Toks pat gudrus baudos aikštelėje ir vis dar stebinantis akrobatiniais triukais – 39-erių metų Z. Ibrahimovičius šiuo metu yra rezultatyviausias Italijos „Serie A“ čempionato futbolininkas su septyniais įvarčiais vos per ketverias rungtynes.

Neseniai koronavirusą įveikęs Z. Ibrahimovičius jau spėjo grįžti į rikiuotę Italijoje ir praėjusį savaitgalį varžovus iš Udinės pasveikino su įvarčiu per save ore. 83 minutę pasižymėjęs švedas pelnė tris taškus „Milan“ klubui – mačas baigėsi pergale 2:1.

Įvartis praėjusį savaitgalį Ibrai buvo jau dvyliktas tikslus smūgis per pastarąsias aštuonerias rungtynes „Serie A“ pirmenybėse, įskaitant ir praėjusio sezono rezultatus. Tokie pasiekimai vienoje pajėgiausių pasaulio lygų bei nepriekaištinga amžėjančio puolėjo fizinė forma domina ir medicinos srities atstovus.

„Jo sužeistas kelis yra labai tvirtas, medikai nieko panašaus nėra matę. Po 20-ies metų futbolininko karjeros yra beveik neįmanoma turėti tokį kelį. Zlatanas yra toks tvirtas, kad medikai nori jį susigrąžinti ir ištirti. Po Zlatano karjeros pabaigos, atversime jį dar kartą tyrimams“, – švedų dienraščiui „Expressen“ teigė Z. Ibrahimovičiaus agentas Mino Raiola.

Į aukščiausią lygį sugrįžęs Ibra nustebino daugelį. Dar rungtyniaudamas „Manchester United“ gretose šis patyrė sunkų kelio raiščių sužeidimą ir optimizmo švedo gerbėjų akyse buvo beveik nelikę.

300 dienų be futbolo

Lemtinga švedui buvo 2017-ųjų UEFA Europos lygos ketvirtfinalio akistata su Briuselio „Anderlecht“ klubu. Su „Man United“ marškinėliais tuo metu rungtyniavęs Ibra traumą patyrė paskutinę pagrindinio laiko minutę, susidūręs su varžovų gynėju kovoje dėl aukšto kamuolio. Akistata po pratęsimo baigėsi anglų naudai 2:1, tačiau džiaugsmo buvo menkai.

Prieš pat lemiamas kovas iškritęs Ibra tą sezoną buvo absoliutus klubo lyderis puolime – 28 įvarčiai per 45 rungtynes. Praradusi Ibrą „Man United“ vis tiek laimėjo UEFA Europos lygą, tačiau „Premier“ lygoje laimėjo vos du mačus iš likusių septynių ir smuko į šeštą vietą.

Savo ruožtu iš rikiuotės ilgam iškritęs Z. Ibrahimovičius neliko pamirštas anglų – nors sutartis baigėsi to paties nesėkmingo sezono gale, Ibra gavo naują pasiūlymą metams iš „Man United“ ir jį priėmė.

Ibros kelio raiščių trauma buvo rimta, tačiau puolėjas, susižeidęs 2017 m. balandį, jau tų pačių metų lapkritį grįžo į rikiuotę ir sužaidė keliuose mačuose po keitimo. Visgi procesą paspartinęs puolėjas netruko susižeisti ir vėl – gruodį patyrė kelio traumą, kuri švedą be futbolo paliko dar kelis mėnesius, kol šis 2018 m. kovą nutraukė kontraktą su „Man United“ ir persikėlė į Los Andželo „Galaxy“ gretas.

Atrodė, kad daugiau negu 300 dienų be futbolo „Man United“ gretose dėl traumų praleidęs Z. Ibrahimovičius pasirinko lengvą kelią.

Ko gero, daugelis Ibros gerbėjų ir futbolo ekspertų tikėjosi, kad tuomet įvyko švedo karjeros kreivės lūžis – 36-erių metų futbolininkas vyksta į JAV lengvo uždarbio bei pasitikti karjeros saulėlydį amerikietiškos šlovės spinduliuose. Visgi Ibra skeptikams atsakė.

Per du sezonus MLS čempionate švedas pademonstravo, kad jo sportinė forma, net ir po metų be futbolo, net ir gerokai įkopus į ketvirtą dešimtį, niekur nedingo. Per 58 mačus JAV Ibra įmušė 53 įvarčius bei atliko 15 rezultatyvių perdavimų.

„Čia jaučiuosi kaip „Ferrari“ tarp „Fiatų“, – apie patirtį MLS kalbėjo puolėjas.

