„Lech“ sirgaliai išsiskiria net Lenkijoje

Penktadienį ištraukti kito Europos lygos kvalifikacijos etapo burtai „Žalgirio“ ir „Lech“ ekipas suvedė į vieną porą.

Tiesa, abiem komandoms dar reikia įveikti dabartinius savo varžovus: žalgiriečiai po pirmo susitikimo namuose 2:0 pirmauja prieš Jerevano „Piunik“ (Armėnija) ekipą, o „Lech“ klubas po dvikovos svečiuose 3:1 yra priekyje prieš Espo „Honka“ (Suomija) vienuolikę.

Pirmasis mačas tarp „Žalgirio“ ir „Lech“ vyktų rugpjūčio 1 dieną Vilniuje, o atsakomasis – rugpjūčio 8-ąją Poznanėje.

Jei favoritai kitą savaitę išlaikys turimą persvarą, „Lech“ viešnagė Vilniuje sukels rimtą galvos skausmą ir šeimininkams, ir teisėsaugai, ir pačiam Poznanės klubui.

Net tarp neramumais išgarsėjusių Lenkijos komandų sirgalių „Lech“ palaikantys futbolo chuliganai išsiskiria tiek skaitlingumu, tiek agresyvumu.

„Vertinant sirgalių skaičių, „Lech“ Lenkijoje neturi lygių, į išvykas jų važiuoja daugiau nei bet kurios kitos komandos fanų. Ar Vilniuje vėl galima tikėtis lenkų riaušių? Bijau, kad taip“, – DELFI sakė ilgametis „Žalgirio“ aistruolis Ingvaras Butautas, puikiai pažįstantis kone visų Europos klubų fanų grupuotes.

Lietuvos stadionus siaubė ne kartą

Neramumų Lietuvoje Lenkijos klubų ir rinktinės sirgaliai yra sukėlę ne kartą, o labiausiai „pasižymėjo“ per 2007 metų Intertoto taurės dvikovą tarp Vilniaus „Vėtros“ ir Varšuvos „Legia“ komandų.

Tuomet rungtynės buvo nutrauktos dėl į aikštę įsiveržusios minios agresyvių lenkų chuliganų, susirėmusių su policijos pajėgomis – pareigūnams teko panaudoti ašarines dujas ir gumines kulkas, o po užsitęsusių neramumų stadioną niokojanti gauja buvo išvaikyta tik raitosios policijos.

Dėl tokio sirgalių, kurių į Vilnių buvo sugužėję net pustrečio tūkstančio, elgesio „Legia“ buvo išmesta iš turnyro ir turėjo padengti visus pridarytus nuostolius.

Futbolo chuliganai iš Lenkijos yra nusiaubę ir Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadioną. 2011 metais draugiškų rungtynių tarp Lietuvos ir Lenkijos rinktinių metu fakelų, kėdžių nuolaužų ir akmenų krušą iš tribūnų paleidusius lenkus taip pat teko tramdyti riaušių malšinimo pareigūnams.

Darbo turėjo ir Šiaulių policija. 2010 metais į Europos lygos mačą tarp „Šiaulių“ ir Krokuvos „Wisla“ svečių aistruoliai „palaikyti“ savo komandos atvyko apsiginklavę kardais, durklais ir peiliais. Tiesa, suvaldyti maždaug 400 „Wisla“ sirgalių pavyko, ir rungtynių metu didesnių incidentų nekilo. Tačiau prieš jų pradžią dėl chuliganizmo ir viešosios tvarkos trikdymo buvo sulaikyta beveik pusšimtis agresyvių lenkų.

Ankstesnė patirtis pravers

DELFI kalbinta „Žalgirio“ vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė neslėpė nuogąstavimų, kad į Vilnių lenkų futbolo chuliganai vėl plūs turėdami nedraugiškų ketinimų.

Tačiau klubo vadovė pabrėžė, jog pamokų, kaip elgtis tokiose situacijose, buvo užtektinai.

„Mūsų policija jau sukaupusi patirties kaip tvarkytis tokiais atvejais. Tada, kai „Vėtra“ žaidė su „Legia“, policija nebuvo pakankamai atidi, bet rungtynėms Kaune jau buvo pasiruošusi žymiai geriau. Suprantame, kad gali nutikti visko, manau, atsakingos institucijos tai lygiai taip pat žino ir skirs šiam renginiui atitinkamą dėmesį“, – vylėsi V. Venslovaitienė.

„Galų gale, už stadiono sunaikinimą atsako tie, kurie taip daro. Tiek jų klubas, tiek mūsų spręsime šiuos klausimus labai rimtai“, – pridūrė Lietuvos vicečempionų ekipos vadovė.

Beje, Poznanės klubo fanai pasižymėjo ir ketvirtadienį prieš „Lech“ rungtynes Suomijoje, kai išlaužė vartus ir į stadioną pateko be bilietų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (584)