33-ejų saugas į Lietuvą atvyko šią savaitę. Jau nebe pirmą kartą – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje ispanas pasakojo prieš keliolika metų aplankęs Vilnių ir Kauną, kuomet keliavo po Europą su draugais.

„Tada įspūdžiai buvo labai geri. Kas galėjo pagalvoti, kad vieną dieną vėl būsiu čia jau darbo reikalais ir žaisiu futbolą Lietuvoje“, – likimo vingiais stebėjosi „Sūduvos“ naujokas.

Tiesa, pirmosios jo pažinties su Lietuva dar nepaįvairino sniego pusnys, kurias N. Casesas išvydo atvykęs į Marijampolę šįkart.

Futbolininkas prisiminė praėjusį mėnesį Ispaniją netikėtai užklupusią pūgą, kuri bent jau sostinėje Madride laikyta didžiausia per pusę amžiaus.

Žaisti prieš C. Ronaldo man buvo lygiai tas pats kaip ir žaisti prieš bet kurį kitą varžovą. Čia negali kažko bijoti, negali atsiprašinėti – privalai leisti jiems pajusti, kad lengva nebus. Antraip tokie žaidėjai tave tiesiog nužudys – futbolo prasme.
Nacho Casesas, „Sūduvos“ naujokas

„Eismas sutriko, viskas sustojo, nors sniego buvo net šiek tiek mažiau nei dabar matau per langą. O čia, regis, niekas nepatiria jokių nepatogumų. Žmonės vaikšto gatvėmis, automobiliai važiuoja – panašu, kad prie tokių orų esate pripratę ir jiems pasiruošę. O aš tiek sniego gyvenime nebuvau matęs. Šalta, bet namuose jauku, jaučiuosi gerai, viskas man patinka“, – pirmaisiais įspūdžiais dalinosi N. Casesas.

Iki šiol susidurti su lietuviais jam nebuvo tekę – neskaitant jau minėtos turistinės kelionės.

N. Casesas praeityje buvo vienas gyvų Chichono „Sporting“ klubo simbolių.

Istorinio Astūrijos uostamiesčio, skalaujamo Biskajos įlankos, komandai jis atidavė net 23-ejus metus. Įskaičiuojant vaikystę, kuomet augo „Sporting“ futbolo akademijoje.

Nuo 2005-ųjų vidurio saugas šešerius metus praleido rezervinėje klubo ekipoje, vėliau dar tiek pat rungtyniavo pagrindinėje komandoje.

„Lietuva žymiausia dėl savo krepšinio – Ispanijoje visi kalba apie jūsų rinktinę, kuri yra viena stipriausių Europoje. Su ja ispanams visada labai sunku žaisti. Tuo metu Lietuvos futbolas daugeliui mano šalyje nėra girdėtas. Na, dabar jau šiek tiek žinomas, nes Ispanijoje žmonės taip pat seka Europos turnyrų atrankos varžybas“, – kalbėjo N. Casesas.

Būtent pastarosiose jis pirmą kartą išvydo „Sūduvą“. Tik pats tuo metu jau žaidė nebe gimtinėje, o Kipre – Larnakos AEK gretose.

2019-aisiais marijampoliečiai iš UEFA Čempionų lygos kvalifikacijos sensacingai eliminavo etatinį Viduržemio jūros salos čempioną Nikosijos APOEL.

„Kipre visi tik apie tai ir tekalbėjo – jiems tai buvo katastrofa. Todėl kai su manimi praėjusį mėnesį susisiekė „Sūduvos“ atstovai, ilgai negalvojau ir greitai priėmiau pasiūlymą“, – pažymėjo N. Casesas.

Įdomu, jog pernai jis trumpam buvo apsivilkęs Graikijos aukščiausioje lygoje rungtyniaujančio „Volos“ klubo marškinėlius. To paties, kurį laikinai treniravo naujasis „Sūduvos“ vairininkas iš Ispanijos Victoras Basadre.

Tačiau dviejų tautiečių keliai tąkart nesusikryžiavo, nes Graikijoje jie atsidūrė skirtingu sezono metu.

Tad iki šiol N. Casesas nebuvo pažįstamas su V. Basadre, vis dėlto pasistengė surinkti apie naują savo strategą informacijos.

„Jis labai akcentuoja gynybą, aiškiai išdėsto savo reikalavimus, kurių svarbiausi – branginti kamuolį, o jį praradus labai agresyviai spausti varžovus bandant susigrąžinti kamuolį per pirmas tris sekundes. Bet sakau tik tai, ką pats esu girdėjęs apie V. Basadre, nes kol kas buvau vos keliose treniruotėse“, – dėstė N. Casesas.

Tuo metu save kairiakojis futbolininkas apibūdina kaip tipinį vidurio saugą su papildoma baudos smūgių realizavimo funkcija.