Z. Ibrahimovičiui žaidimas JAV prilygo pasivaikščiojimui parke, tad buvo tik laiko klausimas, kada jis grįš į Europą. Atsakymą gavome praėjusį gruodį, kai trečią sykį susikirto puolėjo ir „AC Milan“ keliai.

Autoritaras treniruotėse

„Man nereikia klausti Zlatano, ar jis nori žaisti, visada žinau atsakymą“, – teigė Milano ekipos treneris Stefano Pioli. 39-erių metų puolėjo atvykimas į Milaną buvo geriausia, kas galėjo nutikti italų kilmės vairininkui.

„Žinau, kad Zlatanas yra autoritaras, kai bendrauja su komandos draugais, bet aš niekada nesikišu ir leidžiu jam tai, jis neša pozityvą į treniruotes. Nepaprastai lengva ir gera dirbti su tokiais čempionais kaip jis“, – pridėjo strategas.

Gal nebe toks greitas ir staigus, tačiau kamuolio valdymo technika, akylumas aikštėje, gebėjimas pačiam susikurti progas iš nieko ir, be abejo, sunkus darbas sporto salėje ir treniruotėse yra tai, kas net ir ketvirtoje dešimtyje veda Ibrą į priekį.

„Treniravau puikius čempionus savo karjeroje – nuo Oliverio Bierhoffo ar George'o Weah iki Adriano, tačiau gailiuosi vieno: kad niekada netreniravau Z. Ibrahimovičiaus. Jis yra nemirtingas. Italijoje jis daro kur kas didesnę įtaką negu Cristiano Ronaldo“, – apie švedą teigė buvęs Milano klubų ir Turino „Juventus“ strategas Alberto Zaccheroni.

Pakylėtas Milanas skrieja Italijoje

Lyg antrą trenerį aikštėje turėdama Milano ekipa kol kas demonstruoja puikų žaidimą Italijoje. Aplink Z. Ibrahimovičių išrikiuota jauna ir motyvuota komanda pagaliau spindi visu gražumu ir spaudžiama neabejotino autoriteto rūbinėje demonstruoja daugelį metų neregėtus rezultatus.

Septynis tikslius smūgius Italijos čempionate pasiuntęs švedas šį sezoną leidžia „Milan“ būti vienvaldžiu lyderiu Italijoje. Per šešis mačus S. Pioli auklėtiniai laimėjo penkis sykius, kartą sužaidė lygiosiomis bei kraityje turi 16 taškų.

Paskutinį kartą mačą vietiniame fronte „Milan“ pralaimėjo dar kovo 8-ąją, kai namie 1:2 neatsilaikė prieš „Genoa“. Kituose frontuose irgi žengta be suklupimų iki praėjusį ketvirtadienį patirtos nesėkmės 0:3 UEFA Europos lygos mače su „Lille“.

Puikius rezultatus, be abejo, lemia ne tik Z. Ibrahimovičiaus sugrįžimas. Švedas yra neįkainojama komandos ląstelė, tačiau jį supa kokybė ir aikštėje, ir už jos ribų.

Praleisti negalima stratego S. Pioli indėlio. Sirgalių pradžioje šiltai nesutiktas buvęs Milano „Inter“ treneris kuria laiminčią komandą Milane ir pasikliauja jaunų futbolininkų branduoliu. Pagaliau puikų psichologą prie šoninės linijos gavę jaunieji Milano talentai – Theo Hernandezas, Franckas Kessie ar Ismaelis Bennaceras – žiba visu ryškumu.

Z. Ibrahimovičiaus atvykimas išlaisvino ir tokius atakuojančius ekipos futbolininkus kaip Hakaną Calhanoglu ar Rafaelį Leao. Su švedu aikštėje Milano žaidimą sunku prognozuoti visoms ekipoms, tad komandos draugai skuba tuo pasinaudoti.

„Ibra man yra lyg jaunesnis brolis. Jis padeda man tapti geresniu žaidėju. Su juo tu jauti skirtumą aikštėje“, – teigė du įvarčius šį sezoną „Milan“ gretose įmušęs R. Leao.

Belieka palūkėti ir paaiškės, ar skirtumas šį sezoną pagaliau bus ir Milano ekipos rezultatuose. Ekipa pastarąjį kartą trofėjų skonį jautė dar 2016 m., kai iškovojo Italijos Supertaurę. Lygos titulas paskutinįsyk buvo keltas dar 2011 m., kai klube žaidė tas pats Ibra. Tokia trofėjų sausra – ne švedo stilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)