Europa. Uostamiesčio ir senosios sostinės futbolininkai – kaip ir „Žalgiris“ bei Pakruojo „Kruoja“ – per čempionato pertrauką žaidė Europos turnyrų atrankoje. Grįžimas prie reikalų nacionaliniame fronte niekam nesusiklostė lengvai – pergalę iš keturių europinių klubų iškovojo tik vienas – Vilniaus „Žalgiris“, išvykoje 2:1 įveikęs „Klaipėdos granitą“.

Legionas. Bosnis Nerminas Jamakas ir serbas Admiras Kecapas iš Marijampolės „Sūduvos“, kirgizas Tamirlanas Kozubajevas ir serbas Pavle Sušičius iš „Klaipėdos granito“, olandas Donovanas Slijngardas iš „Žalgirio“, rusas Tarasas Michailiukas bei ukrainiečiai Aleksandras Tarasenka ir Vadimas Barba iš „Kruojos“ – komandos bandė būrį naujų legionierių. Žaidėjų vasaros turgaus darbymetis suteikė „SMScredit.lt A lygos“ dalyviams progą pasipildyti ir naujokais iš Lietuvos – dauguma komandų pasinaudojo šia galimybe.

Lyderis. Galima sakyti, kad „Žalgirio“ lyderystė dabar – vėl visavertė. „Trakams“ sužaidus su „Kruoja“ 0:0, vilniečiai tapo mažiausiai šį sezoną taškų praradusia komanda. Riterius, kurie yra sužaidę už čempionus dvejomis rungtynėmis mažiau, „Žalgiris“ lenkia aštuoniais taškais.

Nuliai. Kelio į vartus po vasaros atostogų kamuolys ieškojo nenoriai – įmušti nepavyko penkioms lygos komandoms, o be įvarčių baigėsi ne tik „Trakų“ dvikova su „Kruoja“, bet ir Utenos „Utenio“ akistata su „Atlantu“. Per penkerias turo rungtynes įmušta tik 10 įvarčių.

Asistentas. D. Slijngardas Klaipėdoje negailėjo dovanų nei saviems, nei svetimiems. Du „Žalgirio“ naujoko pakelti kampiniai virto Algio Jankausko ir Jurijaus Kendyšo įvarčiais, o paskui futbolininkas atliko trečią „rezultatyvų“ perdavimą – D. Slijngaardas patogiai paklojo kamuolį po Mariaus Papšio, kuris liko vienas prieš „Žalgirio“ vartus, kojomis. Klaipėdietis, aišku, įmušė.

Skaudžiai. Čempionų komandos portugalas Jorge Chula Klaipėdoje žaidė vos 12 minučių. Antrajame kėlinyje aikštėje pasirodęs „Žalgirio“ legionierius netrukus keliavo į ligoninę. Lūžus blauzdikauliui priverstinės J. Chulos atostogos gali užtrukti iki pusės metų.

Popieriai. „Klaipėdos granito“ treneris Gedeminas Jarmalavičius tikisi, kad valdininkai ir Lietuvos futbolo federacija dirbs greitai. Uostamiesčio klubas ketina artimiausiu metu įregistruoti naujokų iš Kanados, Bosnijos ir Hercegovinos, Rusijos, Estijos. O kol kas situacija tokia – į rungtynių su „Žalgiriu“ protokolą klaipėdiečiai įrašė vos 13 pavardžių.

Situacija. „Kruoja“ nelaimėjo jau tryliktųjų čempionato rungtynių iš eilės – 5 lygiosios, 8 nesėkmės. Tačiau šviesa tunelio gale ryškėja – per pastarąsias keturias dvikovas Aukštaitijos komanda pralaimėjo tik sykį ir atėmė taškų iš abiejų lygos lyderių. Anksčiau buvo lygiosios su „Žalgiriu“, dabar – ir su „Trakais“.

