Mėgino paralyžiuoti klubo veiklą

Verslininko Vadimo Kastujevo valdyto „Žalgirio“ klubo bankroto administratorių Egidijų Jakubauską atstovaujantis advokatas Erikas Saukalas ketvirtadienį DELFI patvirtino, kad Vilniaus apygardos teismas atmetė ieškovų reikalavimą iki galutinio teismo sprendimo taikyti laikinąsias apsaugos priemones Vilniaus miesto futbolo draugijos (VMFD) „Žalgiris“ atžvilgiu.

Jei teismas būtų nutaręs priešingai, VMFD „Žalgiriui“ būtų tekę skubiai keisti ekipos pavadinimą, atsisakyti prekių ženklo „Žalgiris“ naudojimo reklamos tikslais, uždaryti oficialią klubo interneto svetainę.

E. Jakubausko šią savaitę pateiktame ieškinyje tvirtinama, kad 2009 metais įkurta futbolo draugija neteisėtai naudojasi žymeniu „Žalgiris“. Teismo prašoma įpareigoti VMFD „Žalgirio“ vadovus pakeisti juridinio asmens pavadinimą ir klubo veikloje nebenaudoti prekių ženklo „Žalgiris“. Maža to, bankroto administratorius reikalauja ir 100 tūkst. litų turtinės žalos atlyginimo.

Drabstosi koše, kurios pats privirė

Beveik 3 mln. litų skolų naštos neatlaikiusio FK „Žalgirio“ bankroto procedūros vadeles laikantis E. Jakubauskas DELFI tvirtino į teismą kreipęsis norėdamas apginti klubo kreditorių interesus.

„Mes esame tikro ženklo „Žalgiris“ savininkai, o naujas „Žalgiris“ neatsiklausęs naudoja panašius ženklus. Manome, kad mūsų teisės yra pažeistos“, – sakė E. Jakubauskas.

Tačiau turtinės žalos atlyginimo iš VMFD „Žalgirio“ reikalaujantis bankroto administratorius tą patį prekių ženklą prieš sezono pradžią lengva ranka patikėjo ilgametėmis tradicijomis pasigirti negalinčiai Vilniaus komandai REO už ačiū. Su antrame šalies futbolo divizione – I lygoje – rungtyniaujančia ekipa buvo sudaryta licencinė panaudos sutartis, pagal kurią REO leista metus nemokamai naudotis prekių ženklu „Žalgiris“.

VMFD „Žalgirio“ vadovybės apmaudui, Seimo nario Aleksandro Sacharuko prieš keletą metų įkurtam klubui garsusis vardas atiteko be konkurso. Tuo tarpu A lygos bronzos medalius pernai laimėjusi ekipa, klubo vykdančiosios direktorės Vilmos Venslovaitienės teigimu, už šį prekių ženklą būtų nepagailėjusi pinigų.

Sprendimas leisti REO komandai nemokamai naudotis „Žalgirio“ vardu suglumino ir kai kuriuos bankrutuojančio klubo kreditorius. Žaidėjų ir trenerių, kuriems V. Kastujevo valdytas
„Žalgiris“ liko skolingas apie 1 mln. litų, interesus atstovaujantis buvęs futbolininkas Igoris Morinas kovą kreipėsi į tą patį Vilniaus apygardos teismą, reikalaudamas panaikinti sutartį su REO dėl prekių ženklo „Žalgiris“ naudojimo. Teismas šios bylos dar nėra išnagrinėjęs.

„Nesuprantame, kodėl ženklas išnuomotas REO komandai už dyką. Juk natūralu, kad už viską reikia susimokėti. To padaryta nebuvo, todėl ir pareiškėme savo pretenziją“, – DELFI aiškino I. Morinas.

Tiesa, nors REO ir buvo patikėta teisė naudotis „Žalgirio“ vardu, to daryti neleidžia Lietuvos futbolo federacija (LFF), kurios nuostatai draudžia šalies čempionatuose žaisti dviems komandos su vienodais pavadinimais. Dėl to REO futbolininkams I lygoje tenka rungtyniauti istorines „Žalgirio“ klubo emblemas užklijavus lipnia juosta.

Įžvelgia neafišuojamų interesų uodegą

Netikėtas dosnumas REO komandai – ne vienintelis bankroto administratoriaus sprendimas, sukėlęs FK „Žalgirio“ kreditorių pasipiktinimą.

„Nežinau, kaip pavadinti tai, ką daro bankroto administratorius. Mes, eiliniai kreditoriai, jam esame nulis“, – DELFI skundėsi praeityje odinį kamuolį gainiojęs, o dabar jauną kartą treniruojantis Gediminas Kontautas.

Iki legendinės komandos finansų krizės „Žalgirio“ vadybininku dirbusiam buvusiam futbolininkui abejonių sukėlė klubo treniruočių bazės aikštėje Antakalnyje sportuojantys futbolo mokyklos „Žalgiris-Griunvaldas“ auklėtiniai.

Šiai mokyklai naudotis FK „Žalgiriui“ tebepriklausančia aikšte E. Jakubauskas taip pat leido nemokamai. Tuo tarpu kitoje – „Žalgiriečio“ – sostinės futbolo akademijoje dirbantis G. Kontautas savo vaikų grupės atvesti į buvusio darbdavio aikštę negali.

