Stiprinsis senbuviais ir naujokais

Vasarą į Vilnių turėtų sugrįžti trys praėjusio sezono starto sudėties žaidėjai, išnuomoti kitiems klubams: gynėjas Egidijus Vaitkūnas ir saugas Mantas Kuklys, šiuo metu atstovaujantys Prahos „Bohemians 1905“ (Čekija) ekipai, bei Graikijos „Veria“ komandoje rungtyniavęs saugas iš Rusijos Pavelas Komolovas.

Tiesa, neaišku, kiek iš jų užsiliks Lietuvos čempionų gretose, be to, klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius užsiminė apie ketinimus atsisveikinti su keliais dabartinės sudėties futbolininkais. Į jų vietą ruošiamasi pakviesti bent du naujokus.

„Artimiausiu metu nuspręsime, ką daryti su paskolintais žaidėjais. Klausimas, ar jų liks vienas, ar du, ar visi trys. Prie jų dar planuojame pridėti du naujus žaidėjus, o du ar trys išeis iš komandos. Viskas priklausys nuo to, kaip seksis perėjimų rinkoje. Derybos su tam tikrais žaidėjais ir klubais vyksta jau dabar, stebime nemažai futbolininkų. Tam tikri perstumdymai komandoje yra planuojami“, – neslėpė M. Nikoličius.

Dairytis pastiprinimo sostinės klubo vadovus verčia kol kas neblizgantis komandos puolimas. Nors „Žalgiris“ per 13 turų nesuklupo nė karto ir surinkęs 29 taškus pirmauja A lygoje, atrakinti kai kurių varžovų gynybinius užraktus dažnai sekasi sunkiai.

„Bet kam iškiltų problemų susidūrus su labai giliai besiginančiais varžovais. Griauti yra žymiai lengviau nei kurti. Norint įveikti tokią gynybą reikia turėti pakankamai aukšto meistriškumo žaidėjų. Toks buvo M. Kuklys, bet jo mes netekome. Dabar turime Andrezinho, Deividą Šemberą, kuris padeda tokiais momentais, bet, žinoma, reikia, kad visos komandos veiksmai būtų tobulai sustyguoti, o tam reikia laiko. Sutinku, kūrybingumo mums dar stinga“, – pripažino ekipos strategas Marekas Zubas.

Repetuoti norėtų su pajėgesniais varžovais

Pasak trenerio, „Žalgiris“ dar ieško savo idealios sudėties.

„Komandos pasižiūri, kaip kitiems sekasi su mumis žaisti, ir bando kopijuoti pasiteisinusią taktiką. Todėl kartais bandome pateikti netikėtumų priimdami taktinius sprendimus ar rinkdamiesi žaidėjų sudėtį. Vis dar ieškome idealios sudėties, kuriame atmosferą komandoje. Lyginant su praėjusiais metais, pasikeitė pusė žaidėjų, todėl reikia dar nemažai dirbti“, – teigė specialistas iš Lenkijos.

Jei M. Zubui nepavyko per du mėnesius sulipdyti naujos komandos, ar pakaks laiko vasarą sulaukus papildymo pasiruošti kovai Europos taurių turnyrų kvalifikacijoje?

Perėjimų langas Lietuvoje atsidarys birželio 23 dieną, o pasirodymą antrame Čempionų lygos atrankos etape žalgiriečiai pradės liepos viduryje, tad žaidimo stygavimui M. Zubas turės mažiau nei mėnesį.

„Nemanau, kad paskolintų žaidėjų įsiliejimas į komandą būtų labai sudėtingas, o tikrų naujokų labai daug nebus. Šiaip ar taip, klubo biudžetui Čempionų lygos kvalifikacija yra labai svarbi, nes galime sulaukti nemažai pajamų“, – pasirodymo atrankoje reikšmę pabrėžė M. Nikoličius.

Tiesa, nors „Žalgiris“ ir mėgina rungtyniaudamas A lygoje repetuoti savo žaidimą prieš Europos taurių turnyrų atrankos varžybas, bet M. Zubas neslėpė, jog tai daryti – keblu, mat susidūrus su konkurentais iš užsienio vilniečiams turbūt teks susikeisti vaidmenimis.

„Lietuvos čempionate ir Europos turnyruose mes veikiausiai žaisime visiškai kitokia taktika. Tai – problema. Čempionate turime štampuoti pergales, bet Europoje turbūt turėsime rodyti mažiau iniciatyvos. Aišku, dar nežinome, su kokiais varžovais pradėsime atranką. Vis dėlto žaisdami Lietuvoje mes jau galvojame apie Europą, ruošiamės jai“, – kalbėjo treneris, pernai nuvedęs savo komandą iki paskutinio ketvirto UEFA Europos lygos atrankos etapo.

