Susipažinkite – tai Šveicarijos pirmenybėse žaidžiantis „Vaduz“ futbolo klubas iš Lichtenšteino.

Specialus statusas

Prieš 86 metus susikūręs klubas atstovauja mažai Lichtenšteino valstybei, kurioje dėl klubų trūkumo futbolo čempionatas nerengiamas. Dėl to komanda beveik savo istoriją praleido Šveicarijos futbolo sistemos varžybose.

Po ilgų metų trečioje lygoje 2001 metais „Vaduz“ pradėjo žaisti antrajame pagal pajėgumą Šveicarijos divizione („Iššūkio“ lygoje), kur greitai įsiveržė tarp lyderių. Per paskutinį dešimtmetį Vaduco ekipa keturis sezonus buvo prasibrovusi ir į aukščiausiąją Šveicarijos lygą.

Nors Europoje yra ne vienas čempionatas, kuriame žaidžia klubai iš kitų šalių (pvz. „Monaco“ klubas Prancūzijos lygoje ar San Marino ekipos Italijos pirmenybėse), Vaduco klubas turi unikalų statusą – jis gali atstovauti savo šaliai UEFA Europos lygoje.

Tokią galimybę suteikia Lichtenšteino taurės turnyras. Šias varžybas klubas per paskutinius 20 metų laimėjo 19 kartų. Per visą istoriją klubas net 46 kartus iškovojo šalies taurę ir pagal šį rodiklį yra pasaulio rekordininkas.

Progresas Europoje

Europos turnyruose „Vaduz“ ilgą laiką neturėjo kuo džiaugtis, tačiau nuolatinė konkurencija dėl patekimo į Šveicarijos futbolo elitą (arba išlikimo jame) padėjo Lichtenšteino atstovams sparčiai progresuoti.

Nuo 2004-ųjų UEFA taurės ir ją pakeitusiose UEFA Europos lygos varžybose Vaduco ekipa pradėjo dažnai įveikti pirmąjį barjerą – jame privertė pasiduoti Airijos, Moldovos, Vengrijos, Škotijos, Serbijos bei kitas komandas. Per pastarąjį dešimtmetį „Vaduz“ tik du kartus buvo eliminuotas pirmajame varžybų etape.

Šią tendenciją Lichtenšteino atstovai pratęsė ir šiemet nepaisant to, kad varžovas buvo tikrai pajėgus, tituluotas, bei savo gretose turėjo žinomų pavardžių. Pirmą dvikovą prieš Sofijos „Levski“ namuose „Vaduz“ laimėjo 1:0, o atsakomosiose Bulgarijoje pralaimėjo 2:3, tačiau žengė tolyn dėl įvarčių išvykoje.

Vaduco ekipos pergalė tapo viena didžiausių Europos lygos pirmojo etapo staigmenų ir netgi kainavo postą „Levski“ treneriui italui Delio Rossi.

Legionierių indėlis

Naujos „Vaduz“ sekmės architektė – prieš 15 metų į klubą dirbti atėjusi ir 2013 metais prezidente išrinkta Ruth Ospelt. Kuomet ekipa žaidė Šveicarijos Superlygoje, 59 metų R. Ospelt buvo vienintelė lygos klubo vadovė moteris. Tuomet jos priežiūroje buvo 40 darbuotojų, o klubo biudžetas siekė 6,5 milijono frankų (apie 5,5 mln. eurų).

Tiesa, pernai klubui teko grįžti į antrąjį divizioną ir kiek apmažinti ambicijas. Nepaisant to, kad neišgelbėjo nuo iškritimo žemyn, prie ekipos vairo liko vokietis Rolandas Vrabecas. 44 metų specialistas anksčiau dirbo Vokietijos U-18 rinktinės trenerių štabe, vokiečių antros ir trečios Bundeslygos, Šveicarijos Superlygos klubuose. Jo vadovaujamas „Vaduz“ 2017-18 metų sezone užėmė ketvirtą vietą.

Vaduco komandos branduolį sudaro Šveicarijos pilietybes turintys žaidėjai, taip pat iš Afrikos bei Balkanų kilę legionieriai. Puikiais įvarčiais abejose rungtynėse su „Levski“ pasižymėjo iš Senegalo kilęs, atakuojančiu krašto saugu žaidžiantis prancūzas Mohamedas Coulibaly. 29 metų žaidėjas yra laimę bandęs Anglijos, Ispanijos žemesniuose divizionuose.

Svarbiu įvarčiu prie komandos sėkmės Europos lygoje prisidėjo ir naujokas, atakos smaigalyje rungtyniaujantis 32 metų serbų kilmės Igoris Tadičius. Du rezultatyvius perdavimus atliko Benino rinktinės krašto saugas, iš Austrijos į Vaducą neseniai persikėlęs 26 metų Jodelis Dossou.

Aikštės viduryje žaidimui diriguoja šveicaras Marco Mathys bei standartines padėtis atliekantis serbas Milanas Gajičius, o gynybos širdyje svarbiausia figūra yra komandos kapitonas Philippas Muntwilleris. Visi trys žaidėjai – patyrę, 31 metų amžiaus. Pastarieji du anksčiau yra įgiję nemažai praktikos – apie pora šimtų rungtynių – šveicarų Superlygoje.

Naują Šveicarijos „Iššūkio“ lygos pirmenybių sezoną „Vaduz“ pradėjo sekmadienį. Pirmose rungtynėse svečiuose 3:1 įveiktas „Chiasso“ klubas. Įvarčius pelnė M. Gajičius, Lichtenšteino rinktinės saugas Sandro Wieseris ir krašto gynėjas Nilsas von Niederhäusernas.

Rinktinių dvikovos

Su Lichtenšteino atstovais Lietuvos klubams iki šiol nėra tekę žaisti, tačiau mūsų šalies vyrų futbolo rinktinė prieš šios šalies reprezentacinę komandą žaidė šešiskart. Keturis kartus lietuviai buvo pajėgesni, tačiau 2011 m. Lichtenšteino futbolininkai triumfavo savo aikštėje (2:0) ir sugebėjo iškovoti lygiąsias (0:0) Kaune.

Tose varžovams sėkmingose dvikovose dalyvavo ir dabartiniai „Vaduz“ ekipos žaidėjai – vartininkas Benjaminas Büchelis bei saugas Sandro Wieseris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)