„Gerai atlieku perdavimus, mintyse nuolat braižau visos komandos judėjimą – tai leidžia mažiau bereikalingai bėgioti ir sutaupyti daugiau jėgų svarbiausiems spurtams. Be to, galiu realizuoti standartines situacijas. Taip pat komandai galiu suteikti patirties.

Žinau kai kuriuos „Sūduvos“ žaidėjus, jie – taip pat patyrę, už nugaros turintys sėkmingas karjeras. Visgi aš pasistengsiu padėti jaunimui, pasitelksiu patyrimą – vis dėlto 11 metų žaidžiau aukščiausiame lygyje. Bet faktas tas, kad ne aš vienas žaisiu. Reikės visų pastangų ir vieningumo, jei norime laimėti čempionatą. O būtent toks yra mūsų tikslas, ir, manau, galime jį pasiekti“, – samprotavo ispanas, nusiteikęs išbėgti į aikštę jau šeštadienio kontroliniame mače su Kauno „Hegelmann Litauen“.

Patirties N. Casesui išties netrūksta.

Jis pats vienais įspūdingiausių metų vadina 2015-uosius, kai „Sporting“ užėmė antrą vietą „Segunda“ divizione ir po trejų metų pertraukos grįžo į aukščiausiąją lygą – tuomet savo numylėtinius ant rankų nešiojo visas Chichonas.

„La Liga“ pirmenybėse N. Casesas sužaidė iš viso 84-erias rungtynes, o įsimintiniausiomis vadina akistatas su „Barcelona“ ir Madrido „Real“.

„Sužaidėme lygiosiomis su „Barcelona“, kuomet ji buvo stipriausia pasaulyje – ne tik su L. Messi, bet ir Xavi, Andresu Iniesta priešakyje. Mes tuomet buvome labai jauna komanda ir, sakyčiau, tąkart buvome vertesni pergalės“, – prisiminė žaidėjas.

Ją „Sporting“ 2011-aisiais nuraškė išvykoje prieš „Real“. Vienintelį mačo įvartį į Ikero Casillaso ginamus vartus Miguelis de las Cuevasas pelnė būtent po N. Caseso rezultatyvaus perdavimo.

Tądien šokiruotame „Santiago Bernabeu“ stadione nutrūko įspūdinga tuomečio „Real“ vairininko Jose Mourinho nepralaimėtų nacionalinių pirmenybių susitikimų namuose serija, kuri su skirtingomis komandomis tęsėsi devynerius metus.

Su „Porto“ (Portugalija), Londono „Chelsea“ (Anglija), Milano „Inter“ (Italija) ir galiausiai „Real“ portugalas nesėkmės kartėlio namuose nebuvo patyręs net 150 mačų iš eilės.

Bet po to atmintino vakaro J. Mourinho žaibas nesisvaidė – „ypatingajam“ pačiam šįkart neišdegė jo taip mėgstami žaidimėliai žiniasklaidoje.

„Prieš tai mano treneris (Manolo Preciado – Delfi) susiginčijo su Mourinho per spaudą. Jis labai supyko dėl Jose žodžių, neva žaisdami su „Barcelona“ mes nesikauname iš visų jėgų. Tai nebuvo deramas pareiškimas, bet paskui Mourinho mane nustebino gražiu poelgiu. Po to mačo Madride jis pats atėjo į mūsų rūbinę ir pasveikino su pergale, atsiprašė ir mūsų trenerio“, – tokio portugalo gesto nesitikėjo N. Casesas.

2016-aisiais jis sužaidė dar vienas ryškias rungtynes „Santiago Bernabeu“. Šįkart – dėl kitokių aplinkybių, nors taip pat susijusių su Portugalija.

„Sporting“ antrame kėlinyje beviltiškai pralaimint šeimininkams, N. Casesas itin kietai pasitiko pastarųjų žvaigždę C. Ronaldo.

Negana to, po akimirkos pašokęs ant kojų jis dar bandė įrodyti arbitrui, jog varžovas jam įspyrė. Tokį patį priekaištą N. Casesas pažėrė ir portugalui į akis – tolesnes aistras užgesino susibūrę abiejų komandų futbolininkai.

„Aukštame lygyje negali turėti draugų aikštėje. Žaisti prieš C. Ronaldo man buvo lygiai tas pats kaip ir žaisti prieš bet kurį kitą varžovą. Tai galiojo net ir mano idealo Xavi atžvilgiu. Juk jie – tokie patys žmonės. Čia negali kažko bijoti, negali atsiprašinėti – privalai leisti jiems pajusti, kad lengva nebus. Antraip tokie žaidėjai tave tiesiog nužudys – futbolo prasme“, – paaiškino Lietuvos vicečempionų naujokas.

Marijampolės futbolo gerbėjams dabar belieka sulaukti, ar savo konkurentus A lygoje žudys N. Casesas – žinoma, taip pat griežtai futbolo prasme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)