„Jau rašiau kelis raštus, prašiau pateikti dokumentus, paaiškinti, kaip nuomojama aikštė. Bet mano klausimai bankroto administratoriui nubėgo kaip vanduo nuo žąsies – jis net nesiteikė atsakyti. Pamaniau: gerai, jeigu jau visiems galima, nusiųsiu ir aš ten savo vaikus. Tačiau man to padaryti neleido. Taip ir neaišku, kodėl vieniems galima, o kitiems – ne.

Man kyla įvairių minčių, kas čia vyksta. Įžvelgiu tam tikrus gilesnius interesus. „Žalgirio“ turto dar yra, bet bankroto administratorius su savo parankiniais daro, ką nori. Prekės ženklas išnuomotas nemokamai, aikštė atiduota už garbės žodį. Kažkas iš to pelnosi, bet tik ne tie, kuriems klubas liko skolingas“, – savo nuoskaudas dėstė G. Kontautas.

Bankrutuojantis klubas... remia vaikų futbolą

E. Jakubauskas nuo metamų priekaištų ginasi tvirtindamas, kad FK „Žalgirio“ bankroto laivas vairuojamas nepažeidžiant teisės aktų. Anot bankroto administratoriaus, „Žalgirio“ vardą išsinuomavusi REO komanda FK „Žalgirio“ kreditoriams daro paslaugą.

„Jei ženklo niekas nenaudoja, apie jį visi pamiršta. O jei jis būna apyvartoje, jo vertė kyla. REO atstovai pasakė, kad pinigų neturi, bet gali populiarinti ženklą. Tai jau yra šis tas.
Be to, negalima sakyti, kad jiems tiesiog atidaviau tą ženklą. Kreditorių komitetas sutiko leisti jį naudoti nemokamai tam tikrą laiką.

Konkurso skelbti neprivalėjau – įstatymas to nenumato, nes dėl visko sprendžia kreditorių komitetas ir bankroto administratorius. O VMFD „Žalgirio“ atstovai į mane laiku nesikreipė. Visą šią istoriją jie kuo puikiausiai žinojo, todėl juk galėjo ateiti ir pasakyti, kad nori naudotis ženklu. Kantriai laukiau, kada jie ateis, bet jie pavėlavo pusantrų metų“, – tikino E. Jakubauskas.

Tuo tarpu nemokamai įsileisdamas futbolo mokyklą į savo treniruočių aikštę, bankrutuojantis klubas, E. Jakubausko žodžiais, remia vaikų sportą.

„Man tie vaikai netrukdo. Reikia juos gi paremti. Negalima galvoti vien apie pinigus, juk nerinksi pinigų iš vaikų. Kodėl aikšte negali naudotis „Žalgiriečio“ akademijos auklėtiniai? Tokį prašymą gavau neseniai, svarstysime jį. Bet „Žalgirio-Griunvaldo“ mokykla buvo sudariusi sutartį su FK „Žalgiriu“, todėl ji turi pirmenybę“, – aiškino bankroto administratorius.

Jaučiasi šmeižiami

Teises į prekių ženklą „Žalgiris“ to paties pavadinimo bankrutuojantis klubas turėtų valdyti dar devynerius metus. 2010-ų pabaigoje į Valstybinį patentų biurą kreipėsi ir VMFD „Žalgiris“, pateikęs paraišką įregistruoti prekių ženklą „Žalgiris FD“.

Teismą E. Jakubauskas sieks įtikinti, kad minėti prekių ženklai yra neteisėtai panašūs. VMFD „Žalgirio“ vadovai su šiais kaltinimais kategoriškai nesutinka.

„VMFD „Žalgiris“ ženklas naudojamas laikantis visų taisyklių, todėl, pasikartojus tikrovės neatitinkančios informacijos paskleidimui, patys kreipsimės į teismą. Tokį žingsnį verčia žengti viešojoje erdvėje žeminama mūsų sirgalių, futbolininkų, trenerių, kitų darbuotojų, bendraminčių garbė ir orumas, menkinamas rėmėjų ir partnerių indėlis“, – teigė V. Venslovaitienė.

Primename, kad FK „Žalgiris“ į finansinę duobę įkrito 2008 metų birželį, kai Maskvoje buvo sulaikytas klubo savininkas V. Kastujevas. Verslininkui Rusijos teisėsauga pateikė įtarimus turto prievartavimu.

Nuo tada „Žalgiris“ buvo paliktas likimo valiai. Klubo kasa ištuštėjo, komandos nariai ėmė nesulaukti atlyginimų, augo klubo įsiskolinimai už stadiono nuomą, apsaugos ir kitas paslaugas.

2009 metų pradžioje neapsikentę komandos nariai ir garsiausios šalies futbolo ekipos aistruoliai įkūrė Vilniaus miesto futbolo draugiją „Žalgiris“, į kurią vėliau persikėlė iš klubo per finansinę sausrą neišsilakstę žaidėjai ir personalas. Išimties tvarka naujajam „Žalgiriui“ LFF suteikė teisę žaisti I lygoje, o kitais metais sostinės komanda pakilo į A lygą ir laimėjo pirmenybių bronzos medalius.

Tuo tarpu be komandos likusiam V. Kastujevo „Žalgiriui“ 2010-ų vasarį pradėta bankroto procedūra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją