Įspūdingiausiai pasirodė buvęs auklėtinis

Cs. Laszlo nuo pat pirmo Lietuvos futbolo čempionato turo ėmėsi uoliai pildyti pažadą asmeniškai kelti A lygos varžybų lankomumą.

„Nepūsiu jums miglos į akis lygindamas A lygą su Anglijos, Vokietijos ar Ispanijos pirmenybėmis. Nemanau, kad žengiame Europos futbolo priešakyje, tačiau nesame ir pačiame dugne. Man svarbiausia, kad per dvi dienas išvydau bent keletą jaunų ir talentingų žaidėjų“, – grįžęs iš turnė po šalies futbolo stadionus ir maniežus, įspūdžiais dalinosi naujasis Lietuvos rinktinės strategas.

Šeštadienį jis Gargžduose stebėjo A lygos sezoną atidariusią Klaipėdos „Atlanto“ ir „Šiaulių“ (0:3) dvikovą bei ją sekusį įtemptą futbolo trilerį, kurio finale sostinės VMFD „Žalgiris“ palaužė vietos „Bangos“ vienuolikę (2:1).

Pagyręs „Šiaulius“ už nusiteikimą kovai su skurdžiausia pirmenybių komanda bei atvirai prisipažinęs „Atlanto“ žaidime neradęs nė vieno teigiamo potėpio, Cs. Laszlo daugiau dėmesio skyrė antrajam susitikimui.

„Neslėpsiu, kad šiame mače kiek šlubavo perdavimų technika, komandos per anksti prarasdavo kamuolį. „Žalgiris“ buvo įgijęs teritorinę persvarą, bet „Banga“ pasirinko gudrią taktiką ir turėjo netgi daugiau galimybių laimėti“, – prisiminė treneris.

Didžiausią įspūdį vengrui šiame mače paliko pergalingą įvartį „Žalgiriui“ pelniusio buvusio jo auklėtinio Edinburgo „Hearts“ (Škotija) klube Callumo Ellioto pasirodymas, bet Cs. Laszlo teigė atkreipęs dėmesį ir į kelis lietuvius. Specialisto pagyrų nusipelnė „Žalgirio“ vartus gynęs Marius Rapalis.

„Lietuva turi puikią vartininkų mokyklą“, – pastebėjo Cs. Laszlo.

Gyrė „Sūduvos“ dešinįjį kraštą

Iš Gargždų į Suvalkiją sekmadienį pasukusio Cs. Laszlo Marijampolėje laukė pirmo A lygos turo desertas: mūšis tarp bronzinių praėjusio sezono prizininkų „Sūduvos“ futbolininkų ir čempionų titulą ginančio Panevėžio „Ekrano“.

Jau pačiame sezono starte pastaruosius ketverius metus Lietuvoje dominavusių panevėžiečių ambicijoms trenerio Virginijaus Liubšio auklėtiniai sudavė skaudų smūgį, įtikinamai laimėję dvikovą rezultatu 3:1. Cs. Laszlo nuomone, staigmena buvo visiškai dėsninga.

„Mačiau keletą draugiškų „Sūduvos“ rungtynių, todėl iš anksto žinojau, kad Marijampolės ekipa žaidžia greitą futbolą ir pasižymi žaibiškais flangų žaidėjais, be to, turi solidų atsarginių suolą. Tad nenustebčiau, jei „Sūduva“ taptų šio čempionato tamsiuoju arkliuku.

Sekmadienio mačo pradžioje „Ekranas“ dominavo aikštėje, bet per tą laiką nesukėlė absoliučiai jokios grėsmės šeimininkų vartams, nes „Ekrano“ puolėjas Andrius Velička buvo paliktas priekyje likimo valiai. Tuomet „Sūduva“ atsitiesė ir pasinaudojo pagrindiniu savo koziriu – kontratakomis.

Svarbiausia, kad žiūrovai išvydo gerą futbolą ir intrigą. Gaila, kad mačas vyko ne stadione, o manieže, kur neįmanoma pajusti tikros futbolo atmosferos. Tačiau pats žaidimas man tikrai patiko, nes pamačiau ir taktinę kovą, ir gerų individualių pasirodymų“, – rungtynes analizavo Cs. Laszlo.

Vengrui ypač patiko jaunų „Sūduvos“ dešinio krašto futbolininkų – gynėjo Valdemaro Borovskio ir saugo Andriaus Urbšio – tandemas, bet rinktinės strategas tvirtino atidžiai stebėjęs ir „Ekrano“ veteranus.

„Pavyzdžiui, šiose rungtynėse du patyrę „Ekrano“ futbolininkai man paliko išties gerą įspūdį. Kaip rinktinės treneris, turiu orientuotis į jaunesnius kandidatus, bet nereikia skubėti nurašyti žaidėjų vien dėl jų amžiaus“, – aiškino vengras.

Beje, Marijampolėje Cs. Laszlo pradžiugino ne tik įdomios rungtynės, bet ir pirmoji pažintis su „Ekrano“ vyriausiuoju treneriu Valdu Urbonu, kuris kolegą nustebino vengrų kalbos žiniomis – dar būdamas futbolininku V. Urbonas praeityje yra žaidęs Vengrijoje.

Draugams pasakoja apie stadionus

Be A lygos dvikovų, Cs. Laszlo dėmesio praėjusią savaitę sulaukė ir Lietuvos jaunių (iki 17 metų) rinktinė, dalyvavusi tradiciniame „Palangos Juzės“ turnyre. Du jaunių mačus stebėjęs Cs. Laszlo planuoja šią komandą lydėti į Škotiją, kur Lietuvos futbolininkai kitą savaitę pradės lemiamas atrankos į šių metų Europos jaunių čempionato finalinį etapą kovas.

Nuolatinės kelionės iš varžybų į varžybas bei kaupiamų duomenų analizė kol kas suryja visą Cs. Laszlo laiką: nuo vasario Vilniuje gyvenantis specialistas teigė iki šiol net neturėjęs progos pasižvalgyti po sostinės senamiestį.

„Draugai skambina ir prašo ką nors papasakoti apie Lietuvą, o aš neturiu ką jiems atsakyti, nes pats kol kas mačiau tik futbolo aikštes ir maximą“, – juokėsi treneris.

Tiesa, vengrui pavyko net dukart – Vilniuje ir Kaune – ištrūkti į Kaziuko mugės šurmulį.

„Man labai patiko tai, kad ten neprekiaujama visokiu šlamštu: ant prekystalių – tik kokybiški produktai.

Malonų įspūdį palieka ir patys lietuviai, kurie skiriasi ir nuo Rytų, ir nuo Vakarų europiečių. Sakyčiau, kad jie turi daugiau bendro su skandinavais. Būdamas čia sutikau daug išsilavinusių, angliškai puikiai kalbančių žmonių. Tiesa, atkreipiau dėmesį, kad lietuviams trūksta optimizmo ir tikėjimo – taip pat ir lietuviško futbolo ateitimi“, – savo įspūdžiais dalinosi Cs. Laszlo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją