Nuo 2016-ųjų prie „Sūduvos“ vairo stovintis kazachstanietis 2017-aisiais Marijampolės komandai pirmą sykį padėjo tapti Lietuvos čempione, o 2018-aisiais šį titulą suvalkiečiai apgynė, sugebėję atsilaikyti nuo įnirtingų Vilniaus „Žalgirio“ atakų sezono pabaigoje.

Sėkmingi buvo ir du paskutiniai „Sūduvos“ pasirodymai tartpautiniame fronte – pernai UEFA Čempionų lygos atrankoje V. Čeburino auklėtiniai sugebėjo eliminuoti Kipro futbolo fagmaną Nikosijos APOEL, o vėliau buvo per žingsnį nuo patekimo į UEFA Europos lygos grupių varžybų etapą.

Kelią į šias aukštumas „Sūduvai“ užkirto tikra Europos futbolo legenda vadintinas Glazgo „Celtic“ klubas.

Kalbėdamas su su DELFI žurnalistu, „Sūduvą“ treniruojantis V. Čeburinas neslėpė, kad komandai iškeltas tikslas – dar kartą apginti Lietuvos čempionės titulą.

Anot jo, tarptautiniuose turnyruose būtų nuostabu pagaliau pasiekti grupių etapą, tačiau norus reikia vertinti realistiškai – kovoti užsienio fronte kliudo ir Lietuvoje įdiegtos taisyklės.

Lietuvos futbolo federacija (LFF) nusprendė, kad ateinantį sezoną A lygos klubai savo paraiškoje privalės registruoti bent 5 žaidėjus, kurie yra jaunesni nei 21 metų (U-21 kartos). Pernai registruoti buvo privaloma tik 4 jaunuolius, bet, pasak V. Čeburino, jau ir tai klubams kišo koją tarptautinėse varžybose.

„Norų yra daug, bet reikėtų, kad jie sutaptų su mūsų galimybėmis. Į paraišką Lietuvos A lygoje turėsime įtraukti net 5 jaunuolius, o iš viso galėsime registruoti 25 futbolininkus. Mano nuomone, tokie apribojimai trukdo kokybiškai pasirodyti Europos taurėse. Juk čempionatas ir treniruočių procesas nuolat iš rikiuotės išveda vieną ar keletą žaidėjų, visi nuolat rizikuoja patirti traumas, egzistuoja ir diskvalifikacijos dėl geltonų kortelių.

Ir, mano nuomone, 20 suaugusių futbolininkų tinkamai reprezentuoti šalį užsienio fronte nepakanka“, – pažymėjo V. Čeburinas, neseniai jau praradęs vieną iš žaidėjų – treniruotės metu atraminiam saugui Jovanui Čadjenovičiui lūžo raktikaulis, jis negalės žaisti 2-3 mėnesius.

„Jeigu mes kalbame tik apie A lygą – tai yra viena. Kažkur ir kažkada galima į aikštę leisti jaunimą, kurį irgi būtina ugdyti. Tačiau tarptautiniame turnyre mes turime plėsti patyrusių žaidėjų gretas, jei norime rezultatų, jei norime įskaitinių taškų šaliai.

Juk būtent UEFA lygose mes kuriame įvaizdį apie Lietuvos čempionato pajėgumą. Taigi, mano nuomone, reikėtų apskritai išplėsti registruojamų žaidėjų skaičių, kad komanda turėtų kažkokių variacijų, galėtų perrikiuoti gretas. Juk kiti Europos čempionatai yra labai pajėgūs, – mintimis dalijosi V. Čeburinas. – Pavyzdžiui, mes pernai žaidėme su APOEL ir sunkumų turėjome jau namų rungtynėse, nepaisant pergalės. O „Crvena Zvezda“ mums apskritai parodė, kas yra aukšto lygio futbolas.

Ši komanda beveik visada kovoja Europos taurės grupių etape, ji turi žaidėjų rotaciją, nes paraiškoje – 30 futbolininkų. O mes tarptautinius turnyrus pradedame vasarą, pačiame Lietuvos čempionato įkarštyje. Ir jeigu iškrenta 1-2 žaidėjai, tampa labai sunku.“

Paklaustas, kaip apskritai vertina Lietuvos čempionato lygį, savo karjerą nuo Pakruojo „Kruojos“ klubo treniravimo mūsų šalyje pradėjęs V. Čeburinas savo atsakymu gana nustebino.

