Mūsų šalies teisėjų futbolo asociacija nuolatos sulaukia kvietimo dalyvauti šiuose kursuose ir deleguoja savo perspektyviausius teisėjus. Šiems užsiėmimams kviečiami potencialiais FIFA kategorijos teisėjais laikomi arbitrai nuo 25 iki 30 metų amžiaus.

Be lietuvių, šiuose kursuose taip pat stažavosi jauni futbolo arbitrai iš Belgijos, Kroatijos, Gibraltaro, Prancūzijos, Japonijos, Moldovos ir Airijos.

Kursų metu teisėjams teko laikyti ir fizinio pasirengimo testus, kuriuos visi trys mūsų šalies arbitrai išlaikė pagirtinai.

„Galime pasidžiaugti tuo, jog vienintelė mūsų brigada sėkmingai išlaikė Yo Yo fitneso testą. Iš 26 kursuose dalyvavusių arbitrų šį testą sugebėjo sėkmingai baigti tik devyni“, - svetainei lfta.lt pasakojo šiaulietis, šiemet „SMSCredit.lt A lygoje“ jau spėjęs debiutuoti M. Jackus.

Perspektyviems futbolo teisėjams paskaitas skaitė garsūs arbitrai - anglas Davidas Elleray, graikas Kyros Vassaras, o praktines pratybas vedė belgas Bartas Gilis ir škotas Graham Jones.

Aikštės teisėjui M. Jackui patarimų negailėjo jo mentorius olandas Raymondas Van Mennenas, tuo tarpu asistentus G.Arakelian ir A.Radiuš stebėjo norvegas Janas Petter Randenas.

Paskutinę stovyklos dieną jos dalyvius apsilankymu pradžiugino nuolat Pasaulio bei Europos futbolo čempionatuose, UEFA Čempionų lygoje ir Anglijos „Premier“ lygoje teisėjaujantis britas Howardas Webbas. Garsus ir patyręs futbolo arbitras pasidalino savo patirtimi su kursantais ne tik formalioje aplinkoje, bet ir prie vakarienės stalo.

„Susitikimas su tokiu futbolo teisėju kaip H. Webbas mums buvo išties neeilinis. Jis pasakojo apie savo patirtį Europos ir Pasaulio čempionatuose, kartu analizavome daug vaizdinės medžiagos. Buvo labai įdomu ir naudinga“, - pasakojo M. Jackus.

Taip pat M. Jackui, G. Arakelianui ir A. Radiušui teko pademonstruoti savo sugebėjimus per futbolo rungtynes. Lietuviai buvo paskirti teisėjauti Prancūzijos CF2 lygos dvikovai tarp CA „Pontarlier“ ir ES „Thaon“ komandų.

„Rungtynės baigėsi šeimininkų pergale 5:1, tačiau jos tikrai nebuvo lengvos. Teko parodyti net dvi raudonas korteles, o dvikovą stebėjo 800 žiūrovų. Sulaukėme pagyrų, kad Lietuvos teisėjai yra gerai pasiruošę fiziškai, dirba teisinga linkme. Gavome labai daug patarimų ir neįkainojamos patirties“, - sakė M. Jackus.