Snaiperis. „Sūduvos“ įvarčių mašina šaudo neužsikirsdama. Marijampolės komandos veteranas Tomas Radzinevičius 4:0 laimėtose rungtynėse dukart įmušė Kauno „Stumbrui“, savo asmeninę sezono sąskaitą praplėtė iki 17 tikslių smūgių ir „SMScredit.lt A lygos“ rezultatyviausiųjų sąrašo viršūnėje pavijo Andrejų Paniukovą iš „Atlanto“, kuriam „Utenio“ gynyba šįsyk neleido laisviau kvėptelėti.

Įvarčiai. Atėjo, pamatė ir primušė įvarčių. Tokios buvo N. Jamako pirmosios rungtynės po liepos pertraukos Lietuvoje. Iki tol vienerios rungtynėse „Sūduvai“ atstovavęs bosnis, kaip ir T. Radzinevičius, „Stumbro“ vartų tinklo tvirtumą patikrino dukart.

Įvertinimas. „Rezultatas dėsningas, nes nei mes turėjome progų, nei jie“, – be subtilių išvedžiojimų įvarčių sausros sekintą dvikovą su „Uteniu“ įvertino „Atlanto“ saugas Robertas Vėževičius.

Konstanta. Jei Kauno „Spyris“ žaidžia su „Šiauliais“, viskas visada baigiasi taip pat – laikinosios sostinės komanda laimi 2:1. Švieslentėje esant šiam rezultatui komandos šiemet išsiskyrė jau trečią kartą. „Spyris“ išsaugojo trečią turnyro lentelės vietą, o prie „Šiaulių“ vairo grįžusiam treneriui Deiviui Kančelskiui pirmųjų taškų pirmuoju bandymu iškovoti nepavyko.

Turo rinktinėje – net septynių komandų žaidėjai

Išrinktas „SMScredit.lt A lygos“ čempionato 20-o turo simbolinis vienuoliktukas.

Po vasaros atostogų vangiai – per penkerias rungtynes įmušta vos dešimt įvarčių – išsijudinti mėginančios lygos turo rinktinėje vietos atsirado net septynių komandų futbolininkams. Daugiausia atstovų – tris – turi Pakruojo „Kruoja“, išvykoje nepraleidusi įvarčio ir atėmusi taškus iš „Trakų“, keliančių sau labai rimtus sezono tikslus.

Saulius Klevinskas (Vilniaus „Žalgiris“). Savo vartus ne sykį gelbėjo ir Marius Rapalis iš „Trakų“, ir Povilas Valinčius iš „Šiaulių“, ir net šiek tiek nervingai rungtyniavęs Džiugas Bartkus iš Kauno „Stumbrą“ sutriuškinusios Marijampolės „Sūduvos“. S. Klevinskas, lyginant su šia kompanija, turi rimtą kozirį – jei ne jo šlovės akimirka rungtynių su „Klaipėdos granitu“ pabaigoje, čempionai, tikėtina, būtų „įmerkę“ neplanuotų taškų pajūryje. Galima sakyti, kad vartininkas, užgęsinęs neįtikėtinai svarbų gaisrą, laimėjo komandai rungtynes.

Deividas Česnauskis („Trakai“). Nuspėjamas žaidėjas. Nuspėjamas gera prasme – retas varžovas gali pasimėgauti ramybe tame krašte, kuriame žaidžia D. Česnauskis. „Kruoja“ irgi nesimėgavo – „riterių“ kapitonas pradžioje rengė agresyvius reidus iš dešinio gynėjo pozicijos, o antrame kėlinyje ramybės varžovams nedavė ir rungtyniaudamas saugu. Perdavimas Davidui Aršakianui, po kurio kamuolys atsidūrė vartuose, bet įvartis nebuvo įskaitytas dėl minimalios nuošalės, epizodas, kai niekas nebūtų nustebęs, jei teisėjas būtų skyręs 11 metrų baudinį už pražangą prieš D. Česnauskį, ir krūva kitų galvosūkių „Kruojai“. Ši išnešė sveiką kailį, bet futbolo spektaklis pagal D. Česnauskį vėl buvo simpatiškas.

