Latviškam sporto tinklapiui sportacentrs.com duotame interviu V. Liubšys neslėpė turįs ambicingų planų su Rygos klubu. „Daugava” klubą jis lygino su Vilniaus „Žalgiriu” – sovietmečiu abu buvo itin garsūs ir stiprūs, vėliau išgyveno krizę, o dabar vėl atgimę ir alkani pergalių.

Treneris sakė, kad Latvijos pirmenybėse nori užimti vietą pirmame ketvertuke ir įsiterpti tarp galingųjų – Daugpilio „Daugava”, „Ventspils”, Rygos „Skonto” ir Liepojos „Metalurgs”. Ryga - didelis miestas, turintis daug potencialo suburti stiprią futbolo komandą”, – teigė lietuvis.

„Latvijos Virsligoje futbolo lygis netgi šiek tiek aukštesnis, nei A lygoje. Jaunų talentų daugiau Lietuvoje, tačiau Latvijoje suburti pajėgesni legionieriai ir geresnis varžybų organizacinis lygis, – mano V. Liubšys. – Tikriausiai taip yra dėl to, kad latviams pavyksta surinkti didesnius biudžetus. Lietuvoje yra kelios individualybės (tokios kaip R. Ledesma), tačiau kiti legionieriai tikrai nėra visa galva pranašesni už vietinius”.

Strategas teigė, kad jo tikslas – stipri Rygos komanda, kuri nuolat kovotų UEFA varžybose. O prieš vykdamas į Latvijos sostinę tikino, kad atsižvelgė į Benjamino Zelkevičiaus nuomonę.

„B. Zelkevičius anksčiau treniravo Liepojos „Metalurgs” ir buvo sukrėstas gerąja prasme tų sąlygų, kurias turėjo šiame klube. Aš taip pat žinojau, kad 5-6 Virsliga klubai gali pasiūlyti profesionalesnes sąlygas, nei Lietuvoje”.

„Sąžiningai pasakysiu – atvykau dirbti čia ne dėl pinigų. Pasiilgau naujų iššūkių. Nuo 1993 metų Latvijoje karaliavo „Skonto”, bet prieš tai visi kalbėdavo tik apie „Daugava, – tikino V. Liubšys, bet klubo biudžeto neatskleidė. – Daugelis to nežino. Galbūt pagal biudžetą būsime penketuke Latvijoje, bet realios sumos aš nežinau. Net Lietuvoje viešai buvo žinomi tik „Ekrano” ir „Žalgirio” biudžetai. Nemanau, kad mūsų biudžetas yra didelė paslaptis, ir „Daugava” prezidentas Tomas Sitnikovas turėtų jį įvardinti”.

Tačiau Rygos ekipos treneris su šypsena įvertino kalbas apie komandos naujoko Manto Savėno atlyginimą: „Jau skaičiau apie tai internete. Tai – kosminės sumos. Netiesa. M. Savėnas sutiko padėti mums, nes gerai pažįsta klubo prezidentą”.

Būtent M. Savėnui drauge su Tomu Tamošausku numatomas lyderių vaidmuo „Daugava” komandoje, jiems teks organizuoti žaidimą aikštės centre.

„T. Tamošauską treniravau Lietuvos U-21 rinktinėje. Jis buvo geras žaidėjas, tačiau po to nustojo tobulėti. Tikiuosi, kad mūsų komandoje jis žais geriau, nei tą darė paskutinius du sezonus Liepojos „Metalurgs” klube”, – vylėsi treneris.

Neseniai Rygos klubas atsisakė peržiūroje dalyvavusio Andriaus Lipskio paslaugų, taigi ekipoje liko keturi lietuviai – be M. Savėno ir T. Tamošausko dar yra Laurynas Rimavičius ir Linas Klimavičius. „Daugava” planuoja pasipildyti dar vienu lietuviu.

Bendraudamas su latvių žurnalistais, V .Liubšys atskleidė, kad jo santykiai su Lietuvos futbolo federacija nėra labai malonūs. Būtent todėl jis taip ir netapo nacionalinės rinktinės treneriu.

„Pasakysiu atvirai ir galite apie tai parašyti. Po dviejų metų darbo su U-21 rinktine 2004-aisiais tarp manęs ir LFF įvyko konfliktas. Ir kol federacijoje bus ši valdžia, rinktinės aš netreniruosiu. Prieš vieną atrankos ciklą buvau labai arti to, bet… Koks tai ginčas? Daug pasakoti. Nesutapo mūsų vizijos. Tiesa, ne tik futbole”, – aiškino V. Liubšys.

Lietuvis taip pat prisiminė ir didžiausią kaimynų pasiekimą futbole – patekimą į 2004 metų Europos čempionatą Portugalijoje.

„Mes, lietuviai, tuomet į tai žiūrėjome ne tik su pavydu, bet ir su pasididžiavimu dėl kaimynų. Lietuva turi puikią krepšinio rinktinę, bet patekti į Europos futbolo čempionatą ne tas pats, kas į krepšinio. Futbole nepalyginamai didesnė konkurencija”, – dėstė „Daugava” treneris.

Žinia, abiejų šalių rinktines burtai suvedė į vieną pasaulio čempionato atrankos grupę. Po pirmųjų 4 turų lietuviai turi 4, latviai – 3 taškus. Šiemet abi rinktinės tarpusavyje susitiks du kartus.

„Tos rungtynės bus labai įdomios. Po įvairių nuopolių į Latvijos rinktinę sugrįžo treneris Aleksandras Starkovas. Jis į komandą sugrąžino drausmę ir atsidavimą, nes turi didelį autoritetą. Abi rinktinės atranką pradėjo prastai, tačiau kaip žaidžia bosniai! Jie viską daro užtikrintai. Slovakija su Graikija taip pat geros komandos. Po burtų traukimo kai kurie žmonės Lietuvoje ir Latvijoje manė, kad atsiveria gera proga pakovoti dėl vietos pasaulio čempionate. Bet ne viskas taip paprasta. Bet kuriuo atveju, lietuvių ir latvių susirėmimas bus tikras derbis. Tačiau jūs neturėtumėte manyti, kad pergalė Baltijos taurės turnyre 5:0 praėjusią vasarą Lietuvos rinktinei tapo dideliu psichologiniu smūgiu”, – pasakojo V. Liubšys.