Treniruotėje mušė 11 m baudinius

Vis dėlto šeštadienį „Žalgirio“ futbolininkų pašalinės mintys neturėtų kamuoti, kadangi jie mėgins trečią kartą iš eilės iškelti virš galvų LFF taurę. Renovuotame Utenos stadione prieš žalgiriečius stos Gargždų „Bangos“ komanda.

„Norint tapti dideliu klubu, reikia laimėti trofėjus. Mums labai svarbu trečius metus iš eilės iškovoti LFF taurę, nes Europoje tai retai kam pavyksta. Kelias buvo nelengvas, jau aštuntfinalyje žaidėme su Klaipėdos „Atlantu“, ketvirtfinalyje buvo dvejos sunkios rungtynės su Pakruojo „Kruoja“, paskui – dar du mačai su ambicingais „Trakais“. Finalui jaučiamės gerai pasiruošę, bet naujus savininkus ir sudėtį turinti „Banga“ tikrai bus nusiteikusi labai karingai“, – į laukiantį iššūkį žvelgė M. Nikoličius.

Šiame sezone „Žalgiris“ ir „Banga“ A lygoje susitiko kartą – mačą rezultatu 2:1 laimėjo išvykoje žaidę vilniečiai.

„Puikiai žinome „Bangą“, mums nebus lengva. Bet tam ir sunkiai dirbame, kad laimėtume trofėjus. Tai – pirma iš trijų užduočių, kurią privalome įvykdyti. O varžovų komanda – gerai sukomplektuota, propaguoja kietą, agresyvų žaidimą. Sezono pradžioje „Banga“ buvo viena įdomesnių lygos komandų, demonstravo gerus rezultatus, tik dabar truputį užbuksavo“, – varžovus vertino „Žalgirio“ kapitonas D. Šemberas.

„Daug kas prieš mus aklai ginasi A lygoje, bet „Banga“ nėra iš tų komandų, pastatančių autobusą prieš savo baudos aikštelę. Jie mėgsta palaikyti kamuolį, turi pakankamai gerų žaidėjų. Nemanau, kad finale gargždiškiai tik ginsis, ko gero, jie paruošė mums kažkokių siurprizų“, – oponentus iš savo aikštės pusės išvilioti iš anksto mėgino M. Zubas.

Beje, abu pastaruosius taurės turnyro finalus Vilniaus ekipa laimėjo tik po 11 m baudinių serijų. 2012 metais po nulinėmis lygiosiomis pasibaigusio pagrindinio rungtynių laiko ir pratęsimo mušant nuo 11 m žymos Panevėžio „Ekranas“ buvo įveiktas 3:1. Dar dramatiškiau finalas klostėsi pernai, kuomet prieš „Žalgirį“ stojo „Šiauliai“. Per 90 minučių abi ekipos pasižymėjo po 2 kartus, įvarčiais apsikeitė ir pratęsime, o 11 m baudinių serija baigėsi retai pasitaikančiu rezultatu 8:7.

Tąkart M. Zubui teko net prievarta raginti savo žaidėjus imtis atsakomybės ir mėginti realizuoti baudinį. Neįtikėtinai ilgos serijos žalgiriečiai turbūt dar nepamiršo, nes 11 m baudinius treniravosi mušti ir ketvirtadienio pratybose.

„Žinau, kad žiūrovams tokia finalo atomazga būtų nuostabi, bet man tikrai nesinori dar kartą patirti tiek streso, – prisiminęs pernykštę istoriją, šypsojosi M. Zubas. – Būtų gerai rungtynių baigtį išspręsti per 90 minučių, nes A lygoje žaidžiame kas tris dienas, papildomai varginti žaidėjus visiškai nesinori. Ar šįkart iš anksto pasirinkau žaidėjus, kuriems reikėtų mušti baudinį? Na, penkis kandidatus jau turiu, bet jei vėl reikės mušti septynis ar dešimt kartų, problemų bus.“

Į Uteną „Žalgiris“ iškeliaus jau penktadienį, kad apsiprastų praėjusį rudenį atidarytame Aukštaitijos miesto stadione, ir finalo išvakarėse apsistos vietos viešbutyje. Padėti komandai šeštadienį negalės traumą patyręs puolėjas iš Kipro Kristis Andreou bei diskvalifikuotas saugas Artūras Žulpa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)