Rungtynės ir rezultatai

2009 metų I lygoje 7 komandos sužaidė 84 rungtynes. Šeimininkai nugalėti 44 kartus arba 52 proc. visų mačų. 26 susitikimus laimėjo svečiai, o 14 rungtynių baigėsi lygiosiomis.

Rezultatyviausios metų rungtynės sužaistos gegužės 3 d., kai Jonavoje vietos "Lietava" rezultatu 2:6 nusileido būsimai nugalėtojai "Šilutei".

Pergalė didžiausiu 6 įvarčių skirtumu pasiekta du kartus (Šilutė 6:0 namuose įveikė "Nevėžį", o "Žalgiris" namuose laimėjo prieš "Lietavą").

Pernai lyderių ir autsaiderių meistriškumo skirtumas buvo didesnis - pasitaikė ir sutriuškinimų 7, 8, 9 ir net 12 įvarčių skirtumu.

Dažniausias rezultatas buvo 1:0 (15 kartų). Mačai taip pat neretai baigdavosi rezultatais 2:0 (10 kartų), 2:1 (10 kartų), 1:1 ir 3:2 (po 7 kartus), 4:0 (6 kartus). Iš viso užfiksuota 19 skirtingų rezultatų variantų.

Įvarčiai

Įvarčių šį sezoną čempionate netrūko - pelnyta vidutiniškai po 3 per rungtynes. Namuose žaidžiančios komandos įmušė beveik 60 proc. visų įvarčių (151).

15 įvarčių buvo įmušta 90 minutę ar per pridėtą laiką, tačiau tik 6 kartus jie lėmė pasižymėjusioms komandoms taškus. 17 kartų buvo įmušta per pirmąsias 10 minučių.

10 įvarčių žaidėjai pelnė 11 metrų baudiniais, o 3 smūgiai nebuvo realizuoti. Abu kartus nuo žymos netiksliai mušė "Mažeikių" žaidėjai, Alytaus "Alytis" vienintelio savo uždirbto baudinio nerealizavo, o 5 komandos įmušė po 2 baudinius.

5 įvarčiai buvo įmušti į savo vartus. 2 kartus taip sau padėtį apsunkino autsaiderė Jonavos "Lietava". 2 žaidėjai - Andrius Bartkus ("Šilutė") ir Igoris Steško ("Žalgiris") - per vienerias rungtynes įmušė ir į savo, ir į varžovų vartus.

Rezultatyviausias lygos žaidėjas Gvidas Juška pakartojo savo 2004 m. rezultatą, kai taip pat įmušė 21 įvartį ir tapo geriausiu snaiperiu.

Tiesa, 2004 m. kiekviena komanda žaidė po 32 mačus (šiemet 24). Visgi G. Juška ir šiemet rezultatyvumu atsiliko nuo Tomo Radzinevičiaus, kuris 2001 m. I lygoje įmušė 33 įvarčius (viso 30 rungtynių).

G. Juška per sezoną atliko du "hat-trickus", vienu pasižymėjo Virmantas Lemežis ("Nevėžis"), Deividas Lukošius ir Anatolijus Anisimenko ("Glestum"). 4 ar daugiau įvarčių per vieną mačą nepelnė nė vienas žaidėjas.

"Mažeikių" puolėjas Antanas Bulošas rugpjūčio 15 - rugsėjo 12 dienomis pasižymėjo 5 turus iš eilės.

Kortelės

Per 84 rungtynes iš viso parodytos 284 kortelės, 270 geltonų kortelių (vidutiniškai 3,2 kortelės per rungtynes) ir 14 raudonų (įskaitant ir antrąsias geltonas).

Nedrausmingiausi buvo po 7 korteles gavę Giedrius Zaniauskas ("Glestum") ir Rolandas Šulinskas ("Lietava"). Po 6 kartus įspėti - 8 žaidėjai. Nė vienas žaidėjas nebuvo pašalintas iš aikštės daugiau nei kartą.

Mažiausiai kortelių surinko pirmąją ir paskutiniąją vietą užėmusios komandos - "Šilutė" (35, iš jų 1 raudona), ir "Lietava" (36 kortelės, 2 raudonos).

Daugiausiai kortelių gavo "Glestum" žaidėjai (49, iš jų 1 raudona) bei "Mažeikių" futbolininkai (45 kortelės, iš jų 3 raudonos). Nebuvo nė vienos komandos, kurios žaidėjai nebūtų pašalinti iš aikštės bent kartą.

Komandos

"Šilutė" šį sezoną pasiekė 8 pergalių iš eilės seriją (nuo gegužės 30 iki rugpjūčio 1 dienos), taip pat sugebėjo nepralaimėti 19 rungtynių iš eilės (gegužės 24 d. - spalio 17 d.) ir 6 mačus nepraleisti įvarčių (birželio 7 - rugpjūčio 1 d.).

Jonavos "Lietava" pralaimėjo 9 rungtynes iš eilės (nuo balandžio 25 d. iki birželio 20 d.).

Antroje čempionato dalyje beveik visas rungtynes namuose žaidę "Mažeikiai" savo aikštėje surinko beveik trigubai daugiau taškų nei svečiuose (29 ir 11). Namuose mažeikiškiai pralaimėjo tik kartą ir pagal savo aikštėje surinktus taškus tik dviem nusileido "Šilutei", kuri namuose surinko 31, o svečiuose 25 taškus.

