UEFA Sąžiningo žaidimo pareigūnas Ursas Kluseris sostinėje lankėsi šią savaitę. Prieš daugiau nei pusmetį svečias buvo atvykęs pasidalinti žiniomis apie sutartinių rungtynių ir nelegalių lažybų grėsmę su valdžios ir sporto institucijomis, futbolo bendruomenės nariais.

Antras specialisto vizitas susijęs su LFF neseniai pradėtu tyrimu dėl informacijos apie galimai nesąžiningus veiksmus per Lietuvos futbolo klubų rungtynes. UEFA Sąžiningo žaidimo pareigūnas konsultavo LFF atstovus dėl tolimesnio veiksmų plano.

„Tai yra pavojus, kuri gali užklupti bet ką. Deja, kai kurios valstybės dar nesuprato šio reiškinio grėsmės. LFF tai vertina rimtai ir jau yra atlikusi žingsnius pirmyn“, - sakė U. Kluseris.

UEFA specialistas sveikino žinią, jog po LFF siūlymų, praėjusią savaitę LR Seime įregistruota Baudžiamojo kodekso pataisa, kuris numato atsakomybę už sukčiavimą sporte.

„Vis daugiau šalių Europoje priima panašius specializuotus įstatymų papildymus. Jie padeda teisėsaugai atlikti tyrimą ir patraukti įtariamuosius baudžiamojon atsakomybėn. Jau pradėta ruošti ir tarptautinė konvencija Europos Sąjungos lygmeniu, tačiau laukti jos nebegalime. Todėl šis projektas labai reikalingas. Tai liečia ne tik futbolą, bet svarbu norint apginti sąžiningumą ir kitose sporto šakose“, - tikino UEFA pareigūnas.

Pasak U. Kluserio, kovojant su sukčiavimu sporte pirmiausia svarbu, kad sporto bendruomenė tai pripažintų, ir tuomet būtų pasiryžusi pasakyti „ne“. Trečias ir svarbiausias etapas - teisėsaugos įsikišimas.

Futbolas Lietuvoje jau pripažino šį reiškinį, tačiau jis vienas su tuo kovoti nepajėgus. Sėkmė lydi ten, kur įsitraukia policija. Tai pamatėme neseniai Čekijoje ir Slovakijoje bei Armėnijoje, kur įtariamieji buvo suimti“, - pasakojo UEFA pareigūnas.

Rugpjūčio mėnesį pagal LFF pateiktus duomenis Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo.

LFF svetainėje taip pat veikia pasitikėjimo linija - elektroninis paštas, kuriuo galima anonimiškai pasidalinti informacija apie galimai nesąžiningus veiksmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)