„Tai – istorinis pasiekimas. Likimo atsiųstą dovaną ruošiamės išnaudoti taip, kad nebūtų gėda prieš aistruolius, prieš miesto futbolo bendruomenę, visą Uteną. Kad per kiekvienas mūsų rungtynes A lygoje uteniškiai galėtų džiaugtis mūsų žaidimu“, - kalbėjo „Utenio“ vyriausiasis treneris M. Čepas.

Čempionatas uteniškiams prasidės kovo 2 d. rungtynėmis su Lietuvos čempionu „Žalgiriu“ Vilniuje.

„Iš pat pradžių – rimčiausias egzaminas...“, - komentavo „Utenio“ komandos strategas.

Nuo prieškario besitęsiančioje „Utenio“ istorijoje netrūko nei skambių pergalių, nei skaudžių nuopolių. Pernai atgimęs „Utenis“ po kelių metų pertraukos vėl dalyvavo antros pagal pajėgumą šalies futbolo pirmenybių pakopos – Lietuvos futbolo federacijos pirmos lygos – varžybose. Sugrįžimas uteniškiams pavyko puikiai – „Utenis“ iškovojo trečią vietą ir bronzos medalius.

Medalius per ilgą savo istoriją Utenos klubas yra iškovojęs ne kartą. Tiesa, dar sovietmečio laikais, kai dažnai keitusi pavadinimus antro Lietuvos čempionato pajėgumo pakopa būdavo suskirstyta į zonas ar pogrupius.

Ne mažiau vertingus kaip pernai medalius „Utenis“ yra iškovojęs 1973-iais ir 1977-ais, tapęs visų A klasės zonų nugalėtoju, 1975-ais, tarp visų A klasės komandų užėmęs antrą vietą, 1954-ais zonų nugalėtojų turnyre užėmęs trečią vietą, 1978-ais ir 1983-iais, laimėjęs „Nemuno“ pogrupio turnyrą.

Devynis kartus „Utenis“ yra žaidęs aukščiausiame Lietuvos pirmenybių divizione. Pirmą kartą tai buvo prieškaryje, 1935 metais, kai šalies komandos buvo suskirstytos į apygardas, o vėliau apygardų turnyrų laimėtojai varžėsi dėl stipriausios šalies ekipos vardo.

Tąkart „Utenis“ sužaidė tik vienerias rungtynes, nusileido Ukmergės komandai 0:1 ir apygardos pirmenybėse pasidalijo 5-6 vietomis.

LSSR aukščiausioje lygoje „Utenis“ žaidė 1974, 1979, 1980, 1981, 1984, 1985, 1986 ir 1987 metais. Aukščiausiai per savo istoriją „Utenis“ užkopė 1984-ais, kai tapo septinta pagal pajėgumą Lietuvos komandą (neįskaičiuojant Vilniaus „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Atlanto“, žaidusių SSRS pirmenybėse).

Dar daugiau pasiekę uteniškiai yra „Tiesos“ (dabar – LFF) taurės turnyre. 1977 metais „Utenis“ pateko į šio turnyro pusfinalį ir jame lygioje kovoje 0:1 nusileido Klaipėdos „Granitui“.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, Utenos klubas niekada nežaidė elitiniame šalies divizione. O ir antrame pagal pajėgumą ešelone aukštų vietų nepasiekdavo, neretai nusirisdavo į trečią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)