Mažiausiai skirtingų žaidėjų sezono metu į aikštę išbandė "Mažeikių" ir "Alyčio" treneriai (atitinkamai 24 ir 25 žaidėjai). Daugiausiai skirtingų žaidėjų rungtyniavo "Lietavos" komandoje (36).

Vidutiniškai komandos per rungtynes darydavo po 3 keitimus. Mažiausiai keitimų atliko "Žalgiris" (vid. po 2 keitimus), daugiausiai - "Glestum" komanda (vid. 4,2 keitimo). "Žalgirio" ekipoje vidutiniškai beveik po 4 žaidėjus per rungtynes likdavo tarp atsarginių.

Lankomumas

Prasčiausiai lankomos buvo "Šilutės" namų rungtynės (daugiausiai 200 žmonių, vidutiniškai 122), nežymiai daugiau ateidavo į Marijampolėje namuose žaidusio "Alyčio" (vid. 130) mačus.

Gausiausią palaikymą namuose turėjo "Mažeikiai" (nuo 500 iki 1400 žmonių, vid. 910), gerokai pagal namų lankomumą atsiliko antroje vietoje likęs Vilniaus "Žalgiris" (nuo 150 iki 550 žmonių, vid. 345).

Apytiksliais duomenimis jauniausia šio sezono komanda - Klaipėdos "Glestum", kurios rungtyniavusių žaidėjų amžiaus vidurkis buvo mažesnis nei 22 metai. Vyriausia komanda - Jonavos "Lietava" (vidurkis beveik 27 metai).

Žaidėjai

Šių metų sezone I lygoje bent vieneriose rungtynėse į aikštę išbėgę buvo 203 žaidėjai, dar 14 buvo registruoti rungtynėms.

Daugiausiai rungtyniavo A. Bulošas ("Mažeikiai") - jis sužaidė visas 24 rungtynes, nė karto nebuvo pakeistas ir aikštėje praleido 2160 minučių.

Dar 8 futbolininkai taip pat žaidė visose rungtynėse, tačiau buvo keičiami. 9 žaidėjai rungtyniavo daugiau nei 2000 minučių.

Po keitimo daugiausiai rungtyniavo Stasys Vyšniauskas iš "Glestum" - 17 rungtynių (viso 21, tik 1 visas 90 min., 3 kartus pakeistas). Daugiausiai kartų pakeistas buvo "Alyčio" puolėjas Tomas Jaskys (16 kartų per 24 rungtynes).

Daugiausiai mačų ant atsarginių suolo praleido "Mažeikių" vartininkas Arnoldas Kaupys (19 iš 21), o Saimonas Vitkauskas iš "Nevėžio" per visas 12 rungtynių, kuriose buvo registruotas, taip ir liko atsargoje.

Trumpiausiai žaidė Vygantas Tiutiunikovas ("Glestum"), kuris į aikštę buvo išleistas vieną kartą jau per pridėtinį laiką.

Vyriausi aikštėje pasirodę žaidėjai - Saulius Skorupskas (beveik 42 metai paskutinėse rungtynėse) ir Virginijus Nutautas (41,5 metų) iš "Lietavos". 40 metų amžius nesutrukdė žaisti ir "Mažeikių" puolėjui Rolandui Vaineikiui.

Lygoje epizodiškai žaidė du legionieriai - "Šilutei" atstovavęs brazilas Leonardo (4 rungtynės) ir "Žalgirio" ukrainietis Romanas Romančiukas (5 rungtynės).

"Šilutės" vartininkas Arnas Lekevičius 5 mačus iš eilės (birželio 7 - rugpjūčio 1 d.) išsaugojo savo vartus "sausus".

Teisėjai

Daugiausiai kartų aikštėje teisėjavo Vijūnas Vasiliauskas (7 rungtynėse). Po 6 kartus rungtynėms vadovavo Antanas Rubys, Marijus Jazbutis ir Saulius Karka. Iš viso aikštės teisėjais dirbo 22 žmonės.

Teisėjo asistentu daugiausiai dirbo Mindaugas Jankevičius (8 kartus), po 7 kartus asistentais buvo Egidijus Amšiejus ir Giedrius Kuzavas. Iš viso asistentais buvo 51 arbitras.

Rezervinio teisėjo pareigas atliko net 55 žmonės. Daugiausiai (po 4 kartus) - Irmantas Kovalenka, Vaidas Petkus ir Marijus Jazbutis. Rungtynių inspektoriumi daugiausiai kartų (11) buvo Jonas Kraipavičius.

Geltonų kortelių šį sezoną I lygoje negailėjo Saulius Dirda (22 korteles per 4 rungtynes, vid. 5,5 kortelės per rungtynes) ir Artūras Pipiras (vid. 5 korteles per rungtynes; dvejose rungtynėse parodė po 7, trečiose - tik 1).

Mažiausiai kortelių rodė Antanas Rubys, per 6 rungtynes parodęs 6 korteles (1,17 kortelės per rungtynes).

Su ginčais ar keiksmais mažiausiai taikstėsi Dainius Bisigirskas (3 kortelės už nesutikimą su sprendimu, 3 - už necenzūrinius posakius) ir Marijus Jazbutis (4 - už nesutikimą, 2 - už keiksmažodžius).