarkėsi ir tai atskleidė dokumentinėje juostoje „Rūta“, o 2019 metų gegužės 21 dieną baigė plaukikės karjerą.

Praėjusių metų gruodį A. Zagitova paskelbė daranti pertrauką savo sportinėje karjeroje ir susikoncentravo į šou pasirodymus, kurie į tribūnas sutraukia tūkstančius fanų.

Nežinia, ar ji rengiasi atnaujinti savo sportinę karjerą, tačiau laimėjusi viską, kas įmanoma, ji veikiausiai gali rinktis, ką veikti toliau.

Delfi trumpai
Laimėjimai: 2018 metų olimpinė čempionė, 2019 metų pasaulio čempionė, 2018 metų Europos čempionė, 2017-2018 metų „Grand Prix“ varžybų finalo nugalėtoja, 2018 metų Rusijos čempionė.
Volgos totorių dukra 2016-2017 metų jaunimo „Grand Prix“ finale pirmoji istorijoje gavo didesnį nei 200 balų įvertinimą. Ji taip pat pagerino pasaulio rekordą pagal senąją vertinimo sistemą ir keturis kartus gerino rekordus pagal naująją sistemą.
Pasaulio reitinge (2020 kovo 7 diena) A. Zagitova rikiuojasi antra už japonės Rikos Kihiros.

Dailiojo čiuožimo ikona teigė, kad būdama jaunesnė jautriai reagavo į komentarus internete, tačiau dabar išmoko tiesiog juos ignoruoti.

„Niekam nieko nesu skolinga, – sakė ji žurnalui „Cosmopolitan. – Kartais esant prastiems startams „heiterių“ komentarai pasiekdavo mane. Jie vis nori man pasakyti, ką turėčiau daryti“.

Po olimpinio aukso Pjongčange A. Zagitova užėmė tik 5 vietą pasaulio čempionate Italijoje.

„Man buvo gėda nepakartoti gerai varžybose tai, ką taip sėkmingai dariau treniruotėse, – kalbėjo ji. – Kai pirmą savo sezoną suaugusiųjų varžybose laimėjau viską, įskaitant olimpiadą, o tuomet patyriau fiasko pasaulio čempionate, aišku, kad buvau nepaprastai nusivylusi“.

Praėjusių metų gruodį vykusiame „Grand Prix“ finale Turine A. Zagitova liko šešta. Ji praleido Rusijos ir Europos čempionatus, kur sužibėjo taip vadinamas „3A“ – Ana Ščerbakova, Alena Kostornaja ir Aleksandra Trusova.

Dėl atšauktų 2020 metų pasaulio dailiojo čiuožimo pirmenybių A. Zagitova išsaugojo pernai iškovotą planetos čempionės titulą.

Savo paskyroje „Instagram“ ji ramino gerbėjus, kad nesirengia visiškai pasitraukti iš sporto: „Aš vis dar esu Rusijos rinkinės dalis ir galiu atstovauti savo šaliai tarptautinėse varžybose“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)