Donatas Strockis („Kruoja“). Šį sezoną stipriai buksuojantys „SMScredit.lt A lygos“ vicečempionai atlaikė riterių spaudimą. Nauja vidurio gynėjų pora, kurią D. Strockis sudarė su ukrainiečiu Aleksandru Tarasenka, drąsiai gali prisiimti nemažą nuopelnų dalį. Nors D. Aršakianas intensyviai ieškojo galimybių, nei jam, nei kam kitam sunaikinti nulio „Kruojos“ praleistų įvarčių grafoje nepavyko. D. Strockis pirmame kėlinyje sykį apmaudžiai slystelėjo savo baudos aikštelėje, suteikdamas varžovui galimybę. Nei prieš tai, nei po to panašių epizodų nebuvo.

Kazimieras Gnedojus (Klaipėdos „Atlantas“). Rungtynėse Utenoje – visiškas dominavimas savo baudos aikštelėje ir jos prieigose. Galbūt galėtume kalbėti apie tai, jog „Utenio“ puolimas toli gražu nėra geriausias „SMScredit.lt A lygoje“, bet fakto, kad jaunas uteniškių puolėjas Darius Kazubovičius iš „Atlanto“ gynėjo gavo gerų futbolo pamokų, nepaneigsi. Pirmą sezono dalį „Klaipėdos granite“ praleidęs K. Gnedojus, vos sugrįžęs į „Atlantą“, savo žaidimu pasiuntė ir aiškią žinią treneriui Konstantinui Sarsanijai: vidurio gynėjo patirtis ir įgūdžiai vis dar gali būti labai naudingi komandai.

Valdas Pocevičius („Kruoja“). Nepaisant to, kad „Trakai“ turėjo aiškią teritorinę ir nežymią žaidybinę persvarą, „Kruoja“ gynėsi pavyzdingai. V. Pocevičius kairiame krašte visiškai užtemdė įprastai pavojingą Aleksandrą Byčionoką, o atsiradus galimybei ir kontratakose stengėsi dalyvauti. Įsiminė Pakruojo komandos senbuvio uraganiškas prasiveržimas pro kelis „riterių“ futbolininkus. Jis, tiesa, baigėsi labai netiksliu perdavimu, bet iš pozityvaus konteksto V. Pocevičius dėl to neiškrito. Kaip – derėtų dar kartą pabrėžti – ir visa „Kruojos“ gynybos linija.

Tomas Dombrauskis (Utenos „Utenis“). Aštuoniolikmetis vidurio saugas baigė savo anglišką odisėją – kelerius pastaruosius metus jis kaupė britiško futbolo išmintį „Leicester City“ jaunimo akademijoje. Pirmos rungtynės „SMScredit.lt A lygoje“ futbolininkui nusisekė – labiau patyrę „Atlanto“ saugai aikštės vidurio neužvaldė, o viena pagrindinių to priežasčių buvo ne pagal amžių brandūs ir šaltakraujiški T. Dombrauskio veiksmai. Suprantama, daryti toli siekiančias išvadas pagal vienerias rungtynes – nepernelyg toliaregiška, bet, atrodo, jaunam futbolininkui atėjo laikas įrodinėti, jog teiginys, kad savame krašte pranašu netapsi – tik kvailas prietaras.

