Žaidėjai užsikrėtę optimizmu

Po triuškinančio pralaimėjimo išvykoje Zalcburgo „Red Bull“ (Austrija) vienuolikei rezultatu 0:5 „Žalgirio“ atstovai puikiai supranta: pasiekti revanšą namuose ir taip pirmą kartą šalies istorijoje prasibrauti į Europos lygos grupių varžybas jie neturi jokių šansų.

Tačiau viliojanti šviesa netikėtai suspindo iš priešingo tunelio galo. Jei CAS atmes Stambulo „Fenerbahce“ (Turkija) klubo pateiktą apeliaciją, taip pašalindamas turkus iš Europos taurių turnyrų, laisva vieta Europos lygoje pagal ankstesnį precedentą turėtų atitekti būtent „Žalgirio“ ekipai.

„Norėtųsi sportiniu keliu ten patekti, bet jei yra tokia galimybė, kodėl ja nepasinaudoti. Direktorius (klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius – DELFI) mums sakė, kad grupių etape žaisime. Tai būtų didelis postūmis ne tik „Žalgiriui“, bet ir visam Lietuvos futbolui“, – antradienį kalbėjo Lietuvos vicečempionų klubo gynėjas ir kapitonas Algis Jankauskas.

UEFA savo kortų neatverčia

CAS sprendimą dėl „Fenerbahce“ pateiktos apeliacijos žada paskelbti trečiadienį. Turkijos grandas teisme ginčija UEFA paskirtą dvejų metų diskvalifikaciją iš europinės arenos dėl 2011 metų sutartų rungtynių skandalo.

Kol byla svarstoma Lozanoje, „Fenerbahce“ ir analogiškų kaltinimų susilaukusiam kitam Stambulo klubui „Bešiktaš“ leista dalyvauti UEFA turnyruose.

Trečiame Čempionų lygos atrankos etape „Fenerbahce“ eliminavo ne ką kitą, o „Red Bull“ futbolininkus, pasiųsdama juos į antro pagal prestižą Europos turnyro kvalifikaciją. Patys turkai lemiamoje dvikovoje dėl vietos Čempionų lygos grupių etape varžosi su Londono „Arsenal“ (Anglija) klubu, kuris pirmą mačą Stambule laimėjo 3:0.

Pagal UEFA varžybų sistemą, poros pralaimėtojai kaip paguodos prizą gaus vietą Europos lygos grupių etape. Jei CAS pašalintų turkus, vietoje „Fenerbahce“ tokiu būdu tolyn žengtų „Red Bull“ klubas, o jam įkandin net ir pralaimėjęs tarpusavio akistatą pasekti turėtų „Žalgiris“.

Būtent tokiu principu spragą, atsiradusią iš Čempionų lygos atrankos turnyro už tas pačias nuodėmes pašalinus Charkovo „Metalist“ (Ukraina) klubą, šią vasarą užpildė UEFA.

Tiesa, DELFI pasiteiravus, ar „Fenerbahce“ atveju ketina vadovautis ankstesniu precedentu, UEFA atstovai nuo klausimo išsisuko.

„Viską žinosime šios savaitės pabaigoje“, – tokį trumpą ir mįslingą atsakymą pateikė UEFA ryšių su visuomene skyrius.

Klausimai – ir dėl stadiono, ir dėl komandos sudėties

Jei „Žalgiris“ išties sulauktų iš dangaus nukritusios progos perrašyti Lietuvos futbolo istorijos metraščius, klubui tektų paskubomis spręsti keletą problemų.

Per 5 tūkst. žiūrovų talpinantis LFF stadionas, kuriame namų rungtynes žaidžia vilniečiai – per mažas Europos lygos grupių etapui. Pagal UEFA reikalavimus, tribūnose turi išsitekti mažiausiai 8 tūkst. žiūrovų, tiesa, įmanomos ir išimtys.

Kitas aspektas, dėl kurio galvą pirmiausiai skauda „Žalgirio“ strategui Marekui Zubui – ilgai kovai dviejuose frontuose neparuoštas ekipos atsarginių suolas. Net ir debiutinis pasirodymas europinėje arenoje nepakeistų kito Vilniaus klubo prioriteto – laimėti A lygą.

„Būtų labai sunku paruošti komandą tokiai situacijai. Klausimas, kaip tai pavyktų. Šiuo metu turime 21 žaidėją, bet mums tikrai reikėtų pastiprinimo. Reikalingi ir krašto saugai, ir puolėjai. Jų dabar ir ieškome.

Bet kol kas aš stengiuosi, kad komanda nepultų į euforiją. Niekas nežino, kas įvyks. Galimybė žaisti Europos lygos grupių etape egzistuoja, tačiau aš nemanau, kad ji – reali. Palaukime dar dieną ir pamatysime“, – gesinti įkarštį mėgino M. Zubas.

Tačiau A. Jankauskas neslėpė, jog ekipoje visi tik ir kalba apie trečiadienio CAS verdiktą.

„Sunku pasakyti, ar mes kaip komanda jau esame subrendę tokio lygio futbolui, bet manau, kad pabandyti verta“, – į Europos lygos pagrindinį turnyrą viltingai dairėsi komandos kapitonas.

Dar viena priežastis, dėl kurios klubo atstovai turėtų laikyti kumščius už palankų CAS ir UEFA sprendimą, yra dosnios pastarosios organizacijos išmokos. Už patekimą į Europos lygos grupių etapą „Žalgiris“ gautų 1,3 mln. eurų premiją, dar po 200 tūkst. eurų užsidirbtų už kiekvieną pergalę ir perpus mažesnę sumą – už lygiąsias. Komandai, kurios prieš sezono pradžią planuotas biudžetas nesiekė nė 5 mln. litų, tai būtų pasakiški pinigai.

Beje, įveikęs pirmus tris Europos lygos atrankos etapus, „Žalgiris“ jau užsitikrino mažiausiai 540 tūkst. eurų.

Nori pataisyti reputaciją

Kad ir kokia būtų „Fenerbahce“ bylos atomazga, ketvirtadienį aikštėje žalgiriečiai kausis tik dėl savo reputacijos, kurią kiek apjuodino triuškinanti nesėkmė Austrijoje.

„Tokiu rezultatu nesu pralaimėjęs per visą savo trenerio karjerą, – prisipažino M. Zubas. – Norime parodyti, kad nesame tokie silpni. Tai buvo blogiausios mūsų rungtynės Europos lygos atrankoje, o varžovams – geriausios. Mums tai buvo puiki pamoka, kaip reikia žaisti futbolą. Tikiuosi, Vilniuje vakaras bus visiškai kitoks“.

„Zalcburge mes visur vėlavome, priešininkai buvo greitesni, greičiau priimdavo sprendimus. Atrodo, žinojome, kaip žaisti, ką ir kur reikia uždengti, bet jie vis tiek mus apžaidė. Tai lėmė ir psichologinės, ir fizinės galimybės. Jie buvo aukštesnės klasės žaidėjai, – pralaimėjimą 0:5 prisiminė rungtynes nuo atsarginių suolo sekęs A. Jankauskas. – Manau, atsakomoji dvikova bus kitokia. Žaisime prie savų žiūrovų, kuriems turime įrodyti, kad galime ir mokame rungtyniauti prieš tokias komandas“.

Rungtynės tarp „Žalgirio“ ir „Red Bull“ ketvirtadienį LFF stadione prasidės 21.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)