„Galbūt tai nuskambės paradoksaliai, tačiau pasakysiu, kad su kiekvienais metais Lietuvos čempionato lygis kyla. Matome, kad bet kuri komanda gali pateikti siurprizą ir kyštelėti koją vadinamiems lyderiams.

„Lengvų“ rungtynių nėra, kiekvieną kartą reikia nusiteikti labai rimtai. Netgi ir UEFA klubų reitinge mes neužimame paskutinių vietų. Kad komandos sustiprėjo, kalba ir patys rezultatai tarptautiniame fronte – „Sūduva“ UEFA lygos atkrintamosiose, „Žalgiris“ kovojo su „Sevilla“, „Trakai“ taip pat pasirodė labai garbingai. Taigi, situacija nuolat gerėja“, – teigė kazachstanietis.

Vladimiras Čeburinas

Tiesa, kur kas prastesnė situacija rinktinių reitinge, kur Lietuvos nacionalinė komanda yra vos 133 ir lenkia tik keletą Europos rinktinių.

„Nėra paprasta vertinti, kodėl taip nutiko, todėl nuo savo minčių šia tema susilaikysiu, vertinimas nebūtų etiškas nei žaidėjų, nei jau buvusio rinktinės štabo atžvilgiu“, – nuo temos apie Lietuvos rinktinę išsisuko V. Čeburinas.

Tačiau paklaustas, ar girdėjo futbolo kuluaruose sklandančias kalbas, kad buvo minimas kaip vienas iš pretendentų užimti laisvą Lietuvos rinktinės trenerio postą, V. Čeburinas šyptelėjo.

„Žinote, galbūt naujas iššūkis bei darbas nacionalinėje rinktinėje ir yra įdomus kiekvienam treneriui, bet kol kas nieko konkretaus apie tai negirdėjau. Tiesa, keletas žmonių panašius gandus man perdavė. Visgi šiuo metu aš esu susikoncentravęs darbui su „Sūduva“ – rengiamės naujam sezonui“, – kalbėjo jis.

Jeigu mes kalbame tik apie A lygą – tai yra viena. Kažkur ir kažkada galima į aikštę leisti jaunimą, kurį irgi būtina ugdyti. Tačiau tarptautiniame turnyre mes turime plėsti patyrusių žaidėjų gretas, jei norime rezultatų, jei norime įskaitinių taškų šaliai.
Vladimiras Čeburinas

„Prieš artėjančias kovas galiu pasakyti, kad mano svajonės darbine prasme yra apginti Lietuvos čempionų titulą ir patekti į UEFA lygos grupių turnyrą. Juk visuomet yra tikslas, kurį tu sau keli ir nori jį pasiekti. Ir kai tai pavyksta, norisi ko nors daugiau. Suprantama, kad patekimas į grupių turnyro etapą mums būtų fenomenalus rezultatas, tačiau reikia to siekti“, – pažymėjo darbu ir gyvenimu Lietuvoje labai patenkintas V. Čeburinas.

„Puiki šalis, puiki gamta, geri žmonės ir geras požiūris į darbą. Čia lankėsi ir žmona, ir mano dukros, buvome Palangoje, lankėmės Trakuose, Druskininkuose. Joms taip pat labai patiko, kaip ir man“, – gražių žodžių negailėjo „Sūduvos“ strategas.

A lygos čempionatas startuos kovo 1-2 dienomis, o šiuo metu vyksta klubų licencijavimo procesas. Galutinis čempionato dalyvių sąrašas paaiškės iki apeliacinio komiteto posėdžio vasario 7 d.

Galiojančias sutartis su Marijampolės klubu šiuo metu turi Ivanas Kardumas, Ignas Plūkas, Vaidas Slavickas, Andro Švrljuga, Marius Činikas, Algis Jankauskas, Aleksandras Živanovičius, Semiras Kerla, Povilas Leimonas, Jovanas Čadjenovičius, Dominykas Barauskas, Ovidijus Verbickas, Gratas Sirgėdas, Robertas Vėževičius, Eligijus Jankauskas, Mihretas Topčagičius, Sandro Gotalas ir Tosaintas Rickettsas.

Penktadienį sudaryta sutartis su perspektyviu 19-mečiu saugu Pauliumi Golubicku.

Sausio mėnesį pirmąjį pasirengimo etapą „Sūduva“ užbaigė įtikinama pergale 3:0 prieš Palangą ir tęsti pasiruošimo artėjančiam sezonui išvyko į Kiprą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)