Nerminas Jamakas (Marijampolės „Sūduva“). Prieš vasaros pertrauką savo kailiu išbandęs lietuviško futbolo specifiką ir ją atsargiai įvertinęs, šįsyk bosnis be gailesčio sprogdino „Stumbro“ gynybos bastionus. 4:0 laimėtoje dvikovoje kamuolį į tinklą jis siuntė dukart, o antras sviedinys vienu lietimu į viršutinį vartų kampą išorine pėdos puse – tikras saldainis futbolo gurmano akiai. Neabejotina – Į Marijampolę atvykus N. Jamakui ir sunkią traumą išsigydžius Arminui Vaskėlai „Sūduva“ gali pagaliau rasti tai, ko stygius pirmoje sezono dalyje rėžė akį – komandai trūksta kūrybinės galios aikštės viduryje.

Vadimas Barba („Kruoja“). Jei dar ir progomis būtų naudojęsis... Rungtynėse su „Trakais“ Pakruojo komandos naujokas iš Ukrainos dukart buvo atsidūręs vienas prieš M. Rapalį, bet abusyk pralaimėjo dvikovas varžovų vartininkui. Nepaisant to, galima konstatuoti – dešinys saugas į „Kruojos“ žaidybines schemas įsiliejo gerai, jau dabar nesunkiai aikštėje randa bendrą kalbą su puolėju Ričardu Beniušiu, kuris po lygiųjų Vilniuje pabrėžė, kad nauji legionieriai atitinka komandos standartus. Apie ankstesnius, iš Lietuvos jau išvykusius „Kruojos“ užsieniečius, komandos kapitonas, nors ir vengdamas kategoriškų pareiškimų, dažniausiai atsiliepdavo daug atšiauriau.

Donovanas Slijngardas („Žalgiris“). Progą, kurią „Klaipėdos granitas“ pavertė įvarčiu, šis „Žalgirio“ naujokas iš Olandijos varžovams įteikė mitriau už Kalėdų senelį, vaikų darželyje iš dovanų maišo traukiantį pliušinį kiškį – uostamiesčio komandos puolėjui Mariui Papšiui liko tik pasiųsti kamuolį į tinklą. Kitoje aikštės pusėje D. Slijngardas siautėjo – du rezultatyvūs perdavimai, smūgis į virpstą, dar keli ryškūs individualūs epizodai. Kaip vertinti jau minėtą klaidą iš Sekmadienio lygos repertuaro? Kol kas manykime, kad tai buvo labiau išimtis iš taisyklės nei pati taisyklė. Juolab kad „Žalgiris“ laimėjo 2:1.

Marius Papšys („Klaipėdos granitas“). Vienas geriausių lygos krašto saugų šįsyk žaidė puolėjo pozicijoje – kaip pats pripažino, pirmą kartą per pastaruosius dešimt metų. Trenerio Gedemino Jarmalavičiaus eksperimentą vadinti nevykusiu nėra pagrindo – M. Papšys ne tik įmušė, bet ir dar porą kartų grasino S. Klevinsko saugomiems vartams. Klaipėdiečiai rimtai pakuteno čempionų fanų nervus, o nešališkiems stebėtojams lieka konstatuoti: M. Papšys – neabejotinas šios komandos lyderis, kad ir kurioje pozicijoje rungtyniautų.

Tomas Radzinevičius („Sūduva“). Dar vienerios rungtynės, dar pora įvarčių. Nors sezono pradžioje atrodė, kad Andrejus Paniukovas iš „Atlanto“ šluos visus lietuviškus rezultatyvumo rekordus, šį rusą varžovai, atrodo, perpranta vis geriau. T. Radzinevičiaus įvarčiai kapsi nuosaikesniu ritmu, bet nuolat. „Sūduvos“ kapitonas, kaip ir A. Paniukovas, šį sezoną įmušė jau 17 įvarčių. Pirmas į „Stumbro“ vartus rungtynėse Kaune buvo ypač svarbus – jis gerokai atleido vožtuvus, po kuriais kaupėsi favoritais laikytus marijampoliečius slėgusi psichologinė įtampa. O kova dėl šio sezono „SMScredit.lt A lygos“ snaiperių karaliaus titulo tęsiasi. Nepanašu, kad atomazgos sulauksime jau artimiausiu metu.